MOON COVEN: “Slumber Wood”

ALBUM

Είδος: Stoner/doom metal
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Μαΐου 2021

Δεν έχει περάσει παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα από την κριτική για το “Caravan” των δικών μας Acid Mammoth, για τους οποίους είχαμε αναφέρει ότι στο μέλλον θα τους μνημονεύουμε για τον ήχο και το στυλ τους όταν θα μιλάμε για δισκογραφικές δουλειές άλλων συγκροτημάτων, πάντα μα πάντα όμως με σεβασμό για τους μεγάλους παλαιούς και ιδρυτές των πάντων.

Τελικά η αναφορά δεν άργησε να έρθει και μάλιστα στο εγγύς μέλλον και αφορά τους Σουηδούς Moon Coven που κατάγονται από το Malmö, το οποίο τείνει να πάρει τα ηνία για το εν λόγω ιδίωμα από το Örebro (έταιρη Σουηδική πόλη που μεσουρανούσε τις προηγούμενες δεκαετίες). Κάτι σαν την Μέκκα για τους Ευρωπαίους (και όχι μόνο) stoner/doom λάτρεις της μουσικής.

Το κουαρτέτο επιδίδεται σε ένα stoner/doom ντελίριο στα καλύτερά του. Σίγουρα λιγότερο occult, με όχι τόση παραμόρφωση και με όχι τόσο χαμηλά κουρδίσματα όπως οι προαναφερθέντες, αλλά με τον ίδιο αντίκτυπο και την ίδια βαρύτητα στις συνθέσεις (λες και σε πλακώνει μαμούθ ένα πράγμα) και με μια NWOBHM αισθητική να πλανάται επί του δίσκου. Αναμφισβήτητα οι Witchfinder General και οι Witchfynde έχουν επηρεάσει την μπάντα τόσο στο ηχητικό μέρος όσο και στο κομμάτι των φωνητικών.

Το συγκρότημα πειραματίζεται με τον ήχο του και βάζει τόσο fuzz όσο χρειάζεται για να κάνουμε την σύγκριση στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλας με τους Acid King και τα έπη “III” και “Busse Woods”, ενώ η προοδευτική τους πλευρά θα μας φέρει κατά νου τους Αμερικανούς Pallbearer, μέχρι να καταλήξουμε έπειτα από νιοστές ακροάσεις στους Pink Floyd και στον περίτεχνο τρόπο που τους έχουν συμπεριλάβει στις συνθέσεις τους.

Πάντως, από το photo shooting για το promotion του δίσκου και από το στυλιστικό και ενδυματολογικό μέρος αντιλαμβάνεται κανείς την πιο «χιπστερική» και ιδιαίτερη προσέγγιση στην μουσική του συγκροτήματος (και πειραματική τολμώ να πω), χωρίς να υιοθετούν την πεπατημένη και τα στερεότυπα που την ακολουθούν. Ενώ ο δίσκος είναι αμιγώς stoner/doom, στα “A Tower of Silence” και “Bahgsu Nag” αντιλαμβάνεσαι την καλλιτεχνική ανησυχία των μελών με ευθείες drone/ambient αναφορές σε νεοψυχεδελικά και ατμοσφαιρικά ηχοτοπία. Κάτι αντίστοιχο με το groovy doom στυλ που υιοθέτησαν οι Cathedral στο μεσοδιάστημα μεταξύ “Supernatural Birth Machine” και “ The VIIth Coming”.

Βλέπεις δεν έχουν να κάνουν όλα στο ιδίωμα με μαγγανείες, επικλίσεις, τραγοπόδαρους, κερασφόρους, μαυρίλα και γενικότερα μια “Legalize Drugs and Murder” φιλοσοφία. Υπάρχουν και οι ρομαντικοί του είδους που βάζουν λίγο χρώμα και διάφορες άλλες «πινελιές» στο έργο τους, με τους συγκεκριμένους να βάζουν κάτι από ψυχεδελικό μωβ με αποχρώσεις λιλά.

Όμως ας μην βιαστούμε να τους κρίνουμε εξ όψεως αλλά εξ ακροάσεως, γιατί τότε η μουσική τους θα πέσει πάνω μας σαν ταφόπλακα βαριά και ασήκωτη ή σαν αμόνι όπως στα Looney Tunes, μόνο που αντί για acme θα γράφει το όνομά τους σαν ευγενική χορηγία για μας.

Facebook: https://www.facebook.com/mooncoven/
Bandcamp: https://mooncoven.bandcamp.com/

809

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...