MOTHER IRON HORSE: “Under the Blood Moon”

ALBUM

Είδος: Sludge Metal
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Νοεμβρίου 2021

Παρατηρώντας εκ πρώτης όψεως το spooky εξώφυλλο και διαβάζοντας τον τίτλο, έρχεται συνειρμικά στο μυαλό το καινούριο άλμπουμ της κολλεκτίβας των Converge, με ημερομηνία κυκλοφορίας περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός και συμμετοχές από τους συνήθεις υπόπτους: τον Stephen Brodsky, τον Ben Chisholm και την Chelsea Wolfe. Και η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να μην το σκεφτείς και το συνδυάσεις, δεδομένου πως οι Mother Iron Horse αφενός κατάγονται από το Salem της Μασαχουσέτης, επίσης πολιτεία των προαναφερθέντων, και αφετέρου ότι η ηχογράφηση του δίσκου έλαβε χώρα στα God City Studios (Converge, High On Fire).

Όμως αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα, κυρίως θα ιντριγκάρει τους φίλους, και κατά κύριο λόγο τους μύστες του άρχοντα των δαχτυλιδιών και συγκεκριμένα τη στιγμή όπου σχολιάζοντας το χρώμα του ουρανού στην ταινία, ο Legolas λέει χαρακτηριστικά “A red sun rises, blood has been spilled this night”. Εδώ όμως παρότι κόκκινο το φεγγάρι, δεν θα χυθεί αίμα αλλά αρκετά pints μπύρας από το ανελέητο fist και headbanging, σε συνδυασμό με αρκετά ακόμα υγρά, απόρροια της ηχητικής επέλασης των Αμερικανών sludgers στα άμοιρα αυτιά μας. Μπορεί ένα επικό α λά Black Pyramid στοιχείο να εμφανίζεται ανεπαίσθητα, ξεθωριάζει όμως γρήγορα και δίνει τη σκυτάλη στην τρέλα και στη χαβαλεδιάρικη διάθεση των Red Fang.

Η μπάντα αρέσκεται να παίζει το κλασσικό και τίμιο sludge με έναν ανορθόδοξο τρόπο, προσθέτοντας καινούρια στοιχεία στο ιδίωμα, αποφεύγοντας την παγίδα της επανάληψης και χωρίς να κινδυνέψει να «βαλτώσει». Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και για να μην δυσαρεστήσουμε τους φίλους του ιδιώματος, ο ήχος είναι αρκετά «μουχλιασμένος» και τα riffs έρχονται κατευθείαν από τη Νέα Ορλεάνη με κατεύθυνση τη Μασαχουσέτη, τυλιγμένα με Σαμπαθικό χαρτί ρολό και με επιπρόσθετα υλικά ολίγον τι από Βοστωνέζικο hardcore, για τη δημιουργία ενός εκρηκτικού joint προς απόλαυση μας.

Οι εντάσεις και οι δυναμικές αυξομειώνονται δημιουργώντας ένα μουσικό “roller coaster” στο οποίο έχουν κλείσει θέση οι Eyehategod, οι Electric Wizard, οι Converge, οι Doomriders και οι High On Fire, μεταξύ αρκετών άλλων. Ιδιαίτερα στα “Old Man Satan” (το οποίο θυμίζει copy-paste αλλά με λιγότερο όγκο και παραμόρφωση την γέφυρα του Eyes & Teeth) και στο ομώνυμο κομμάτι αισθάνεσαι την ανάσα του Matt Pike να ζεσταίνει μέχρι να «υγρανθεί» το αυτί σου. Ιδιαίτερη μνεία πάντως αξίζει να γίνει στο κομμάτι των φωνητικών, που ξεχωρίζει άλλοτε για το πόσο καθαρά και ευήκοα είναι και άλλοτε για το γεγονός ότι «στάζουν σαπίλα», θυμίζοντας πληγωμένο κουνάβι σε σημείο αποσύνθεσης.

Εκείνο όμως που κάνει το συγκρότημα να ξεχωρίζει και να πρωτοτυπεί τρόπον τινά, είναι αυτό το haunty vibe που έχουν προσθέσει στον ήχο τους, με ελάχιστες occult απολήξεις. Θέλεις το γεγονός ότι κατάγονται από το Salem να παίζει ρόλο; Μπορεί… μπορεί και όχι, σίγουρα τίτλοι όπως “Witches”, “Samhain Dawn” και “Samhain Night” προϊδεάζουν και προδικάζουν για τα γούστα των μελών του συγκροτήματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αμερικάνοι θα έκαναν αχτύπητο δίδυμο με τους συμπατριώτες τους Acid Witch, όχι τόσο από πλευράς μουσικής ταυτότητας αλλά από πλευράς ιδιοσυγκρασίας, τρομοκρατώντας αρκετούς λιπόψυχους στο πέρασμά τους.

Στο “Under The Blood Moon” οι Αμερικάνοι μας χαρίζουν “trick or treat” μελωδίες, που καλό είναι να τις κεράσεις αρκετές μπύρες υπό της περιστροφικής κίνησης του κεφαλιού σου, διαφορετικά θα σε στοιχειώσουν και θα σε ακολουθούν ξοπίσω σου και ούτε ο “Stingy” Jack δεν θα μπορέσει να σε σώσει….

Facebook: https://www.facebook.com/MotherIronHorse
Bandcamp: https://motherironhorse.bandcamp.com/album/under-the-blood-moon

772

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 254 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...