HIGH ON FIRE: “De Vermis Mysteriis”

Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Ως πότε δηλαδή κάποιος θα περιμένει μέχρι οι High On Fire να βγάλουν ένα μέτριο δίσκο;

Αυτοί οι τύποι από το Oakland της California έχουν βαλθεί να κάνουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο οπαδό της metal σκηνής ότι είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα στο χώρο. Συνεπέστατοι στις κυκλοφορίες τους κυκλοφορούν την έβδομη ολοκληρωμένη δουλεία τους αισίως με τίτλο “De Vermis Mysteriis” το οποίο κινείται στα υψηλότερα μουσικά επίπεδα.

Η αλήθεια είναι πως φαίνεται να έχουν βρει το όποιο κόλπο χρειάζεται και πατώντας πάνω σε αυτό βασίζουν τις δημιουργίες τους. Και το κάνουν πολύ καλά. Βρωμιά, ταχύτητα, συναίσθημα, προσωπικός ήχος και μια άκρως metal αισθητική. Για μια ακόμη φορά δεν προσπαθούν να γίνουν αρεστοί σε κανέναν. Παρότι το “De Vermis Mysteriis” είναι ίσως λίγο πιο μελωδικό από προηγούμενες κυκλοφορίες πρόκειται για έναν άκρως χαρακτηριστικό High On Fire δίσκο. Συνδυάζοντας metal/garage/punk/doom στοιχεία με διακυμάνσεις στις ταχύτητες και στο ύφος το κομματιών κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον καθόλη την διάρκεια.

To ξεκίνημα είναι κάτι παραπάνω από επιθετικό και τους sludge/doom ρυθμούς του “Serums of Lao” με το μελωδικό ρεφρέν διαδέχεται ο metal (με thrash ψεγάδια) οδοστρωτήρας “Fertile Green” βασισμένος σε ένα μονότονο ογκώδες riff που σου συνθλίβει το μυαλό. Στην συνέχεια ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν εν μέρη  με πιο αργόσυρτες καταστάσεις να ακολουθούν και με τις ταχύτητες να πέφτουν μέχρι να φτάσουμε και στο ψυχεδελικό “Samsara” με τις κιθαριστικές εξάρσεις και το μπάσο να σε συντροφεύει με επιβλητικές μπασογραμμές  σε ένα μελωδικό instrumental ντελίριο. Και επειδή ηρεμήσαμε υπερβολικά τα a la Motorhead “Spiritual Rights” έρχεται να ανάψει και πάλι τα αίματα και να μας μας  θυμίσει από που ξεκινήσαμε. Φτάνοντας σιγά σιγά προς το τέλος και ενώ έχουμε περάσει από πολλές διακυμάνσεις συνιστώ μία μεγάλη στάση στο προοδευτικό αλλά ταυτόχρονο τόσο άμεσο και λιτό “Romulus and Remus” το οποίο συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω στοιχεία και τα εκφράζει με τον πιο απλό και επιβλητικό τρόπο μη αφήνοντας περιθώρια για αδιαφορία και αμφισβήτηση.

Μέχρι την πρώτη μέτρια δουλεία των High On Fire έχουμε καιρό ακόμη λοιπόν. Προς το παρόν μας προσφέρουν άλλο ένα αριστούργημα. Τελειώνοντας να πω πως είναι άδικο σε μία τόσο καλή κυκλοφορία στο σύνολο της να ξεχωρίσουμε κομμάτια. Απλά παρέθεσα τα παραπάνω για να πάρετε μια γενικότερη ιδέα για το τι πρόκειται να ακούσετε παρόλο που πιστεύω ότι όποιο κομμάτι και να διαλέξετε πρώτο θα καταλάβετε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι εξαιρετικό. Η συνέχεια της ακρόασης απλά θα το επιβεβαιώσει. Και ο χρόνος επίσης.

413

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.