THE VISION BLEAK: "Set Sail To Mystery"

Έχετε σκεφθεί ποτέ πως θα ακούγονταν ένα metal project αποτελούμενο από ανθρώπους όπως ο H.P Lovecraft, August Derleth και E.A PoeThe Vision Bleak.

Οι γερμανοί επιστρέφουν με την τέταρτη δουλειά της καριέρας τους, με τίτλο Set Sail To Mystery, τίτλος ο οποίος δεν είναι τόσο πομπώδης όσο αυτοί των προηγούμενων δίσκων τους, αλλά που παρόλα αυτά παραμένει πολλά υποσχόμενος σχετικά με το περιεχόμενο του.
Το πόσο αντισυμβατικό συγκρότημα είναι οι The Vision Bleak φαίνεται και από το γεγονός ότι ο δίσκος ξεκινά με την απαγγελία του ποιήματος A Curse of the Grandest Kind του Λόρδου Βύρωνα, συνοδεία πλήκτρων και κρουστών. Τέλεια εισαγωγή για να σε μπάσει στο κλίμα του δίσκου.

Τα κομμάτια του Set Sail To Mystery διαφέρουν αρκετά από αυτά των προηγούμενων δίσκων του σχήματος, με τους οποίους είχαν καθιερώσει ένα διαφορετικό ύφος τραγουδιών, βασισμένα στα heavy, διαφόρων ταχυτήτων riffs, με τα τύμπανα να μην είναι ιδιαίτερα τεχνικά αλλά να συμβάλλουν και αυτά, με τον τρόπο τους, στο τελικό αποτέλεσμα.
Το διαφορετικό στο Set Sail To Mystery είναι ότι δίπλα στα up tempo κομμάτια (A Romance With The Grave, Descend Into Maelstrom) υπάρχουν περισσότερα αργά κομμάτια (όπως τα I Dined With The Swans και Mother Nothingness), τα οποία ξεφεύγουν από αυτό που περιγράψαμε ως τυπικό The Vision Bleak τραγούδι.

Αλλαγές υπάρχουν και στα φωνητικά (τα οποία μοιράζονται τα δυο μέλη του σχήματος Konstanz και Schwadorf, με τον πρώτο να έχει τη μερίδα του λέοντος. Ακούστε για παράδειγμα το I Dined With The Swans, όπου ο Konstanz τραγουδά πότε ψιθυριστά και ουρλιάζοντας ως παράφρονας, ακριβώς όπως θα συνέβαινε αν τον είχε κυριεύσει κάποιο από τα όντα της μυθολογίας Κθούλου.

Βέβαια αν οι The Vision Bleak προσπαθούσαν να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα που υπάρχει στους δίσκους χρησιμοποιώντας μόνο τα κλασικά rock όργανα (κιθάρες, μπάσο και τύμπανα) το αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον απογοητευτικό. Για το λόγο αυτό επιστρατεύουν και αρκετά άλλα όργανα, όπως πλήκτρα και πιάνο αλλά χρησιμοποιούν και κάποιες συμφωνικές ενορχηστρώσεις. Όλα αυτά οδηγούν στο να βάλουν τον ακροατή στο πνεύμα του κάθε τραγουδιού.
Όσον αφορά στο στιχουργικό περιεχόμενο, νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά. Όσοι έχουν διαβάσει έργα των προαναφερόμενων συγγραφέων (αλλά και αρκετών άλλων της ίδιας συνομοταξίας) ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν.

Οι The Vision Bleak στο Set Sail To Mystery κατάφεραν να παραμείνουν σταθεροί στο γνωστό ύφος τους, το οποίο φρόντισαν να εμπλουτίσουν με κάποια νέα στοιχεία. Το αποτέλεσμα δικαιώνει πλήρως, τόσο το ίδιο το συγκρότημα, όσο και τους οπαδούς τους.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ο δίσκος κυκλοφορεί σε μια ειδική έκδοση, η οποία αποτελείται από ένα 56σέλιδο βιβλίο καθώς και ένα δεύτερο CD, στο οποίο εμπεριέχεται, μεταξύ άλλων, μια διασκευή στο By the Misery of fate I’ m Haunted των Master’s Hammer, μετονομασμένο σε By The Misery of Fate He Was Haunted.

Ακούστε το Set Sail To Mystery και αφήστε τους The Vision Bleak να σας ταξιδέψουν σε περιοχές και εποχές ξεχασμένες, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Καλό σας ταξίδι.

Καρβούνης Δημήτρης

441