IRON BUDDHA: “Raze//Repose”

EP

Είδος: Post\Progressive Sludge Metal
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12 Μαΐου 2023

Η τριάδα των Iron Buddha μας έρχεται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ και είναι μια sludge metal μπάντα οι οποίοι όμως δεν φοβούνται να πειραματιστούν με τους ρυθμούς τους αλλά και ούτε να ανεβάσουν λίγο περισσότερο το ανίερο tempo τους. Στις 12 Μαΐου κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP με τίτλο: “Raze Repose” οποίο αποτελείται από 5 κομμάτια λασπώδους χάους και φωνητικών βγαλμένα από το πιο βαθύ πηγάδι.

Οι Iron Buddha έχουν παρουσία στον underground χώρο αρκετά χρόνια και η φήμη που του ακολουθεί είναι ότι είναι αρκετά τολμηροί ως προς τον ήχο τους. Και είναι απόλυτα λογικό να τους ακολουθεί αυτή η φήμη γιατί ο ακροατής δεν θα βρει στο “Raze Repose” έναν τυπικό sludge ήχο, αλλά μια διαδρομή από τους Acid King μέχρι τους Crowbar με ενδιάμεση στάση τους Neurosis

To “Raze//Repose” έχει βασιστεί αρκετά πάνω στην λογική του riff και ο ακροατής θα πιάσει τον εαυτό του να μουρμουρά τις μελωδίες των κομματιών μετά από αρκετές ακροάσεις, χωρίς αυτό να τους εμποδίζει να πειραματίζονται με το sludge της σχολής των Melvins.

Άξια τέκνα της underground σκηνής, οι Iron Budha αυτό-χρηματοδότησαν τον δίσκο τους και ηχογράφησαν κάτι το οποίο κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια της μουσικής που δηλώνουν ότι είναι fan. Ακριβώς αυτό ήταν και το χαρακτηριστικό, το οποίο τελικά με απομάκρυνε από “Raze//Repose”, ενώ οι πρώτες ακροάσεις με βρήκαν ενθουσιασμένο.

Το εξώφυλλο με την πρώτη ματιά θυμίζει εξώφυλλο doom ή stoner μπάντας. Οι τίτλοι των κομματιών έχουν λέξεις από τον ινδουισμό (π.χ. έχουν ένα κομμάτι με τίτλο Yama, ο οποίος είναι ο θεός του θανάτου στο ινδουιστικό σύμπαν), όπου συνήθως παραπέμπουν στα πιο ψυχεδελικά ρεύματα της μουσικής. Οι μελωδίες κινούνται από το sludge των Melvins μέχρι το Post-sludge της τελευταίας εποχής των Neurosis. Με λίγα λόγια έχει λίγο από όλα.

Η κατακλείδα μου είναι ότι το “Raze//Repose” είναι ένα πολύ όμορφο album γιατί είναι ένα ταξίδι σε ήχους που αγάπησα ή αγαπώ ακόμα, αλλά δυστυχώς δεν έχει δικό του χαρακτήρα. Υπάρχουν κομμάτια που επιστρέφω για να ξανακούσω γιατί πραγματικά πιστεύω ότι κάτι έχουν να πουν οι Iron Buddha, αλλά πρέπει να βρουν τον δικό τους χαρακτήρα αλλιώς δεν θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν.

Facebook: https://www.facebook.com/Ironbuddha666/
Bandcamp: https://ironbuddha.bandcamp.com/album/raze-repose

375

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.