RHAPSODY OF FIRE: “Challenge the Wind”

ALBUM

Είδος: Symphonic Power Metal
Εταιρεία: AFM Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 31 Μαΐου 2024

Οι Rhapsody of Fire, για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα), αποτελούν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα που μας θυμίζουν τις ένδοξες ημέρες του power metal, τότε που μας συστήθηκαν ως Rhapsody με το μεγαλειώδες “Legendary Tales”. Τα χρόνια πέρασαν, η μπάντα διασπάστηκε και ο Luca Turilli με τον Fabio Leone ακολούθησαν διαφορετικές πορείες, όμως το μουσικό DNA των Rhapsody of Fire παραμένει άθικτο και διαχρονικό!

Ο Alex Staropoli, ο εγκέφαλος και ιδρυτής των Rhapsody of Fire, κοιτάζει πίσω σε μια εντυπωσιακή δισκογραφία που περιλαμβάνει 14 studio albums, 3 EPs και 2 live ηχογραφήσεις, όλα χαρακτηρισμένα από τεράστιο πάθος και μια ανεξάντλητη πηγή ιδεών. Από το 1993, ο Ιταλός keyboardist έχει αποθεωθεί ως ο δημιουργός του είδους film score metal και η μπάντα του ως μια από τις πιο χαρισματικές παγκοσμίως.Στο πλευρό του Staropoli βρίσκεται ο εξαιρετικά δημιουργικός κιθαρίστας Roby De Micheli, ο οποίος εντάχθηκε το 2011, προσθέτοντας δυναμικά riffs και solos που έρχονται σε αντίθεση με τις συμφωνικές ορχηστρικές μελωδίες του συγκροτήματος. Το τελευταίο τους studio album, “Challenge The Wind”, χαρακτηρίζεται από τον ενθουσιασμό και την ενέργεια των Staropoli και De Micheli, αλλά και από μια σειρά εκπλήξεων. Η πιο προφανής; “Σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες κυκλοφορίες των Rhapsody Of Fire, το τρέχον άλμπουμ αποτελείται αποκλειστικά από up-tempo κομμάτια, χωρίς ούτε μια μπαλάντα”, αποκαλύπτει ο συνθέτης και keyboardist. “Κανένας άλλος δίσκος μας δεν έχει παρουσιάσει τόσο καθαρόαιμο metal όσο το ‘Challenge The Wind’!”

Ο Staropoli αναφέρεται σε τρία συγκεκριμένα κομμάτια με γρήγορο ρυθμό, με πάνω από 190 bpm το καθένα: το ομώνυμο “Challenge The Wind”, το φουριόζο “The Bloody Pariah” και το εξίσου breathtaking “Holy Downfall”. Σχολιάζει: “Όλο το νέο υλικό είναι χαρακτηριστικό των Rhapsody Of Fire, αλλά ακόμα πιο πυκνό, πιο σκληρό και πιο δυναμικό. Εμπνεύσαμε ο ένας τον άλλον: ο Roby παρείχε μια σειρά από riffs και hooks, εγώ πρόσθεσα τα τυπικά συμφωνικά στοιχεία μας, οπότε καταλήξαμε σε δέκα τραγούδια που πατάνε γκάζι από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα.”Αυτό γίνεται φανερό και στο μακρύτερο κομμάτι “Vanquished By Shadows” με διάρκεια μεγαλύτερη των 16 λεπτών, καθώς και στο φινάλε του άλμπουμ “Mastered By The Dark”. Το “Challenge The Wind” είναι ένας μουσικός άθλος με πολλή ταχύτητα και βάθος.

Τα ίδια ισχύουν και για τους στίχους, οι οποίοι συνεχίζουν την ιστορία του “Nephilim’s Empire Saga” που ξεκίνησε στους δύο προηγούμενους δίσκους “The Eighth Mountain” (2019) και “Glory For Salvation” (2021). Το concept εστιάζει στην εξέλιξη του ατόμου και στην αναγνώριση του εαυτού του. Για τους Staropoli, De Micheli, τον τραγουδιστή/στιχουργό Giacomo Voli, τον μπασίστα Alessandro Sala και τον ντράμερ Paolo Marchesich, η ιστορία είναι μια μεταφορά. Ο De Micheli εξηγεί: “Πρόκειται για το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας. Όχι αυτόματα ή εκ γενετής, αλλά χάρη σε αυτά που κάνει με τη ζωή του, στο αν βοηθάει τους άλλους και εξελίσσεται σε έναν ενσυναίσθητο και φροντιστικό άνθρωπο. Ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας στη διάρκεια της ζωής του.

Στο “Challenge The Wind” παραγωγός είναι ο Alex Staropoli και το mixing έγινε από τον Seeb Levermann (Orden Ogan), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον ομοιογενή ήχο των περίπλοκων ενορχηστρώσεων των δέκα τραγουδιών. Ο Alex Staropoli οδηγεί με μαεστρία το τιμόνι αυτής της ιταλικής metal μηχανής και τολμώ να πω πως βρήκε στον τραγουδιστή Giacomo Voli τον ιδανικό frontman που μεταδίδει άψογα το όραμα του ηγέτη των Rhapsody of Fire. Θεωρώ ακράδαντα ότι το “Challenge The Wind” αποτελεί μια ακόμα άξια προσθήκη στη δισκογραφία των Rhapsody of Fire.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: η περιπέτεια των Rhapsody of Fire θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση!

Website: https://www.rhapsodyoffire.com/
Facebook: https://www.facebook.com/rhapsodyoffire/
Instagram: https://www.instagram.com/rhapsodyoffireofficial/

205

Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 42 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.