Allochiria, Mass Culture, Their Methlab (26/05/23) Gagarin 205

To live στο Gagarin την Παρασκευή 26/5, ήταν το τέλος του δρόμου για την περιοδεία των Allochiria με τους Their Methlab και η αρχή ενός ταξιδιού στην ελληνική σκηνή και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Κυριολεκτικά γιατί οι Allochiria και οι Mass Culture μας παρουσίασαν τα καινούργια τους album, βάζοντας έναν ακόμη σταθμό στην πορεία τους, μεταφορικά γιατί το live της Παρασκευής παγίωσε την αυγή της ελληνικής σκηνής.

Το ραντεβού είχε κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή παρακολουθούσαμε στα social media, κάθε στιγμή που μοιραζόταν η δυάδα που βρισκόταν σε περιοδεία και ενδιάμεσα έσκασε σαν βόμβα ο νέος δίσκος των Mass Culture, οπότε κάθε μέρα που περνούσε ανέβαζε την αγωνία να βρεθούμε στο Gagarin. Σε μια προσωπική μου ανάρτηση, είχα γράψει ότι αν με ρωτούσε κάποιος ποια ελληνικά σχήματα θες να δεις να παίζουν μαζί, θα ήταν Their Methlab, Mass Culture, Allochiria. Οπότε αυτό το live το πήρα σαν δώρο του κάρμα και αν εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές περιμένεις ένα αντικειμενικό review τότε μάλλον θα απογοητευτείς.

Λίγο μετά τις 20:00 βρέθηκα στο Gagarin και ήδη βρήκα αρκετό κόσμο να περιμένει να μπει. Όταν τελικά άνοιξαν οι πόρτες, κάναμε την απαραίτητη βόλτα στο merch και μπήκαμε στον χώρο όπου διαπιστώσαμε ότι είτε λίγο είτε πολύ, γνωριζόμασταν με τους περισσότερους που ήταν στον χώρο. Αυτό δημιούργησε ένα οικογενειακό κλίμα γιορτής και επιβεβαίωση ότι πλέον μιλάμε για σκηνή και όχι για κομήτες.

Μετά από λίγη ώρα ανέβηκαν στην σκηνή οι Their Methlab. Δύο βδομάδες στον δρόμο, έχοντας live κάθε μέρα και σε διαφορετική πόλη, η αλήθεια είναι ότι τους περίμενα κουρασμένους, αλλά αντί για αυτό τους είδα πιο δεμένους και φρέσκους από ποτέ.

Με έναν καταπληκτικό ήχο, μας ταξίδεψαν στις ατμοσφαιρικές μελωδίες και τα ηχοτοπία τους. Σε κάποια στιγμή ο κιθαρίστας του σχήματος παρατήρησε αυτό που ανέφερα παραπάνω. Πλησιάζοντας το μικρόφωνο, ευχαρίστησε όσους έχουν έρθει και κοιτώντας κάτω είπε: “Τους περισσότερους τους ξέρω και αυτό είναι γαμάτο”.

Μια τέτοια βραδιά δεν μπορεί να μην έχει και κάποια απρόοπτα. Ενώ οι Their Methlab έχουν χαθεί στις μελωδίες τους, κάποιος από το κοινό ανέβηκε στην σκηνή και χτυπούσε παλαμάκια στον κιθαρίστα. Η εικόνα δεν έχω καταλήξει ακόμα αν μου έβγαλε σκηνή από ανδαλουσιανό flamenco ή σκηνή από underground σκυλάδικο στα προάστεια Χαλκίδας, σε κάθε περίπτωση ήταν cult.

Φροντίζοντας να ευχαριστήσουν τα σχήματα που θα ακολουθήσουν, αλλά και να αναδείξουν τους δεσμούς που δημιουργούνται σε μια περιοδεία, οι Their Methlab κατέβηκαν από την σκηνή για να δώσουν την σκυτάλη στους Mass Culture.

Οι Mass Culture έβγαλαν πριν λίγες μέρες τον δίσκο Barren Point (μπορείτε να διαβάσετε το review μας ΕΔΩ) και είχαμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε με το συγκρότημα για τον δίσκο αλλά και γενικότερα για την μπάντα (μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη ΕΔΩ).

Οι Mass Culture είναι ένα ακόμα σχήμα που δεν έχω κρύψει την συμπάθεια και την εκτίμηση που τους έχω και κάθε επόμενο βήμα, κάθε κοινωνικό-πολιτικό ζήτημα που στηρίζουν μου αποδεικνύει γιατί εκτιμώ τόσο πολύ αυτό το σχήμα.

Λόγω ενός προβλήματος με την μεταφορική, δεν κατάφεραν να έχουν βινύλια την ημέρα του live και αφού μας ζήτησαν συγγνώμη (το εννοώ), μας είπαν να αφήσουμε στοιχεία όσοι θέλουμε να αποκτήσουμε βινύλια και θα αναλάβουν οι ίδιοι τα έξοδα αποστολής είτε εντός είτε εκτός Αθηνών. Αυτή η κίνηση, πέρα από το γεγονός ότι δείχνει ότι το σχήμα δεν έχει και δεν θέλει να έχει καμία επαφή με στεγνές εμπορευματικές σχέσεις, δείχνει ότι σέβεται τον οποιοδήποτε θέλει να έρθει σε επαφή με το σχήμα και ό,τι έχει να δηλώσει καλλιτεχνικά.

