POWER FROM HELL: “Shadows Devouring Light”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: Debemur Morti Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Power From Hell είναι ένα συγκρότημα από τη Βραζιλία. Από το ντεμπούτο τους “The True Metal” έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες, και φέτος κυκλοφορούν το έβδομο full-length τους. Αφήνοντας πίσω τους τον black/thrash χαρακτήρα που είχαν μέχρι πρότινος, αγκαλιάζουν ολοκληρωτικά τον black metal ήχο.

Στις εννέα συνθέσεις (συν μία εισαγωγή) του “Shadows Devouring Light”, η μπάντα φαίνεται να κάνει μια προσπάθεια να εγκολπωθεί χαρακτηριστικά και από τα τρία κύματα του μαυρομεταλλικού ήχου. Όπως αρκετά εύστοχα λένε και οι ίδιοι, η μουσική τους συνδυάζει τον πρωτόγονο lo-fi μυστικισμό του Α’ κύματος, την απόκοσμη μελωδικότητα του Β’ κύματος και τα παράφωνα αρπίσματα των μοντέρνων καινοτόμων.

Εντύπωση κάνει ότι, παρότι είναι μπάντα ακραίου metal από τη Νότια Αμερική, ηχητικά δεν παρουσιάζει δεσμούς με το ωμά βάρβαρο στίγμα των Λατινοαμερικανών extreme πρωτοπόρων. Οι Power From Hell νιώθουν πιο άνετα με την παράδοση της Γηραιάς Ηπείρου και ευδοκιμούν σε συνθήκες σκανδιναβικής ψύχρας, ενώ εδώ κι εκεί ανιχνεύονται και ολίγα δάνεια από τη γαλλική σχολή.

Τα κιθαριστικά θέματα έχουν αμεσότητα, είναι απλά στη σύλληψή τους και αποφεύγουν τις πολλές φιοριτούρες. Βέβαια, υπάρχουν σημεία, όπως στο ομώνυμο, όπου παρατηρείται μια μικρή «ρήξη» με το πατροπαράδοτο black riffing, αλλά παραπέμπει σε late 90s πειραματισμούς που πλέον έχουν επίσης περαστεί στις σελίδες της textbook black τραγουδοποιίας.

Τα τύμπανα είναι πιο κοντά σε αυτό το παλιό, κλασικό πράγμα, που διαφέρει από το υπερηχητικό και βιρτουόζικο black drumming του σήμερα, και κυμαίνονται μεταξύ punk/thrash και αργών blasts. Τα φωνητικά βγάζουν σπηλαιώδη αέρα και βρίσκονται πολύ κοντά στο ύφος δυο-τριών «μεγάλων» Νορβηγών του είδους.

Εν είδει καταληκτικών παρατηρήσεων, μια αναφορά αξίζει να γίνει στην παραγωγή του album, που είναι αρκετά καθαρή και σχεδόν τα πάντα είναι ευδιάκριτα, αλλά η ατμόσφαιρα κουβαλά μια αναλογική ζεστασιά. Τώρα για το εξώφυλλο, που δεν είναι τυπικά black-άδικο ως προς την τεχνοτροπία του, η όποια επιτυχία του αφορά την πρόγευση για το αισθητικό κομμάτι των Power From Hell, που είναι ανώριμα μαύρο, με εφηβικό αντιχριστιανικό εσωτερισμό, πασπαλισμένο με ανώδυνα βλάσφημη σεξουαλικότητα.

Το “Shadows Devouring Light” είναι αρκετά διασκεδαστικό, αλλά μέχρι εκεί. Δεν νομίζω ότι θα ξεχωρίσει ή ότι προσφέρεται για ακροάσεις σε βάθος χρόνου. Οι die-hard blacksters ίσως έχουν μια μικρή θέση για αυτό στη συλλογή τους, αλλά η συχνότητα με την οποία θα το ανασύρουν από εκεί μέσα μάλλον δεν μπορεί να πάρει μεγάλες τιμές.

Facebook: https://www.facebook.com/OfficialPowerFromHell 
Instagram: https://www.instagram.com/power_from_hell_official/ 
Bandcamp: https://powerfromhell.bandcamp.com/album/shadows-devouring-light

480

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.