MERCURY CIRCLE: “Killing Moons”

ALBUM

Είδος: Dark/Gothic rock/Ambient
Δισκογραφική: Noble Demon
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 8 Οκτωβρίου 2021

Τί μπορεί να πει κανείς για την «κεραμίδα» που μας βάρεσε στο κεφάλι. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν σε εγρήγορση για την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Mercury Circle, αλλά δεν φανταζόμουν το μέγεθος της «βόμβας» που θα έριχναν στα θεμέλιά μας. Τα «προειδοποιητικά πυρά» ήδη είχαν καταφτάσει, με αυτό το αλησμόνητο ΕP “The Dawn of Vitriol” (2020), αλλά πλέον με το “Killing Moons” μας αποτελείωσαν οριστικά.

Η μουσική εμπειρία η οποία βίωσα είναι άνευ προηγουμένου, ένα αποτέλεσμα μοναδικό και συνάμα τόσο φρέσκο. Οι ιδέες και η διάθεση που αποπνέει το άλμπουμ, φέρνει το dark rock στα καλύτερά του. Ένα απόσταγμα φαντασίας με άκρατο δυναμισμό. Οι Mercury Circle είναι έμπειρο συγκρότημα και ξέρουν πως «παίζεται το παιχνίδι». Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που για αυτούς ανοίγει πολύ γρήγορα ο δρόμος για τα μεγάλα «σαλόνια».

Ρυθμοί και μελωδία πλέκονται περίτεχνα σε ένα γαϊτανάκι ατμοσφαιρικής μελωδίας, λυρισμού και προοδευτικότητας, υπεράνω αμφισβήτησης. Φυσικά η ύπαρξη των παραπάνω έχει και τις απαραίτητες επιμεταλλωμένες δόσεις που συνεισφέρουν επί του συνόλου.

Αργές, σχεδόν πένθιμες συγχορδίες, φλερτάρουν στα όρια του μελωδικού doom και ένας τραγουδιστής (Jaani Peuhu), ο οποίος χαρίζει στιγμές μαγείας με την ιδιαίτερη φωνή του, σαν ένα ξωτικό που εμείς ακολουθούμε ανήμποροι και δίχως δρόμο επιστροφής.

Άκρως πειραματικοί, οι Mercury Circle δεν διστάζουν να κινηθούν σε pop μονοπάτια, αντλώντας έμπνευση και μελωδίες, προσφέροντας ένα σαγηνευτικό ηχητικό ντελίριο. Σημαντικό ρόλο στο “Killing Moons”, είναι η «ζεστασιά» του ήχου που προέρχεται από την χρήση αναλογικών οργάνων με εμφανή αποτελέσματα στον τελικό ήχο που είναι «συμπαγής» και «ζωντανός», δίνοντας έμφαση στο μεράκι και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τον δίσκο.

Οι επιρροές πολλές και ποικίλλες και με το μέγεθος της αφομοίωσης ιδιαίτερα υψηλό. Σίγουρα ξεχωρίζουν οι Anathema (τελευταίας περιόδου), με αρκετές ΗΙΜ «πινελιές» και ένα «σκοτεινό» πέπλο να πλανάται από Swallow The Sun (στα μελωδικά περάσματα) με ολίγη «γεύση» από Hanging Garden και To/Die/For. Το συναίσθημα πάντως που μεταφέρουν, καθηλώνει και κορυφώνεται σε ένα δραματικό και επικό φινάλε.

Εκτιμώ ότι οι Mercury Circle δημιουργήσαν μια κιβωτό συναισθημάτων και σκέψεων. Ένα αυθεντικό αποτέλεσμα για μοναδικούς ακροατές. Οι αισθήσεις σε πλήρη εγρήγορση, η καρδιά και η ψυχή σε αντανάκλαση απέναντι από ένα μαύρο καθρέφτη, αυτόν της ιδίας μας της ύπαρξης, που τελματώνει και χάνεται οριστικά.

Το “Killing Moons” περιέχει δέκα μουσικά «διαμάντια» που διεκδικούν αποφασιστικά την προσοχή μας. Ένα άρτιο αποτέλεσμα, με ποικιλία στιγμών και συναισθημάτων. Μόνο να αφεθείς μπορείς και να απολαύσεις εξ’ ολοκλήρου ένα μουσικό «ταξίδι» που θα δικαιώσει κάθε ακρόαση που θα του προσφέρεις. Σίγουρα και αδιαπραγμάτευτα τα highlights του δίσκου είναι τα “Like Matches” με την συνδρομή στα φωνητικά της εξαιρετικής Cammie Gilbert (Oceans Of Slumber), το “Death Poem” και το catchy “Black Mirrors”. Τέλος και καλύτερο, το ομώνυμο “Killing Moons” σφραγίζει αυτήν την συμφωνία των αισθήσεων που στοιχειώνει κάθε εκατοστό της ύπαρξης μας.

Εν τέλει, μια ξεχωριστή συντροφιά που θα ανακαλέσουμε πολλές φορές μέσα στην διάρκεια του φετινού χειμώνα. Ένα άκρως εθιστικό και «μεθυστικό ταξίδι» μέσα από τα μονοπάτια της ευάλωτης ανθρώπινης ύπαρξης. Μακάριοι όσοι αφεθούν στα χέρια αυτού του «λαμπερού» αριστουργήματος. Τολμήστε άφοβα…..

Tracklist :
The Gates Wide Open
Black Mirrors
You Open Up the Earth
Killing Moons
Seven Archangels
Call on The Dark
Avalanche
An Arrow
Like Matches
Death Poem

Line-up:
Jaani Peuhu – Vocals, Guitars, Synths (Iconcrash, Swallow the Sun, Hallatar)
Jussi Hämäläinen – Guitars, Synths, backing vocals (Hanging Garden, The Chant)
Juppe Sutela – Guitars (To/Die/For)
Ande Kiiski – Bass (Sleep of Monsters, Rytmihäiriö)
Jaska Raatikainen – Drums (Children of Bodom)

Facebook: https://www.facebook.com/mercurycircleofficial
Instagram: https://www.instagram.com/mercurycircleband
Website: https://www.mercurycircleofficial.com

840

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».