ROSS THE BOSS: “Born of Fire”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Δισκογραφική: AFM Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 6 Μαρτίου 2020

“Born of Fire”. Το τέταρτο πόνημα του θρυλικού πρώην κιθαρίστα των Manowar, Ross “The Boss” Friedman και της παρέας του, μετά τα “New Metal Leader” (2008), “Hailstorm” (2010) και “By Blood Sworn” (2018). Ακρογωνιαίου λίθου στα πρώτα έξι albums της άλλοτε μπάντας του, μέλος και της punk rock μπάντας The Dictators, ο οποίος συνεχίζει σε παράλληλη ατραπό με τους Manowar, σε κάτι που μοιάζει με μία προέκταση, όχι αυτής καθεαυτής της τελευταίας, αλλά της μουσικής παράδοσης που “επιμηκύνουν” όλοι στον ευρύτερο χώρο.

Διαδέχεται λοιπόν αυτή η νέα “πρόταση” το αρκετά (αποδεδειγμένα) πετυχημένο “By Blood Sworn”, αποστασιοποιούμενο εμφανώς και αρκετά από αυτό, σε μία παραγωγή του ίδιου του Ross. Με λιγότερη έμφαση στη μελωδία, πιο “τραχύ” και “επιθετικό” από τον προκάτοχο. Και με μία αλλαγή στην προηγούμενη σύνθεση, τον Steve Bolognese (Death Dealer, ex Baptized in Blood κ.α. στα drums, αντί του προκατόχου Lance Barnewold), συνοδοιπόρου και του αξιόλογου μπασίστα της παρέας Mike Le Pond, στους Mike LePond’ s Silent Assassins. Η μίξη και το mastering έγινε στα Greenman Studios από τον Seeb Levermann (Rhapsody of Fire, Brainstorm, Orden Ogan).

Το ύφος και η “παλαιάς κοπής” προσέγγιση και ατμόσφαιρα στις συνθέσεις, θα θέλξουν τους φίλα προσκείμενους στο τι αντιπροσωπεύει ο Ross κατά το πέρασμα του χρόνου. Πιστός σε γενικές γραμμές στις “παραδόσεις” του, δεν παραθέτει πειραματισμούς και “τεχνάσματα”. Εγγυητική δύναμη στη δημιουργία riffs και κατά περιπτώσεις γρήγορων “περασμάτων” που σε σημεία φλερτάρουν με “speed πινελιές”, συνθετικά ως επί το πλείστον αναμένεται να ικανοποιήσει τον ακροατή. Η πλειονότητα λοιπών των συνθέσεων, θα σε προκαλέσει να την “ξανασυναντήσεις”, με το ταλέντο στην παραγωγή του “αρχηγού”, να αποτελεί εγγυήτρια δύναμη. Ιδίως δε, αν αρέσκεσαι σε “παλαιάς σφραγίδος” (σε σημεία) επικές αναζητήσεις, με τη γοητεία της “ιστορικής φόρμας”.

Η ροή του album οδηγεί στην “κορύφωσή” της στο μέσο του, με τα “Shotgun Revolution”, αλλά και τα singles που δημοσιοποιήθηκαν “Denied by the Cross” και “Maiden of Shadows” να αποτελούν εξαιρετικά κομμάτια. Πλησιάζοντας προς την ολοκλήρωσή του βέβαια, δεν συναντάς fillers, αλλά κάποιες ακόμη αξιόλογες προτάσεις όπως το “Godkiller”, σε ένα καλό συνολικό αποτέλεσμα, χωρίς “κοιλιά”.

Η προηγούμενη δημιουργία ενδεχομένως να ήταν πιο επική, με την ερμηνεία και μερικών από τα δημιουργήματα των Manowar, με προεξέχον το “Hail and Kill”, αλλά και αυτό το “προϊόν” της μπάντας, έχει να δώσει αρκετά, ιδίως στους “αθεράπευτα ρομαντικούς”.

Αν έπρεπε να ενσκήψω σε κάτι “αρνητικό” στο album, αφού σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει “fan friendly” κομμάτια και κάποια ιδιαίτερα αξιόλογα, μάλλον θα ήταν η φωνητική προσέγγιση σε κάποια (μάλλον αρκετά) από αυτά, του Marc Lopes. Και δεν είναι θέμα ποιότητας, αλλά θέμα προσεγγίσεως. Τα “επιτηδευμένα” και “ζορισμένα” φωνητικά του σε αρκετά σημεία των τραγουδιών, με κούρασαν σε σημείο αποσπάσεως από την μουσική, παράλληλα με μία, κάποιες φορές (από θέμα παραγωγής), παραγκώνιση αυτών “στο φόντο”, που επιδείνωνε την κατάσταση….

Βεβαίως δεν είναι παράταιρα ή μη ταιριαστά στο όλο ύφος του δίσκου, πες ίσως ότι είναι θέμα προσωπικού γούστου και “αντίληψης” ως προς το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ίσως να είναι και το πάθος του που οδηγεί σε “εκτροχιασμό”. Και δεν είναι σίγουρα θέμα ποιότητας, αφού οι υψηλές “πτήσεις” του, αλλά και η παρουσία του στο προηγούμενο εγχείρημά τους, κάθε άλλο παρά αδιάφορα μου φαίνονται, ακόμα ακόμα και στην απόδοση και αξιοπρεπή προσέγγιση του “Hail and Kill” , που ο Eric Adams είχε φτάσει (μεταξύ και άλλων) σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Συνοψίζοντας, οι fans του ταλαντούχου Ross the Boss, αλλά και της “αύρας” του παρελθόντος του δε θα προσπεράσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους λάτρεις του heavy metal γενικότερα. “Αγνό” και “ωμό”, ατόφιο και γνήσιο, αξίζει ακροάσεως και προσωπικής κρίσεως.

Website: https://www.ross-the-boss.com/
Facebook: https://www.facebook.com/rossthebossofficial
Instagram: https://www.instagram.com/the_ross_the_boss_official/?hl=en
YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCaI_YQtfjVmKN0Lxn3-egeg
Twitter: https://twitter.com/officialrtb

604

Avatar photo
About Σταύρος Βλάχος 53 Articles
Γαλουχήθηκε στα πρώτα “μουσικά βήματα”, όντας μαθητής Δημοτικού, μέσω του “Headbanger’ s Ball”, του (τότε) μουσικού καναλιού MTV. 30 χρόνια μετά τις τότε πρώτες του “πειρατικές κασσέτες”, μία εξαιρετικά ευχάριστη συγκυρία τον οδηγεί στο σαγηνευτικό “χώρο” ονόματι Rockway. Με το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” γνώμονα, με σεβασμό στη δημιουργία μουσικών στιγμών, θα αναζητά και ανακαλύπτει συνοδοιπόρος με τους αναγνώστες, ονειρικά, “μουσικά μέρη” και “ηχοτοπία”, που θα δίνουν ομορφότερη όψη στην καθημερινότητά μας, ώστε να γινόμαστε μέσω αυτής, ευτυχέστεροι και καλύτεροι άνθρωποι… Andiamo amici!