Η πεντάδα πήρε θέση πάνω στην σκηνή και εξαπέλυσε του “Φόβου τη Φωνή”. H προηγούμενη έκφραση είναι τίτλος κομματιού από τον δίσκο τους “Primal | Ephemeral” και δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το κλειστοφοβικό συναίσθημα που δημιουργεί το post hardcore των Mass Culture.

Το Barren Point είναι δίσκος για να παίζεται live και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο live της Παρασκευής. Έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες σε περιπτώσεις που ένας πολύ ωραίος δίσκος δεν μπορούσε να σταθεί σε live και τελικά το κοινό να απογοητεύεται. Εδώ όχι μόνο δεν έχουμε αυτήν την περίπτωση, αλλά το Barren Point πήρε άλλη διάσταση και το άκουσμά του πλέον είναι ακόμα πιο ευχάριστο.

Όσο για τις αντιδράσεις του κόσμου, εδώ θα με συγχωρέσετε αλλά δεν έχω ιδέα. Όπως έχω δηλώσει αρκετές φορές, δεν είμαστε δημοσιογράφοι αλλά fan. Με ρούφηξε το live και το απόλαυσα όπως έπρεπε, αυτό βέβαια δεν με εμπόδισε να παρατηρήσω ότι ο ήχος δεν τους έκανε την χάρη. Ένιωσα ότι όλα τα κανάλια ήταν πολύ μπροστά και ενώ άκουγα τα πάντα, είχα την αίσθηση ότι δεν είχε το κάθε κανάλι τον χώρο που του αναλογεί.

Μετά την ολοκλήρωση του set των Mass Culture, ένα μικρό αναγκαίο διάλλειμα για αέρα και πάλι μέσα για να πάρω την θέση μου στο κάγκελο και να απολαύσω τους Allochiria. Ακόμα ένα συγκρότημα που δεν έχω κρύψει την αγάπη μου και τον οπαδισμό μου. Μονοπωλεί στα ακουστικά μου, τα συναυλιακά μου βράδια αλλά και τον ενδυματολογικό μου κώδικα για πολλά χρόνια, οπότε κάθε τους live είναι έτσι κι αλλιώς γιορτή για εμένα.

Όμως, εδώ έχουμε μια αντικειμενική πραγματικότητα, το live των Allochiria στο Gagarin όχι μόνο δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από μπάντες του εξωτερικού, αλλά ήταν πολύ καλύτερο και από μπάντες που έχουν την βοήθεια πολυεθνικών και τεράστια καλλιτεχνική ομάδα.

Οι Allochiria σε εξαιρετική φόρμα και με απίστευτο δέσιμο, μας παρουσίασαν το πανέμορφο Commotion (μπορείτε να διαβάσετε το review μας ΕΔΩ), αλλά και μας ταξίδεψαν σε όλες τους τις κυκλοφορίες.

Τον ήχο του σχήματος είχε αναλάβει ο μπασίστας των Their Methlab και πραγματικά κατάφερε να βγάλει το μέγιστο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ηχολήπτης να ξέρει το σχήμα που κάνει ήχο και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ηχολήπτης ήξερε ακριβώς τι να βγάλει μπροστά και πότε.

Σε ένα κενό μεταξύ κομματιών, η τραγουδίστρια των Allochiria αναφέρθηκε στην περιοδεία και ευχαρίστησε όλα τα παιδιά που πέρασαν τόσα μαζί δακρύζοντας. Αυτός ο συντονισμός συναισθημάτων προκαλεί τις επευφημίες κάθε φορά που γυρνάει προς το κοινό και δίνει την αίσθηση ότι κοιτάει έναν-έναν στα μάτια. Αυτή η ευαισθησία και η αγάπη για την τέχνη έχει φέρει τους Allochiria σε αυτό το σημείο. Να χαίρουν ευρείας αποδοχής και από την στιγμή που βρέθηκαν μπροστά μας να μην έχουν σταματήσει να εξελίσσονται, με οποιαδήποτε συνθήκη και οποιοδήποτε κόστος (μπορείτε να διαβάσετε την οπτική των Allochiria στην κουβέντα μας ΕΔΩ).

Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω για πολύ ακόμα αλλά καλύτερα να καταλήξω σε αυτό που θεωρώ κατακλείδα. Υπάρχουν κάποια γεγονότα, τα οποία χαρακτηρίζονται ιστορικά και τις περισσότερες φορές το καταλαβαίνουμε πολύ αργότερα.

Αν θεωρήσουμε ότι η συλλογή της Spinaloga Records: “Miss Fortune was a henhouse manager”, ήταν το “Big Bang” του σκοτεινού ήχου στην ελληνική σκηνή, το live των Allochiria, Mass Culture, Their Methlab παγίωσε την αναγέννηση της ελληνικής σκηνής. Πρέπει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που συγκροτήματα σαν κι αυτά βρίσκονται ανάμεσά μας και όλες οι κακουχίες και οι εμμονές που είχαν σχήματα όπως οι Dala Sun, Sun of Nothing, Korsikov, Brotherhood of Sleep και Bad Trip, λειτούργησαν σαν ένα butterfly effect για αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Οι αγκαλιές, τα δάκρυα και η απομάκρυνση από αγκυλώσεις που δεν άφηναν σχέσεις να εξελιχθούν δείχνουν ότι η ελληνική σκηνή κοιτάει μπροστά κι εμείς είμαστε εδώ να το απολαύσουμε.

Σας ευχαριστούμε για όλα!

photos: Έφη Γαλιατσάτου

899

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 118 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.