PYRAMID: “Beyond the Borders of Time”

ALBUM

Είδος: Instrumental Psych/Desert Rock
Δισκογραφική: Subsound Records
Ημ.Κυκλοφορίας: 22 Μαρτίου 2024

“Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι”, όμως στην περίπτωση των Γερμανών εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια ενοχλητική συνήθεια, αλλά με την έφεση που εμφανίζουν στον ψυχεδελικό και προοδευτικό ήχο.

Κάποτε ο Gary Lineker δήλωνε πως “Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι όπου 22 άνδρες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί”, συμπυκνώνοντας τόσο την ομορφιά όσο και την απογοήτευση του αθλήματος. Πλέον τείνει να σπάσει αυτή η παράδοση και να καταργηθεί αυτός ο κατά κάποιον τρόπο αστικός αθλητικός μύθος με τις πρόσφατες γκέλες της Nationalmannschaft.

Αυτό όμως που δεν θα αλλάξει ποτέ διότι είναι χαραγμένο στο μουσικό τους DNA και στην μουσική τους παράδοση είναι η ατέρμονη αναζήτηση της ψυχεδέλειας που ξεκίνησε από το κίνημα του Kraut, πέρασε στο Progressive Rock, στο μετέπειτα Rave και minimal Techno ιδίωμα και στη συνέχεια στην σκηνή του Desert and stoned Rock. Όπως επίσης και ο πειραματισμός με ήχους ώστε να ορίσουν την εκάστοτε νέα μουσική τάση, πάντα με σεβασμό στο παρελθόν και όραμα για το μέλλον, ώστε να διαφυλάξουν τα πεπραγμένα όσων έχουν προηγηθεί

Κάτι τέτοιο θέλουν να ορίσουν οι Pyramid με το δεύτερο δίσκο τους “Beyond the Borders of Time”, καθώς πατάνε πάνω στα ακλόνητα κοσμικά θεμέλια του “Mind Maze” (το οποίο είχε κυκλοφορήσει από την δική μας Made of Stone) και της κινηματογραφικής σκοπιάς των Yawning Man και ανεγείρουν το ηχητικό τους οικοδόμημα στα ανώτερα στρώματα πάνω στους απόηχους των My Sleeping Karma και των Colour Haze.

Διαφοροποιούνται σε σχέση με τον προκάτοχό του καινούριου άλμπουμ, δεδομένου ότι εμφανίζουν μία πιο heavy διάθεση και εμπλουτίζοντας το Fuzz στοιχείο στον ήχο τους, δείχνοντας σημάδια καλοπροαίρετης εξέλιξης, με το ατμοσφαιρικό στοιχείο να ξεπροβάλει και αυτό ως μέρος της εξελικτικής διαδικασίας, φέρνοντας μία κάποια συγγένεια με τους Long Distance Calling και γιατί όχι και με τους δικούς μας Tuber.

Το ορχηστρικό τρίο από το Nuremberg συνδεόμενο τηλεπαθητικά θα λέγαμε επιδεικνύει μία εκτελεστική μαεστρία των οργάνων τους ατομικά, αποπνέοντας μία συλλογική αίσθηση από κοινού με Space απολήξεις και έντονη ρυθμικότητα η οποία ενισχύεται με κάθε ακρόαση αυτής της “ηχητικής σκουληκότρυπας”.

Το “Beyond the Borders of Time” εμφανίζει μία διαρκώς μυστηριώδη, αφηρημένη και πειραματική διάθεση, παρέχοντας αλληλοσυνδεόμενα ηλεκτρονικά ηχητικά τοπία που διαστέλλονται από χειρισμούς ηλεκτρικής κιθάρας και εφέ με ηχώ. Κυρίαρχο ρόλο παίζει το μπάσο του Michael Kümpflein, το οποίο εκτός του ότι προσδίδει όγκο και ρυθμό, λειτουργεί μεταφορικά και ως άγκυρα κρατώντας τους επίγειους δεσμούς ώστε να μην χαθούν οι έτεροι συνοδοιπόροι και συνταξιδιώτες τελείως στο “Διάστημα”.

Η Ανατολίτικοι ήχοι κάνουν συγκρατημένα την εμφάνισή τους και προσεγγίζουν επίπεδα διαλογισμού ενόσω πλησιάζουν τα μονοπάτια των Om, όμως η μπάντα κρατάει τις ασφαλείς αποστάσεις της, διότι ακόμα και οι ίδιοι γνωρίζουν πως αυτός ο ήχος είναι ένα άβατο και πιθανόν θα παραμείνει έτσι κατά αποκλειστικότητα, δίχως να θέλουν να διαταράξουν την όποια ισορροπία.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο παρελθόν αναφορικά με τις Αιγυπτιακές πυραμίδες, η ανέγερση τους βασίστηκε στην μηχανική (με κάποια ίσως “εξωτερική” βοήθεια), στην προκειμένη η Γερμανική οφείλει πολλά στην αυτοσχεδιαστική jamming προσέγγιση των συνθέσεων που τροφοδοτεί τις συνθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μία χωρισμένη σε επτά κεφάλαια.

Το όλο μουσικό ταξίδι του “Beyond the Borders of Time” είναι εξαιρετικά συναρπαστικό αποτελούμενο από πολλαπλά ηχητικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται και αλληλεπιδρά η μπάντα σε συνδυασμό με το κλασικό της ορχηστρικό ψυχεδελικό Desert στιλ, δημιουργώντας κάτι τόσο όμορφα οργανικό που θα ακυρώσει την έννοια του χρόνου για σας μέσα από τις αλλεπάλληλες ακροάσεις, που θέλοντας και μη, δεν θα αποφύγετε…

Facebook: https://www.facebook.com/pyramidfriendship
Bandcamp: https://pyramid3.bandcamp.com/album/beyond-borders-of-time

301

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...