IOTUNN: “Access All Worlds – An Acoustic Voyage”

SINGLE

Είδος: Melodic, progressive death metal
Εταιρεία: Metal Blade Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Φεβρουαρίου 2022

Το ντεμπούτο “Access All Worlds” των Δανών Iotunn υπήρξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μεγάλο μερίδιο οπαδών του μελωδικού και προοδευτικού σκληρού ήχου. Επιπλέον, έλαβε θετικότατες κριτικές από τον διεθνή metal Τύπο. Οπότε, είναι ασφαλές να πούμε ότι έχει εξασφαλίσει μια θέση ανάμεσα στις κυκλοφορίες που ξεχώρισαν το 2021, ενώ πολύς κόσμος ήδη ανυπομονεί για τη συνέχεια. Διόλου άσχημο ξεκίνημα, έτσι; Και αυτό είναι κάτι που το συγκρότημα επιθυμεί να το γιορτάσει. Δικαίως.

Για την επέτειο της πρώτης τους πλήρους δουλειάς, ακριβώς έναν χρόνο μετά, οι Iotunn κυκλοφορούν το single “Access All Worlds – An Acoustic Voyage”. Όπως προκύπτει και από τον τίτλο, πρόκειται για ακουστική εκτέλεση τμημάτων του δίσκου. Σε κάτι παραπάνω από 16 λεπτά, ακούμε μια σταχυολόγηση μερών από τις επτά συνθέσεις του Access All Words, δοσμένα με δύο ακουστικές κιθάρες. Διάσπαρτα υπάρχουν σύντομα αφηγηματικά μέρη σαν voice over από sci-fi ταινία, συνοδευτικά πλήκτρα και “διαστημικά” ηχητικά εφέ. Τραγουδιστά φωνητικά και κρουστά απουσιάζουν. Το περιεχόμενο του single μοιάζει να υπακούει στη λογική του medley, αν και δεν υπάρχει μια συνεχής ροή και ομαλή συρραφή των επιλεγμένων μερών.

Οι Iotunn είχαν βγάλει ένα video πριν από καιρό στο οποίο οι δύο κιθαρίστες τους ερμήνευαν ακουστικά κάποιες στιγμές του ντεμπούτου τους. Αυτή η προσαρμογή αποτέλεσε τη βάση για αυτό το single. Η μπάντα δηλώνει ότι είχε λάβει πολλά μηνύματα που έλεγαν ότι αυτή η εκτέλεση υπήρξε πύλη εισόδου στη μουσική τους για πολλά άτομα και πως σκέφτηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους και να ηχογραφήσει αυτή την εκτέλεση, αφότου προηγήθηκε μια νέα επεξεργασία, ασφαλώς.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερο νόημα αυτή η κίνηση.
Ταυτόχρονα, μπορώ να καταλάβω ότι η Metal Blade θέλει με κάποιον τρόπο να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον όσων έχουν ήδη κερδίσει οι Iotunn, αλλά και να προσπαθήσει να τραβήξει νέα προσοχή πάνω σε ένα απόκτημά της στο οποίο εναποθέτει πίστη και ελπίδα. Εύλογα· όλες κι όλοι θα έπρεπε να ακούσουν ένα από τα καλύτερα τραγούδια του 2021, το εξαιρετικό “The Tower of Cosmic Nihility”. Το ίδιο το συγκρότημα, από την άλλη, θα μπορούσε να κάνει αυτό το single κάπως πιο τίμιο και άξιο λόγου. Ας πούμε, θα μπορούσαν να έχουν πετύχει πιο οργανική σύνδεση των μερών και να έχουν εκμεταλλευτεί τα ιδιαίτερα και όμορφα καθαρά φωνητικά του Jón Aldará. Τουλάχιστον! Τώρα, δυστυχώς, η φάση… αρπαχτοφέρνει. Μη μου πέφτετε, πάμε για άλλα.

Facebook: https://www.facebook.com/iotunn
Instagram: https://www.instagram.com/iotunn
Bandcamp: https://iotunn.bandcamp.com/releases
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3yJvUOZq6oH130RTa68hQz?si=PbepFY_pQD2fl9DteF8hGg

880

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.