Megadeth, Blind Guardian, Grand Magus (14/06/2024) Release Athens Festival Πλατεία Νερού

Σε γενικές γραμμές, το καλοκαίρι για εμένα είναι η χειρότερη εποχή του χρόνου καθώς σαν γνήσιος μεταλλάς που σέβεται τον εαυτό του η γκαρνταρόμπα μου αποτελείται μόνο από μαύρα ρούχα και κυρίως από μαύρες μπλούζες μπαντών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη να θέλω να βγάλω το δέρμα μου κάθε φορά που βγαίνω από το σπίτι. Κάπου εδώ όμως εμφανίζεται το αγαπημένο μου Release Festival να με πάρει από το χεράκι και να μου δείξει την όμορφη πλευρά του καλοκαιριού που ονομάζεται 3ήμερο Metal στην Πλατεία Νερού, ειδικά το φετινό που είναι από τα καλύτερα κατά την γνώμη μου. Η πρώτη μέρα λοιπόν ήταν αφιερωμένη στους Megadeth, την μεγαλύτερη, ΝΑΙ ΤΟ ΕΙΠΑ, thrash metal μπάντα όλων των εποχών συνοδευόμενους από τους θρύλους στο Power/ Epic Metal Blind Guardian και τους υπέροχους Grand Magus (οι οποίοι μας χάρισαν και μία υπέροχη συνέντευξη).

Οι πόρτες άνοιγαν στις 18:00 και φυσικά γινόταν χαμός από πολύ νωρίς για μία πολυπόθητη θέση στο κάγκελο, με τον κόσμο έτσι να δείχνει τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία του για την έναρξη αυτής της φοβερής συναυλιακής ημέρας κάτι που φάνηκε και στο Merch όπου από πολύ νωρίς δεν είχε μείνει ούτε δείγμα.

Χωρίς καμία καθυστέρηση λοιπόν, στις 19:00 παίρνουν θέση στη σκηνή οι Grand Magus με μία σχεδόν γεμάτη πλατεία νερού να χορεύει και να χτυπιέται στους ρυθμούς του “I, the Jury” με το οποίο η μπάντα μας αποφάσισε να ανοίξει το live.

Οι Grand Magus, παρότι εμφανίστηκαν πρώτοι, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είναι Headliners μίας τέτοιας μέρας καθώς έχουν πολλά χρόνια στο κουρμπέτι, κάτι που έδειξαν από τις πρώτες νότες που έφτασαν στα αυτιά μας. Μία υπέροχη setlist διάρκειας 45 λεπτών με κομμάτια όπως “Iron Will”, “Untamed” και φυσικά το “Hammer of the North”, με το οποίο έκλεισαν και την εμφάνισή τους, ήταν ιδανική για να “ζεστάνει” το κοινό καθώς αυτό που ακολουθούσε. Πολλά συγχαρητήρια και στον ηχολήπτη της μπάντας ο οποίος φρόντισε να αναδείξει στο έπακρο την τριάδα.

Καθώς είχε αρχίσει να πέφτει ελαφρώς ο ήλιος με αποτέλεσμα να διευκολύνεται λίγο η θερμοκρασία, σειρά έχουν οι πολύ αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό θρύλοι του Epic/Power Metal Blind Guardian (να υπενθυμίσω τα 3 sold out shows και ακόμα ένα οριακά γεμάτο λίγους μήνες πριν). “Άγγλοι” οι Γερμανοί οι οποίοι ξεκίνησαν το show τους χωρίς καμία καθυστέρηση με το “Imaginations from The Other Side”. Ο Hansi και η παρέα του περνούσε υπέροχα στο stage και αυτό φαινόταν στο κοινό το οποίο φυσικά ανταπέδιδε σε κάθε ευκαιρία με συνθήματα, χειροκροτήματα και mosh pits.

Υπέροχη setlist διάρκειας 1+ ώρας, μικρότερη από ότι μας έχουν συνηθίσει γεγονός λογικό και απόλυτα φυσιολογικό καθώς δεν ήταν headliners, από την οποία δεν έλειπε σχεδόν τίποτα. Εννοείται ακούστηκαν ύμνοι όπως “Nightfall”, “Lord of The Rings” και “Time Stands Still” .

