PRONG: “State Of Emergency”

ALBUM

Είδος: Groove Metal
Εταιρεία: Steamhammer / SPV
Ημ. κυκλοφορίας: 6 Οκτωβρίου 2023

H κομματάρα τους “Snap your fingers, Snap your neck” από το τεράστιο “Cleansing” ήταν ένα από τα κομμάτια που με είχαν σημαδέψει όντας ακόμη 18 και παραθέριζα στην Ίο.

Μετέπειτα, έγινα κοινωνός της ιστορίας τους από τις crossover thrash ημέρες και τη μετεξέλιξη τους σε πυλώνα της groove metal αισθητικής. Αν και δεν έλαβαν ποτέ την αναγνώριση που τους αξίζει, οι Αμερικανοί Prong μοιάζει να έχουν καταπιεί μετρονόμο και να ξερνάνε αλλεπάλληλες ξεσηκωτικές γκρούβες ανά τα χρόνια.

Αφού τα είπαμε και το 2019 με το “Age of Defiance” EP, λίγο πριν ο κορονοϊός μας ρίξει για λίγα χρόνια στο καναβάτσο, επανερχόμαστε για να χοροπηδήξουμε ρυθμικά στο τέμπο που έχουν αποφασίσει οι Prong. 6 χρόνια μετά το “Zero Days”, επιστρέφουν με γδούπο με το δέκατο τρίτο τους “State Of Emergency”, έκτο για τη συνεργασία τους με την SPV.

H παραγωγή φέρει την απαιτούμενη βαρύτητα που αξίζει αυτό το εξαίσιο σχήμα και ο δίσκος περιέχει 11 κομμάτια σε 41 λεπτά, που το καθένα έχει τη δική του σημασία και κάποια σπρώχνουν τους Prong σε μονοπάτια τα οποία δεν συνηθίζουν, αλλά έχουν την ικανότητα όμως τελικά να ασφαλτοστρώσουν.

Από την Bay Area-κή αισθητική του εναρκτήριου “The Descent”, τα πράγματα φαντάζουν “σοβαρά” και τα κομμάτια που ακολουθούν φέρουν ξεκάθαρα το DNA του σχήματος που τόσο έχει επηρεάσει τη σύγχρονη υφή του thrash metal. Αλλά εκείνη δεν στέκονται στα γνώριμα τους κατατόπια και παίζουν λίγο πιο μελωδικά (πόσο πιο πολύ;) στο “Disconnected” ακουμπώντας απαλά τους Therapy?, το “Compliant” είναι ένα κομμάτι που σχεδόν ακούγεται post Hardcore, ενώ το Back (NYC) είναι ένας φόρος τιμής στη hardcore σκηνή της Nέας Υόρκης. Στο κλείσιμο έρχεται το “Working Man” των Rush, με την όμορφη Prong πινελιά να το κάνει ό,τι πρέπει για αποφώνηση.

Εν τέλει, πρέπει να παραδεχτούμε πως κάνουμε ότι μπορούμε για να αφήνουμε διαμάντια να σκονίζονται στα ντουλάπια και αναμφίβολα η παρέα του Tommy Victor, θα έπρεπε να έχει περισσότερο χώρο στην προθήκη. Το “State Of Emergency” είναι ένα πολυποίκιλο δημιούργημα που έχει ως βάση του μελωδίες “καγκουρό” και μοναδικό riffing που σε μαγνητίζουν.

Χωρίς να ιδρώνουν, οι Prong κυκλοφορούν έναν ακόμη άρτιο δίσκο και θα ήταν έγκλημα αν κινείσαι γύρω από τον χώρο και να μην τολμήσεις να το ακούσεις.

Official Site: https://prongmusic.com/
Facebook: https://www.facebook.com/prongmusic/

374

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.