SIN STARLETT: “Solid Source Of Steel”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Εταιρία: Metalizer Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Φεβρουαρίου 2022

Το heavy metal το παλαιό, το ορθόδοξο, το αληθινό, το μέταλ του ριγέ κολάν, του headband στο μαλλί με τη λακ για όγκο, το μέταλ των μυθικών 80s, μιας εποχής που εμφατικά εδώ και μερικά χρόνια έχει κάνει come back στη pop κουλτούρα και προς το παρόν αρνείται πεισματικά να γίνει ξανά irrelevant.

Για να είμαι πιο ακριβής, δεν έχουμε ακριβώς μια επιστροφή στα 80s, όσο έναν επαναπροσδιορισμό της αισθητικής τους, μέσα από μια σίγουρα νοσταλγική, αλλά ταυτόχρονα και σύγχρονη ματιά. Σαν να αποφασίσαμε συλλογικά πως τα 80s είχαν κι άλλα πράγματα να πούνε αλλά δεν προλάβανε, οπότε μπορούμε ετεροχρονισμένα να τα εξερευνήσουμε εκ νέου, κρατώντας όλα τα καλά στοιχεία τους και πετώντας τα άχρηστα, δίνοντας μια νέα πνοή στη δυναμική της εποχής. Στον αντίποδα, μπορεί κανείς ασφαλώς να ισχυριστεί πως απλά “ποντάρουμε” στην ασφάλεια των ρομαντικών αναμνήσεων, σαν μια safe space “ασπίδα” escapism απέναντι στην στυγνή πραγματικότητα. Όπως και να έχει, με όποια ματιά επιλέξει κανείς να δει την όλη φάση, το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι πράγματα σαν το “Solid Source Of Steel” των Ελβετών Sin Starlett, ένα εξαιρετικό δείγμα ρετρό 80s χέβι μέταλ χωρίς καθόλου ντροπές ή αναστολές, με καμία εντελώς διάθεση παρέκκλισης από τις αγνές, ξεροκέφαλες, πασοκικές, “τρου” συνταγές του είδους.

Οι προθέσεις του συγκροτήματος γίνονται έκδηλες με μια πρώτη έκρηξη καλτίλας στην σνόρκελς-meet-silver hawks-meet-Cloven Hoof εξώφυλλάρα του άλμπουμ, έτσι ώστε μέχρι και ο πλέον άσχετος να καταλάβει με τι έχουμε να κάνουμε εδώ πέρα. Πατώντας το play αυτό που ακούμε είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε. Το ομώνυμο opener είναι μια χεβι μεταλ ηδονή με σωστές maidenικές κιθάρες, καλπασμούς, sing-along μελωδίες που υψώνουν αυτόματα το χέρι με το περικάρπιο ψηλά στον ουρανό για να δεσμεύσουμε σαν αλεξικέραυνο τις ποσότητες ατσαλιού που εκλύονται. Σίγουρα αυτό που κάνει εντύπωση είναι η φωνή του τραγουδιστή Elias Felber, ο οποίος μοιάζει να έχει μελετήσει ευλαβικά όλους τους μεγάλους του παρελθόντος, αλλά έχει μια σχεδόν καρτουνίστικη χροιά που ίσως ξενίσει όσους δεν είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν την αισθητική πρόταση της μπάντας. Θεωρώ ότι εν πολλοίς το όλο “και δεν με πολυενδιαφέρει και βασικά κιόλας” feeling των Sin Starlett οφείλεται σε αυτόν, και η λεπτή ένρινη εκφορά του δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι ο τύπος τεχνικά είναι εξαιρετικός, μια over the top μίξη Tate-Halford-Byford με χροιά Skeletor που καταριέται τον He-Man.

Συνεχίζοντας, το “Rule Or Obey” που ακολουθεί διαθέτει έναν us power πρώτο-queensrycheάτο λυρισμό, ενώ το “Straight And Ready” είναι όνομα και πράγμα, πιο ευθύ και άμεσο χέβι μεταλ που λοξοκοιτάει τους Saxon στο bridge. Οι τόνοι και οι ρυθμοί δεν πέφτουν σε κανένα σημείο του άλμπουμ, αν υπάρχει κάτι στο οποίο “παρεκκλίνει” από την συνταγή ενός κλασικού μετσολ δίσκου είναι η πλήρης απουσία κάποιας “μπαλάντας”. Το “Streetlight Domino” σκάει γκαζωμένο και ταβλωμένο, ενώ το Struck Down είναι ένα πιο ψύχραιμο mid-tempo άσμα υψηλής περιεκτικότητας σε “γέρικη” hard rock περηφάνια. Tο “Blessed By The Shot” συνεχίζει να ροκάρει, αν και μελωδικά είναι κάπως πιο τζενέρικ, οι κιθάρες των Meier και Tytan δεν σταματάνε να ζωγραφίζουν θέματα, ριφς, σολίδια, μελωδίες, πραγματικά εξαιρετικοί για το είδος που υπηρετούν. Τα δύο τελευταία κομμάτια, “Waves Of Hamartia” και “Iron Stamina” δεν διακόπτουν την έκλυση μεταλοσύνης που εξυμνεί το “Solid Source Of Steel” στην ολότητά του, μια χορταστική, fun, μερακλήδικη, no bullshit, συμπαγής και διαχρονικού heavy metal δημιουργία. Η παραγωγή του δίσκου είναι απλά “ολόσωστή”, ο ήχος είναι ξεκάθαρος αλλά όχι “αποστειρωμένος”, διατηρεί μια ρετρό γλυκύτητα που είναι απαραίτητη.

Το “Solid Source Of Steel” είναι ένα αμάλγαμα πραγμάτων που γνωρίζουμε πολύ καλά και αγαπάμε, σίγουρα σε πολλά σημεία θα πεις πως “κάπου το έχω ξανακούσει αυτό”, αλλά η τιμιότητα του συγκροτήματος, η εξαιρετική του επίδοση και το αδιαμφησβήτητο γεγονός πως περνάνε πάρα πολύ καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω δεν μπορεί παρά να μας συμπαρασύρει στο χέβι μέταλ πάρτι που έχουν στήσει στο νέο τους, τέταρτο παρακαλώ άλμπουμ. Ετοιμάστε μπύρες, δέστε τα κορδόνια στα asics, φορέστε το παλιό αμάνικο metal t-shirt και καλή ακρόαση!

Official Site: https://sinstarlettheavywebshop.bigcartel.com
Facebook: https://www.facebook.com/sinstarlett
Instagram: https://www.instagram.com/sinstarlett/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6s28bCVToBgTh9e4wkt7ET

991

Avatar photo
About Γρηγόρης Βούλγαρης 11 Articles
Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου να δώσω το στίγμα μου γιατί είναι άβολο να γράφω πράγματα για μένα, αλλά μου αρέσει το metal σε όλες -σχεδόν- τις εκφάνσεις του. Επίσης τα video games και το NBA. Και οι μπίρες... α, και το ρούμι!