Εννοείται πως οι Guardian μας επιφύλασσαν το καλύτερο για το τέλος με 3 τελευταία κομμάτια να είναι το “The Bard’s Song – In the Forest”, όπου φυσικά το κοινό δεν επέτρεψε στον Hansi να αρθρώσει λέξη καθώς το τραγούδησε όλο μόνο του, και τα “Mirror Mirror” και “Valhalla” με τα οποία έκλεισε εμφάνιση της μπάντας μας. Όπως ήταν αναμενόμενο οι Blind Guardian για ακόμη μία φορά ξεπέρασαν τις προσδοκίες και ταρακούνησαν τον Φάληρο, όπως συνηθίζουν φυσικά σε κάθε εμφάνιση τους στην Ελλάδα (Next Stop : Chania).

Η στιγμή που προσωπικά περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία, μετά από αναμονή 8 ολόκληρων χρόνων, έφτασε. Το ρολόι δείχνει 22:20, τα φώτα σβήνουν και το λογότυπο των Megadeth εμφανίζεται στο Background με όλους μας να ουρλιάζουμε από ενθουσιασμό.

Το setlist ξεκινάει με το φρέσκο “The sick, the Dying… and the Dead!” και χωρίς καμία διακοπή συνεχίζει με το “Dread and the Fugitive Mind”. Mosh pits, τραγούδι και φυσικά συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων μας, ίσως λίγο περισσότερη σε εμένα μιας και ο Dave Mustaine είναι ένας εκ των δύο ανθρώπων που με εμπνεύσαν να ξεκινήσω να παίζω μουσική. Σειρά έχει το “Angry Again”, όπου είχαμε και ένα μικρό απρόοπτο με τον Dave να φωνάζει δικό του σεκιούριτι να βγάλει έξω σεκιούριτι της διοργάνωσης για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα ακριβώς καθώς βρισκόμουν πιο πίσω.

Η Setlist, διάρκειας 1,5 ώρας περίπου, ήταν κατά την ταπεινή μου άποψη από τις καλύτερες που έχω δει να παρουσιάζει μπάντα τα τελευταία χρόνια μιας και δεν τις έλειπε τίποτα. “Skin on my Teeth”, “She-Wolf”, “Sweating Bullets”, “Trust” ήταν κάποια από τα κομμάτια που είχαμε καιρό να ακούσουμε on stage στην χώρα μας. Φυσικά ένα από τα Highlights της βραδιάς ήταν το “Tornado of Souls” με τον Teemu να παίζει το θρυλικό σόλο χωρίς να χάνει ΝΟΤΑ λες και ήταν κατευθείαν από τον δίσκο. Σε γενικές γραμμές οι μπάντα έδειχνε την δεξιοτεχνία της σε κάθε κομμάτι του setlist.

Όμως οι Megadeth μας είχαν ακόμα μία έκπληξη που ακούει στο όνομα “Mechanix”, ένα κομμάτι που έχει γράψει ο Mustaine και ακούγεται ως κομμάτι με άλλο όνομα σε μία άλλη μπάντα (Guess who?). Εννοείται πως το setlist μας κλείνει με το “Holy Wars” και όλοι μας πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας. Επίσης πολύ καλός ήχος από την ηχοληψία, με 1-2 μικροψεγάδια σε κάποια solos του Teemu που δεν είχαν την ένταση που προσωπικά θα ήθελα. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως ήταν το καλύτερο Performance από τους Megadeth που έχω δει τα τελευταία χρόνια και έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για τα επόμενα.

Δυστυχώς, αυτή η μαγική ημέρα έφτασε στο τέλος της με κανέναν να μην θέλει να φύγει καθώς τέτοιες μπάντες δεν τις χορταίνεις ποτέ αλλά τι να κάνουμε. Εις το επανιδείν λοιπόν και ανυπομονούμε για τις επόμενες 2 metal ημέρες.

ΥΓ : Πολλά μπράβο στο Release Festival καθώς για άλλη μία φορά ήταν πολύ ωραία οργανωμένο και πολύ ωραία στημένο. Keep it Going \m/

photos: Release Athens (Megadeth)
Κωνσταντίνος Κονταράκης (Grand Magus/Blid Guardian)

488
Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 40 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.