GOTTHARD: “#13”

ALBUM

Είδος: Hard Rock
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Μαρτίου 2020

Οι Ελβετοί Gotthard συνεχίζουν απτόητοι στο γνώριμο hard rock μοτίβο που τους καταξίωσε στη διεθνή μουσική σκηνή, και μετά από ένα ακουστικό διάλειμμα λιγότερο από 1,5 χρόνο πριν (Defrosted 2), επιστρέφουν ξανά με φρέσκο υλικό. Το “#13” είναι ο 13ος δίσκος τους και περιέχει 13 τραγούδια, και είναι ο 4ος δίσκος με νέο υλικό με τον Nic Maeder στο μικρόφωνο, δίπλα φυσικά στους στυλοβάτες κιθαρίστες Leoni/Scherer.

Ο δίσκος ξεκινάει αρκετά δυνατά με το “μπουκωμένο” “Bad News” και το “γκαζιάρικο” “Every Time I Die”. Η συνέχεια πειραματίζεται με κάποιες ανατολίτικες φόρμες στο “Misterria” που είναι και το πρώτο single, ενώ δεν συναρπάζει με το δεκάκις χιλιοπαιγμένο θέμα του “10,000 faces”, που θυμάται τους Bon Jovi του 7800° Fahrenheit, όπως και το “Man on a mission”. Τα πιασάρικα ρεφρενάκια είναι βεβαίως παρόντα και προσδίδουν ειδικό βάρος σε κομμάτια σαν το “Another last time” και “Better than love”, με στίχους “ελαφρότερους του αέρα”. Παρακάτω τo “No time to cry” μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά αρέσει φέρνοντας περισσότερο σε Europe παρά σε Bon Jovi , το “I can say I’ m sorry” ακολουθεί το ποπ/ροκ πρότυπο των Manic Street Preachers, ενώ το “Rescue me” κλείνει το δίσκο με “λίγο από Zeppelin”. Αν πιάσατε τον παλμό του δίσκου, θα πρέπει να αναρωτηθήκατε ήδη για τις μπαλάντες. Μία και μονάκριβη και πιθανότατα η πιο αδιάφορη στιγμή του δίσκου, ονόματι “Marry me”. Αρκετά ενδιαφέρουσα η διασκευή στο “S.O.S.” των Αbba, οι οποίοι περνάνε, αναπάντεχα, μία περίοδο αναγνώρισης από έναν εντυπωσιακό αριθμό καλλιτεχνών του hard/progressive rock.

Εν γένει, μην περιμένετε θαύματα και εκπλήξεις, μιλάμε για “radio friendly” hard rock, που δε βρίθει πρωτοτυπίας και “οργασμού ιδεών”, αλλά είναι καλοπαιγμένο και ευχάριστο στα αυτιά. Το αμείλικτο ερώτημα είναι τί μπορεί να παίξει μία εμπορική hard rock μπάντα με την κλασσική έννοια, τη σήμερον ημέρα. Το 13ο πόνημα των Ελβετών δεν απαντάει, αλλά δε νομίζω κάποιος να έρθει εδώ με αυταπάτες.

Facebook: www.facebook.com/Gotthard
Twitter: www.twitter.com/Gotthard
Official website: www.gotthard.com

484

Avatar photo
About Χρήστος Αθανασιάδης 48 Articles
Έχει απαρνηθεί δις το metal ψάχνοντας το νόημα σε άλλα ιδιώματα και ισάριθμες φορές έχει επιστρέψει γονυπετής ζητώντας άφεση αμαρτιών. Στο μουσικό πεντάγραμμο πάντως αναζητά το σημείο κάπου στο άπειρο που τέμνονται η post-πνευματικότητα των Talk Talk, η επιτυχία στις μεταγραφές του Miles Davis, ο χαμαιλεοντισμός των Bowie/Eno, η συναισθηματική νοημοσύνη των Rush και η ευφυής δημιουργία των original Queensryche.