KING BUFFALO: “Regenerator”

ALBUM

Είδος: Heavy Psych/ Prog Rock
Δισκογραφική: Stickman Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 2 Σεπτεμβρίου 2022

Η δυστοπική πραγματικότητα της τελευταίας σχεδόν τριετίας δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα για το σύνολο της ανθρωπότητας. Με τον γενικότερο τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα, οι φωστήρες/ σωτήρες δεν λένε να βάλουν μία τελεία είτε άνω είτε κάτω, για τους περισσότερους για ανόητους και ίσως για τους λιγοστούς για ευνόητους λόγους. Έτσι, τα αποτελέσματα της διαχείρισης δεν είναι τα αναμενόμενα και οι συνέπειες αυτών προσομοιάζονται σαν ρόδα ποδηλάτου όπου γυρίζει ασταμάτητα χωρίς ένδειξη τριβής.

Για τους καλλιτέχνες και δη τους μουσικούς αυτή είναι μία συνθήκη που δεν καταπίνεται και δεν χωνεύετε και κάπως έτσι προσπαθούν μέσα από την τέχνη τους να αλλάξουν παραστάσεις, πρωτίστως για του ίδιους και κατ’ επέκταση για όλους εμάς ο καθένας με τον τρόπο του (καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ιδιότητα είναι λειτούργημα).

Υιοθετώντας αυτήν την γραμμή οι King Buffalo αναλαμβάνουν να κλείσουν την τριλογία του δικού τους πανδημικού κύκλου, που ξεκίνησε με τα εκπληκτικά “The Burden of Restlessness” και “Acheron” με την τρίτη και πιο “ανεβαστική” από όλες τις απόψεις δουλειά που ακούει στο όνομα “Regenerator”, η οποία είναι πραγματικά αυτό που λέμε όνομα και πράγμα. Τα προαναφερθέντα άλμπουμ απασχόλησαν τον μουσικό τύπο μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των οπαδών της μπάντας αλλά και του Desert/Psych ιδιώματος, σκαρφάλωσαν ψηλά στις λίστες και είχαν στρώσει το κατάλληλο έδαφος για την επόμενη ηχητική μέρα.

Στο ξεκίνημά τους η κατ’ ήχον ομοίωσή τους με τους All Them Witches μπορεί να τους είχε κατατάξει στο μυαλό των οπαδών σε κάτι σαν side band, όπως το dynamic duo των Batman και Robin, αλλά στη συνέχεια στο δικό τους και δικό μας μουσικό σύμπαν λειτουργούν ανεξάρτητα, όπως ο Nightwing στην DC, δεδομένου ότι πλέον έχουν τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο και ξεχωρίζουν διακριτά και διακριτικά. Η μουσική τους επεκτείνεται χωρίς να αντιλαμβάνεται στεγανά και αποτελεί ένα δυνατό παρασκεύασμα από Heavy, Psych, Blues και Desert στοιχεία, τα οποία πλημμυρίζουν από ψυχεδέλεια και εν ριπή οφθαλμού θα σε εξακοντίσουν με τις νότες και τις μελωδίες όπως ο ήλιος τις ακτίνες του προς πάσα κατεύθυνση στα πέρατα του μουσικού κόσμου. Και με αυτόν τον τρόπο έχουν καταφέρει με τις προσπάθειές τους και με την αξία τους να ανεβάζουν τη μετοχή τους στο μουσικό χρηματιστήριο και με τις καθηλωτικές τους ζωντανές εμφανίσεις να κερδίσουν το διεθνές κοινό.

Στα δύο πρώτα άλμπουμ της τριλογίας τους η ατμόσφαιρα ήταν πιο σκοτεινή και πεσιμιστική, και πραγματικά δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική καθώς αποτέλεσαν καθρέπτης των όσων διαδραματίζονταν, απεικονίζοντας την ψυχοσύνθεση και την άστατη διάθεση όλων. Στο νέο δίσκο αφήνουν στην άκρη την -καλοπροαίρετη πάντα- “νωχελικότητά” τους και κάνουν μία επανεκκίνηση αλλάζοντας άρδην το mood και το ρου της ιστορίας τους, παρουσιάζοντας την πιο up tempo (από πλευράς ταχύτητας) και heavy (από πλευράς συνθέσεων και ενορχηστρώσεων, για τα δεδομένα πάντα των King Bufallo) δισκογραφική τους δουλειά.

Εφτά συνολικά συνθέσεις, με το εναρκτήριο ομότιτλο να έχει κατά κάποιο τρόπο έντονο το Ελληνικό στοιχείο. Άθελα τους ή και ηθελημένα, και πιθανόν ενδόμυχα, να το επεδίωξαν και ασυναίσθητα να τους βγήκε, αποτίουν φόρο τιμής στον μεγάλο μαέστρο που μας άφησε στα κοντά και συνεχίζει κυριολεκτικά πλέον τις αστρικές του αναζητήσεις εκεί ψηλά, πατώντας στις μπασογραμμές των Naxatras, βγαλμένες πιστά από τα κιτάπια των Hawkwind.

Ο χαρακτηριστικός τους πλέον ήχος έχει γεμίσει και επηρεαστεί τα μάλα από τους Elder, Comets on Fire, Kinski, Dead Meadow μεταξύ άλλων και επιπλέον λοιπούς λάτρεις του κινήματος του νεότερου Πινκφλοϋδισμού υπό μία synth-ετική σκοπιά. Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι πειραματίζονται με νέους ήχους, όπως στο “Avalon”, σύνθεση που αν την ακούσεις χωρίς να είσαι προϊδεασμένος θα σε ταξιδέψει σε Trip Hop παραλίες και γαλήνια νερά, με τους Thievery Corporation να δίνουν το παρόν στο φανταστικό σκηνικό.

Οι Αμερικανοί ευρισκόμενοι σε μία τεχνική έκσταση συνεχίζουν τις υπερπτήσεις τους στο διάστημα και εκπέμπουν πιασάρικες μουσικές βασισμένοι σε έναν ασταμάτητο ρυθμό. Ένα ιδανικό κλείσιμο μιας τριλογίας, μέσα από ένα ηχητικό κρεσέντο, μία μεγαλοπρεπή παράσταση ιδανικά σκηνοθετημένη και αψεγάδιαστα παρουσιασμένη.

Facebook: https://www.facebook.com/kingbuffaloband
Bandcamp: https://kingbuffalo.bandcamp.com/

382

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...