MASS WORSHIP: “Portal Tombs”

ALBUM

Είδος: Progressive death / doom metal
Δισκογραφική: Century Media Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 4 Φεβρουαρίου 2022

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ακουστά αυτά εδώ τα Σουηδάκια τα οποία εμφανίζονται με το νέο, δεύτερο album τους υπό την αιγίδα της Century Media, ισχυρό credit για να περιμένεις κάτι τουλάχιστον αξιόλογο. Κάτι που ισχύει, εν μέρει. Και εξηγούμαι.

Οι Mass Worship ανήκουν στο χώρο του υπερτεχνικού death / progressive metal και στον ακροατή θα φέρουν εικόνες από σχήματα όπως οι Mastodon (της πρώτης περιόδου τους), οι Meshuggah αλλά και οι Katatonia. Σαν σταθερές δείχνουν να είναι τα σκισμένα (σχεδόν black) φωνητικά του Claes Nordin, τα – με φειδώ στη μελωδία – πολύ τεχνικά riffs τα οποία έχουν και λίγη post metal “λαμαρινιά” μέσα τους, σε αντίθεση με τα αρκετά μελωδικά, heavy metal νοοτροπίας solos, mid tempo ρυθμικότητας με διάσπαρτα blast μέρη ανάμεσα στα κομμάτια και πολλά εμβόλιμα doomy μέρη που διανθίζουν το υλικό με λίγη αργόσυρτη ποικιλία.

Οι Σουηδοί φανερά είναι καταρτισμένοι μουσικοί και μάλλον εκδηλώνουν τη συμπάθειά τους προσανατολιζόμενοι προς τη δύναμη κυρίως αν και ως ροή, το “Portal Tombs” παρά το πολυσχιδές του χαρακτήρα του, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως εύληπτο για το είδος του. Έχει δηλαδή αρκετά ισχυρή την αξιομνημονευτική ιδιότητα μέσα του. Ο ήχος είναι επίσης πολύ καθαρός αλλά απομακρυσμένος από την modern “γυαλάδα” που προσδίδουν οι σύγχρονες παραγωγές.
Αρκετά καλό το “Revel in Fear” με καλές μελωδίες, εξαιρετικό το “Orcus Mouth” (πολύ καλός επίλογος) με τη συμμετοχή των Jonas Renkse (Katatonia) και Jonas Stålhammar (At The Gates), ένα κομμάτι πιο “ορθόδοξου” metal όπως και το επιλογικό “Deliverance” το οποίο μου θύμισε αισθητικά τους πλέον πρόσφατους, έρποντες At The Gates.

Αξιόλογη δουλειά αλλά, όπως είθισται στο συγκεκριμένο εικαστικό ρεύμα, το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται είναι αρκετά περιορισμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κερδίσει ακροατές από πιο “soft” ηχοτόπια, έχει μια ιδιαίτερη μελωδικότητα η οποία μπορεί να προσελκύσει τους σκοτεινούς εγκεφάλους κάθε συχνότητας στα πλαίσια του ακραίου χώρου. Πάντως με μεγαλύτερη συνθετική ποικιλία ως προς τη δόμηση και το μοτίβο του υλικού τους, θα μπορέσουν να αφήσουν έντονο στίγμα στο μονοπάτι που ακολουθούν. Θετικό πρόσημο.
Facebook: https://www.facebook.com/massworship

654

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.