RUNEMAGICK: “Beyond the Cenotaph of Mankind”

ALBUM

Είδος: Death/Doom Metal
Εταιρία: Hammerheart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 28 Απριλίου 2023

Αυτή η Hammerheart Records έχει αρχίσει και στήνει ένα υπέροχο roster (έχει αφομοιώσει και αρκετούς από τους συμπατριώτες μας) και κυκλοφορεί τώρα το νέο album των Σουηδών βετεράνων της μεταλλικής λάσπης Runemagick.

Δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξεις το εξώφυλλο για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, καθώς το artwork που μοιάζει να έχει ζωγραφιστεί με κηρομπογιές, απεικονίζει μια σειρά από μνήματα.

Οι Runemagick από τη Deathομάνα πόλη του Göteborg, η οποία έχει κουβαλήσει όλο το New wave of Swedish Death Metal, δεν είναι τίποτα τυχαίοι ή τίποτα τεμπέληδες. Οι δουλειές τους σε αναγκάζουν να γυρίσεις ανάποδα τη σελίδα στον εκτυπωτή επειδή τη μια όψη δεν χωράνε όλα, αφού μόνο τα demos τους φτάνουν τα εννέα, με τα πρώτα να φτάνουν στο βαθύ πλέον, 1991.

Αν δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται, να σας εξηγήσω πως έχουμε να κάνουμε με βαριά και αργόσυρτη, πλην άγρια εκδοχή του doom, όπως το έκαναν γνωστό παρέα με τους εξεταζόμενους, μπάντες σαν τους Asphyx ή τους Hooded Menace.
H ατμόσφαιρα είναι ζοφερή, αλλά όχι θλιβερή και παρόλο που απέξω βλέπεις τάφους, δεν έχει σχέση με τα funeral doom μονοπάτια που άλλοι συνάδελφοι τους ακολουθούν. Παρόλο που η μουσική είναι αργή και βασανιστική, έχει εκείνη την πένθιμη γκρούβα που σε κάνει να κουνιέσαι στους ρυθμούς της, χωρίς να έχεις δώσει την εντολή ο ίδιος στον εγκέφαλο.

4 χρόνια από το “Into Desolate Dreams” και τρίτο full length μετά την επανένταξη της μπάντας από το 10ετές κενό (2007-2017), αλλά δέκατο τρίτο σε σύνολο, οι Runemagick κάνουν αυτό που περιμένεις. Γράφουν μουσική για να κρατούν τις ψυχές των νεκρών ήρεμες και μακριά από νεκρανάσταση, αλλά θα θέλαμε να το ρισκάρουμε λίγο παραπάνω, θα έλεγα. Οι εναλλαγές στην ένταση είναι ελάχιστες και σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια των κομματιών, θα κάνουν αρκετούς από τους όχι ήδη μυημένους, να λακίσουν. Η εκτελεστική δεινότητα των Runemagick είναι δεδομένη εδώ και χρόνια, αλλά δυο τσαχπινιές για να σε γλιτώσουν από την αυτοχειρία, θα ήταν ευπρόσδεκτες.

Η παραγωγή είναι το άκρον άωτον του βρωμερού βάλτου και ένας από τους παράγοντες που κρατούν το “Beyond the Cenotaph of Mankind” μακριά από το φτυάρι του νεκροθάφτη, αλλά σε γενικές γραμμές, το album δεν ακουμπάει ούτε κατά διάνοια τις δυνατότητες των μελών του συγκροτήματος, οι οποίες θα περίμενε κανείς να φτάνουν σε επίπεδα κοντινά σε ό,τι έχουν άλλοι του συναφιού προσφέρει τα τελευταία χρόνια (βλέπε “Necroceros”).

Οι φίλοι των Σουηδών θα ικανοποιηθούν ως ένα σημείο, οι υπόλοιποι όμως, ας ψάξουν στο παρελθόν των Runemagick για να καταλάβουν τι συζητάμε τόσην ώρα. Μιας που έφτασα ως τα μνήματα, ας ευχηθώ καλή ανάπαυση στους “ξαπλωμένους”.

Official Site: https://www.runemagick.se/
Facebook: https://www.facebook.com/runemagick
Instagram: https://www.instagram.com/runemagickofficial/
Bandcamp: https://runemagick.bandcamp.com/

489

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.