IRON MAIDEN

Τι να γράψεις για τους Iron Maiden που δεν έχει γραφτεί και με ποιο τρόπο να εκφράσεις την τιτάνεια προσφορά τους στο Heavy Metal; Ένα live τους τα λέει όλα, είναι εμπειρία ζωής και είμαστε τυχεροί που θα το παρακολουθήσουμε το Σάββατο 16 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ. Ο ήλιος θα καίει από ψηλά και οι Θεοί δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο στη γη. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όταν δημιουργήθηκαν από μια παρέα νέων δεν μπορούσαν να διανοηθούν την τεράστια αλλαγή που θα έκαναν στον κόσμο της μουσικής. Με το “Iron Maiden” και το “Killers” μπήκαν αμέσως στον χάρτη του NWOBHM, αλλά η αλητεία του Paul Dianno δεν τον κράτησε στο σχήμα. Εδώ είναι που η ιστορία γράφεται, αλλά με χρυσά γράμματα.

Ο Bruce Dickinson εντάσσεται στο συγκρότημα και τα μεγαθήρια “The Number of the Beast”, “Piece of Mind” και “Powerslave” τους ανεβάζουν αμέσως στην κορυφή. Πλέον μιλάμε για το καλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών και δεν είμαστε ακόμα ούτε στη μέση. Με το “Somewhere in Time” και το “Seventh Son of a Seventh Son” πλέον ακολουθούν ακόμα πιο ώριμα και progressive μονοπάτια, με πλήκτρα στις συνθέσεις τους και πιο μακροσκελή κομμάτια.

Δουλεύουν σαν σκυλιά και κρατούν την κορυφή που δίκαια έχουν κατακτήσει. Τα “No Prayer for the Dying” και “Fear of the Dark” είναι λίγο υποτιμημένα άλμπουμ, ενώ κρύβουν πολλά διαμαντάκια μέσα, πέρα από το ομώνυμο “Fear of the dark” προφανώς.

Η εποχή του Blaze Bayley έρχεται και ενώ κάποιοι ίσως νόμιζαν ότι οι Iron Maiden θα χάσουν την ποιότητα τους ή γενικά την έμπνευση και την κορυφή κάνουν λάθος. Τα πιο σκοτεινά “The X Factor” και “Virtual XI” είναι η απόδειξη ότι η ψυχή των Iron Maiden είναι αθάνατη, δεν την βάζει καμία αλλαγή κάτω και μάλιστα ξέρει να προσαρμόζεται στους καιρούς άψογα. Υπάρχουν φανατικοί οπαδοί αυτής της περιόδου με πολύ γερά επιχειρήματα.

To millennium έφτασε, ο κόσμος δεν τελείωσε, ο Bruce Dickinson επέστρεψε πίσω και το “Brave New World” κυκλοφόρησε. Από τις πιo δυνατές στιγμές για τους fans, καθώς το album αυτό όρισε όλη τη μετέπειτα πορεία τους σαν συγκρότημα, με πλέον 3 κιθάρες που εναρμονίζονται τέλεια μεταξύ τους δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο, πέρα δυστυχώς από τον συμπαθέστατο Blaze Bayley, αλλά τι να κάνουμε, έτσι έμελλε να γίνει.

Πλέον, ποιο ώριμοι και έμπειροι από ποτέ, κυκλοφορούν τα “Dance of Death” και “A Matter of Life and Death”. Δίσκους αρκετά πιο progressive από όλες τις απόψεις, πέρα της τεχνικής. Παίζουν όπως πρέπει στα 00s με συνεχώς νέα πράγματα σε κάθε album. Το “The Final Frontier” και το “The Book of Souls” είναι οι νεότερες κυκλοφορίες τους γεμάτες φρεσκάδα και ένταση, σαν να κυκλοφορούν δεύτερο η τρίτο album.

Το τελευταίο τους πόνημα, “Senjutsu” πρόκειται για ακόμα ένα φοβερό album που ανυπομονώ να δω πως θα ακουστεί live και με τι σκηνικά θα το συνοδεύσουν.
Κάθε τους live είναι φαντασμαγορικό, με τρομερά σκηνικά, ενέργεια και άψογη εμφάνιση από τους βετεράνους που δεν το βάζουν κάτω με τίποτα, όσα χρόνια και αν κουβαλάνε στην πλάτη τους.

Ο Nicko McBrain, Janick Gers, Dave Murray, Adrian Smith, Steve Harris Και Bruce Dickinson θα μας χαρίσουν στιγμές μοναδικές. Κάθε μέλος κρύβει πίσω του φοβερή εμπειρία, γνώση, αλλά και δύναμη ψυχής. Ο Bruce Dickinson, ένας άνθρωπος που το λαρύγγι του είναι μαγικό, πολέμησε τον καρκίνο που τόλμησε να του κάνει ζημιά στην πολύτιμη φωνή του και βγαίνει στη σκηνή σαν 20αρης, κάνει χιλιόμετρα σαν ένας ποδοσφαιριστής σε τελικό κυπέλλου και μας βάζει τα γυαλιά. Ο αρχηγός Steve Harris πάντα προσηλωμένος οδηγεί την μπάντα στα πιο σωστά μονοπάτια ενώ η κιθαριστική τριάδα έχει ένα τσουβάλι έμπνευση και γεννάει μουσική. Ο δε Nicko Mcbrain, είναι μια μορφάρα από μόνος του.

Το έβδομο μέλος τους, ο γνωστός σε όλους Eddie είναι πάντα δίπλα τους, σε κάθε album, με άλλη μορφή καφέ φορά, όλο και πιο εντυπωσιακός όσο τον βλέπουμε. Φέτος θα τον απολαύσουμε σαν σαμουράι έτοιμο να κόψει κεφάλια, καθώς θα μας θυμίσει και παλαιότερες στιγμές του. Τα πολλά λόγια είναι περιττά για τους Iron Maiden, όσα και να γραφτούν δεν περιγράφουν το μεγαλείο τους. Μια μόνο εικόνα είναι 1000 λέξεις, πόσο μάλλον μια ολόκληρη συναυλία όπως αυτή που θα παρακολουθήσουμε.

1076

Avatar photo
About Δέσποινα Σταματάκη 19 Articles
Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν βρέθηκα στο live των Warlord με την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή και έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή μου ως φωτογράφος συναυλιών. Κατά καιρούς, έχω υπάρξει και συντάκτρια. Εύχομαι να είχα γεννηθεί τη δεκαετία του '80, καθώς τότε επικρατούσε η μουσική "αλητεία". Όνειρο ζωής έχω να μπορώ να φωτογραφίζω κάθε εβδομάδα τους Metallica, να τρώω δίχως να παχαίνω και να καταφέρω να γυρίσω όλο τον κόσμο.