KOSMOGONIA: “Enthrone The Gods”

ALBUM

Είδος: Melodic Folk Death Metal
Δισκογραφική: Cronus Productions
Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Ιουλίου 2020

Debut album για τους Αθηναίους Kosmogonia, μια μπάντα που κινείται στο χώρο του μελωδικού death metal με πολλές folk / viking αναφορές και θεματολογία από την αρχαία ελληνική μυθολογία (κρίνοντας από τους τίτλους των κομματιών).

Η μπάντα τα καταφέρνει πολύ καλά σ’ αυτό που επιχειρεί και θα έλεγα ότι είναι φανερή η προσήλωσή της στις επιρροές που φέρει, αν και σίγουρα έχει και έντονο προσωπικό στοιχείο. Αυτό εστιάζεται στη συμπλοκή των πολύ καλών φωνητικών του κιθαρίστα Κώστα Μαγαλιού με τη σοπράνο Μάγια Καμπάκη, με παράγωγο την ύπαρξη ανθεμικών ρεφρέν που κλιμακώνουν τις καλές συνθέσεις και στην πρόσμιξη των metal οργάνων με τα keyboards του Οδυσσέα Πούλου και το φλάουτο της Ισμήνης Βασιλείου η οποία είναι όσο διακριτική χρειάζεται για να είναι ταυτόχρονα και αισθητή (ως δημιουργοί των background ατμοσφαιρών) αλλά και να μην καπελώνει τον metal χαρακτήρα των Kosmogonia.

Κιθαριστικώς το υλικό είναι πολύ καλό με πιασάρικες riffοσειρές από τον Μαγαλιό, οικειέστατες στο αυτί του ακροατή, με μια προσέγγιση προς τους Insomnium (και συναφείς μπάντες), σκανδιναβικής εν γένει τεχνοτροπίας. Ρυθμικώς, επίσης τα πράγματα είναι άρτια, με mid tempo επικούς ρυθμούς κυρίως από τους Δημήτρη Πούλο (μπάσο) και Σπύρο Αλεξανδρόπουλο (drums), ένα δίδυμο που παρέχει όγκο και βάρος (στα συν και η εξαιρετική παραγωγή, o ήχος είναι τέλειος με τα πάντα να ακούγονται διαυγέστατα).

Πολύ καλό το ομότιτλο track “Enthrone the Gods” όπως και το “Raven’s Call”, το “Dionysian Song” που μου θύμισε μπάντες όπως τους Korpiklaani και τους Alestorm, το “Melody of Persephone” που θα μπορούσε να ανήκει στους Dark Tranquillity της μεσαίας περιόδου τους, το έξοχο “Legacy Of Myrmidons” (η πιο “μανιασμένη” στιγμή του album) και το επιλογικό “Pandora’s Fall”, με τα υπόλοιπα κομμάτια να μην υστερούν ποιοτικώς.

Συμπερασματικώς, το “Enthrone The Gods” είναι μια αξιοπρεπέστατη δισκογραφική εκκίνηση για την Αθηναϊκή αυτή μπάντα. Φανερή αγάπη για το αντικείμενο που επέλεξαν, επαγγελματισμός στην παρουσίαση του υλικού τους, καλοπαιγμένα κομμάτια. Οι φίλοι του είδους είναι βέβαιο ότι θα συγκινηθούν αλλά θα έλεγα ότι το ακροατήριο τους είναι ευρύτατο και μπορεί να απευθυνθεί σε όλον τον metal κόσμο. Ευελπιστώ και έχω διόραση ότι θα έχουν λαμπρό μέλλον αν συνεχίσουν με την ανάλογη δυναμική. Ακούς και κρίνεις φίλε αναγνώστη.

Facebook: https://www.facebook.com/Kosmogoniafolk

634

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.