OLLI HÄNNINEN AND SAMI HYNNINEN: “Chambers”

ALBUM

Είδος: Alternative
Εταιρεία: Svart Records
Ημ. κυκλοφορίας: 2 Σεπτεμβρίου 2022

“It is NOT Rock, it is NOT Metal it is just Alternative”.

Έτσι τελειώνει το συνοδευόμενο κείμενο της Svart Records για αυτή την έντονα ψυχασθενή κυκλοφορία. Μου τράβηξε την προσοχή από το πρώτο κομμάτι χωρίς καν να εξηγήσω γιατί αυτό που ακούω είναι ελκυστικό για τα αυτιά μου. Έχει κάτι το καθαρτικό υποθέτω, αφού η ακρόαση του ήδη στα μισά των 70 λεπτών του “Chambers” με κάνει να νιώθω καλύτερα.

Αυτό που ακούω είναι κάτι πέρα για πέρα διαφορετικό από ό,τι ακούω συνήθως, αλλά το θράσος και ο ακριβέστατος πειραματισμός του με καθοδηγεί και με κρατάει προσηλωμένο στην ακρόαση.

Η συνάντηση του hip-hop πειραματιστή Olli Hänninen (Ronskibiitti, Hammaspeikko) με τον εκκεντρικό doomster Sami Hynninen (Opium Warlords, Reverend Bizarre) ήταν βαθιά καρμική. Μαζί αποφασίζουν να βολτάρουν στις 18 αίθουσες της βουδιστικής κόλασης και τελικά, να μας δείξουν ίσως πως δεν είναι κάτι τρομακτικό.

Ambient, ποίηση, industrial, avant garde, jazz, noise… πολλά και τίποτα ταυτόχρονα. Το φινλανδικό δίδυμο ψιλοκόβει κάθε ταμπέλα και την πετάει στη φωτιά που συντηρεί τα καζάνια της εν λόγω κόλασης ζεστά, δημιουργώντας ένα τέρας που μπορεί να σε τρομάζει εξ όψης, αλλά θες μετά μανίας να το αγκαλιάσεις.

Συγκλονιστικά ώριμη παραγωγή, ποικιλία που θα ζήλευε παλέτα της ΒΙΒΕΧΡΩΜ, απόκοσμη ερμηνεία του κυρίου Hynninen και μια ατμόσφαιρα που παραπέμπει το μυαλό μου στο “Marriage of Heaven and Hell” των Ulver ή κάποια σκοτεινή συνεργασία του Mike Patton.

Οριακά δεν χωράει στο site μας, αλλά ασκώ βέτο μιας που αυτή η αδίστακτα διπολική ενέργεια που εκπέμπει το “Chambers” που παρέχει ψυχολογική ξεκούραση. Άλλους μπορεί να τους κλέβει το οξυγόνο, να τους μικραίνει τον χώρο. Εμένα με ενθουσιάζει, άλλους ίσως να τους ωθεί στην κατάθλιψη.

Έτσι είναι όμως η αληθινή τέχνη. Δεν ακούν όλοι τα ίδια πράγματα, δεν βγάζουν όλοι τα ίδια συμπεράσματα. Η αληθινή τέχνη αποκτά δική της ζωή όταν φεύγει από τα χέρια του δημιουργού της. Γίνεται και δική σου! Αλλάζει μορφή ανάλογα με τον αποδέκτη.

Ξέχνα όσα ήξερες λοιπόν, άδειασε όλα τα κιβώτια προκαταλήψεων σου και αφέσου στη δίνη του “Chambers”.

Αν αυτό το album δεν μπεί στην εικοσάδα μου στο τέλος της χρονιάς, σημαίνει ότι το φθινόπωρο θα βρέξει αριστουργήματα.

https://svartrecords.com/en/product/chambers/1680794

500

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2108 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.