RELIQA: “Secrets of the Future”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Core / Progressive Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 31 Μαΐου 2024

Ααα, Αυστραλία. Η χώρα των καγκουρώ, του ράγκμπι και του κρίκετ και στα τελευταία χρόνια, λίκνο του παγκόσμιου core / pop metal. Συχνότατα ξεπετάγονται ομάδες πιτσιρικάδων που προφανώς οι ήρωές τους ανήκουν στη new (και όχι αποκλειστικά “nu”) metal εποχή, κάτι που ασφαλώς είναι και το προσδόκιμο. Οι Reliqa ανήκουν σε ένα πολύ τεχνικό πεδίο αυτού του είδους με κάποια στοιχεία που τους διαφοροποιούν.

Το “Secrets of the Future” είναι ένα κατά βάση tech / progressive album που λοξοκοιτάει και προς το mainstream αρκετές φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια βατή για τον ακροατή δουλειά, αντιθέτως, τα θέματα που παίζουν είναι γενικώς στριφνά αλλά τα chorus τους είναι εύληπτα. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό παίζει και η Monique πίσω από το μικρόφωνο, ένα καλό λαρύγγι που συγκρίνεται με φημισμένα ονόματα της female fronted σκηνής όπως της Charlotte των Delain ή της Simmons των Epica και δίνει μια pop διάσταση στο άκουσμα, αναμειγνύοντας και κάποια hip-hop / rap στοιχεία στην ερμηνεία της. Η ομάδα πίσω της αποτελείται από παιχταράδες ολκής και αυτό φαίνεται σε κομμάτια όπως τα “Killstar (The Cold World)” και “The Flower”, οντότητες με μια ανεπαίσθητη ανατολίτικη αύρα. Πολυσχιδείς δομές και μελωδικά solos, συμπαγέστατο ρυθμικό δίδυμο και απολύτως σύγχρονες τάσεις στα synths που γεμίζουν το background. Ο ήχος είναι τεχνολογικά τέλειος, με τις κιθάρες να είναι λίγο πιο μπροστά τονίζοντας τον (όποιον) metal χαρακτήρα των κομματιών και δεν είναι τόσο στουντιακά ασφυκτικός.

Εκτός από τα προαναφερόμενα, μου άρεσαν το εξαιρετικό “Two Steps Apart” με τις μελωδικές ακουστικές γραμμές, το “A Spark” που είναι μια καλή μπαλαντούλα και το αρκετά καλό, dance floor αισθητικής, “Terminal”.

Το “Secrets of the Future” είναι ένα αξιόλογο album για τους ακροατές του μοντέρνου rock / metal που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ακροατήριο στις τάξεις των οπαδών της σημερινής γενιάς. Θα συγκινήσει τους πιο “προοδευτικούς” εξ’ αυτών (για τα γερόντια όπως ο γράφων ούτε λόγος) αλλά η μπάντα θα πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα για να ξεχωρίσει από τον ολοένα και πιο κορεσμένο σωρό ανάλογων σχημάτων. Εκτελεστικά είναι “τέρατα” αλλά λίγες οι πραγματικά αξιομνημόνευτες στιγμές. Με δουλίτσα στη σύνθεση, οι Reliqa είναι ικανοί να ξεχωρίσουν στο μέλλον, ταλέντο έχουν.

Facebook: https://www.facebook.com/reliqaband/

335

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1192 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.