NEXUS feat MGT: Eπιστρέφουν μετά από 16 χρόνια σιωπής με το πρώτο single “The Words That Got Away”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι NEXUS επιστρέφουν μετά από 16 χρόνια σιωπής. Ακούστε το “The Words that Got Away” το πρώτο single από το επερχόμενο άλμπουμ Ninouki.

Ο Mike Πούγουνας και ο Mark Gemini Thwaite (MGT) συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2000 όταν οι NEXUS άνοιξαν τις συναυλίες των The Mission.

Ο Πούγουνας, μετά την διάλυση των Flowers of Romance, σχημάτισε τους NEXUS το 1999 με σκοπό να πειραματιστεί με νέους ήχους, ενώ ο MGT ήταν, εκείνη την εποχή, ο κιθαρίστας των The Mission. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους ήταν ο Wayne Hussey, ο αρχηγός του Αγγλικού συγκροτήματος, ο οποίος είχε κάνει την παραγωγή στο άλμπουμ “Brilliant Mistakes” το οποίο έμελε να είναι και το τελευταίο για τους Flowers of Romance.

Ο Πούγουνας ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή με ροκ μπάντα το 1978 σε ηλικία 13 ετών.

Σχημάτισε τους Flowers of Romance το 1981, οι οποίοι μετά από πάρα πολλές εμφανίσεις, έπαιξαν στο Rockwave του 1997 με τους τους Sisters of Mercy και τους New Model Army και μετά από ενάμιση χρόνο διαλύθηκαν έχοντας κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ, Dorian Grey (1990) Pleasure and the Pain (1993) Brilliant Mistakes (1996).

«Οι Flowers Of Romance, που απέκτησαν το όνομά τους προτού οι Public Image Ltd κυκλοφορήσουν το «Flowers Of Romance», διαλύθηκαν μετά από 18 χρόνια. Ο τραγουδιστής τους, στη συνέχεια δημιούργησε το industrial Goth συγκρότημα, Nexus» – Βρετανικό Περιοδικό Terrorizer

Θέλοντας να απελευθερωθεί από τις δισκογραφικές εταιρίες, εκτός από τον σχηματισμό των Nexus, δημιούργησε το 2000, την δική του δισκογραφική, Cyberdelia Records.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της δουλειάς του. Γι’ αυτό ξεκίνησα τη Cyberdelia και ειλικρινά προσπάθησα πολύ για 5 ολόκληρα χρόνια να επιβιώσει αυτό μου το εγχείρημα, μέσα ένα εντελώς καννιβαλιστικό περιβάλλον, αλλά ολόκληρη η μουσική βιομηχανία πλέον καταστρεφόταν από την κρίση. Έτσι, μετά από 12 κυκλοφορίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (συμπεριλαμβανομένου και του άλμπουμ των Mission «Aura») αποφάσισα το 2005 να την κλείσω. Ήμουν τόσο απογοητευμένος που για ολόκληρη την επόμενη χρονιά δεν άκουσα καθόλου μουσική. Ούτε μια νότα…»

Μαζί με την διάλυση της δισκογραφικής και αφού είχε κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ με τους NEXUS, 6 (2000) Cybernaut (2001) Wrapped in Cellophane (2002) The Beat Syndicate (2004) ο Πούγουνας αποφάσισε, το 2005, να παγώσει το συγκρότημα και το 2006 σχημάτισε τους New Zero God. Εν τω μεταξύ, ο MGT ηχογραφούσε και έπαιζε με καλλιτέχνες όπως ο Tricky, ο Peter Murphy, ο Gary Numan, ο Ville Vallo των Him, o Al Jourgensen των Ministry και πολλοί άλλοι, αλλά κυκλοφόρησε και δικές του δουλειές.

Το 2008, ο Πούγουνας κέρδισε ένα βραβείο σκηνοθεσίας, εξέδωσε δύο βιβλία το 2020 και το 2021, το 2017 έκανε φωνητικά στο άλμπουμ ARicochet Off The Moon ‎ των Σκωτσέζων Savage Cut και κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ με τους New Zero God μέσω ελληνικών και βρετανικών δισκογραφικών: Fun Is A Four Letter Word (2010), MMXIII (2013), Short Tales & Tall Shadows (2016) και Circus of Tortured Melodies (2019). Με αυτό το συγκρότημα, άνοιξε τις συναυλίες των Legendary Pink Dots, Christian Death και Andi Sex Gang.

Ο Andi Sex Gang, ήταν η αιτία που ο Πούγουνας και ο MGT συναντήθηκαν ξανά το 2017, στα παρασκήνια μιας εμφάνισης του Peter Murphy.

Όταν τo 2020 ολόκληρος ο πλανήτης μπήκε σε lockdown λόγω του COVID-19, ο Πούγουνας άρχισε να ηχογραφεί στο στούντιο του, επαναφέροντας στην ζωή τους NEXUS.

«Οι συναυλίες σταμάτησαν για το New Zero God, καθώς και για όλους τους άλλους. Εξακολουθούσα να συναντιέμαι σποραδικά, λόγω της κατάστασης, με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος, οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω να ηχογραφώ σόλο μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν σε μια κανονικότητα».

Το “The Words That Got Away” προτρέπει τον ακροατή να μην τα παρατά όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, επειδή «πάντα υπάρχει κάποιος που σε αγαπά εκεί έξω αλλά δεν έχει βρει κατάλληλες λέξεις να σου το πει».

Ο MGT ανέλαβε να παίξει τις κιθάρες και να κάνει την παραγωγή του τραγουδιού, ενώ ο Πούγουνας ζήτησε από τον παλιό του φίλο και μέλος του θρυλικού ελληνικού punk rock συγκροτήματος, Stress, τον Λούη Κοντούλη, να παίξει τρομπέτα.

Το βίντεο του single σκηνοθέτησε ο βραβευμένος φωτογράφος Πάνος Σκορδάς (The Art Asylum).

Από τις 20 Δεκεμβρίου το “The Words That Got Away” θα είναι διαθέσιμο ψηφιακά μέσω του bandcamp.

CREDITS

Mike Πούγουνας – Φωνητικά, μπάσο, πλήκτρα

MGT – Κιθάρες

Λούης Κοντούλης – Τρομπέτα

Μουσική/φωνητικά – Mike Πούγουνας

Παραγωγή και Mastering – MGT

Σκηνοθεσία του βίντεο – Panos Skordas-Takis

Photos by Panos Skordas-Takis

Keep up with Nexus

Facebook | Bandcamp | YouTube | Instagram

[Επιμέλεια – Ιωάννης Φράγκος]

575