IMMORTAL: “War Against All”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Μαΐου 2023

Τους Νορβηγούς Immortal τους ξέρετε βέβαια οι παροικούντες της metal πραγματικότητας. Από τα πρώτα (και από τα καλύτερα για τον γράφοντα) σχήματα του νορβηγικού black metal, με ισχυρή βάση οπαδών ανά τον κόσμο και με μια αρκετά καλή δισκογραφική πορεία, αν και την τελευταία 15ετία περίπου οι κυκλοφορίες τους ήταν πενιχρές. Πλέον, μετά και τη φυγή του σπουδαίου drummer Horgh πριν μια πενταετία και μετά το πολύ καλό “Northern Chaos Gods”, οι Immortal πλέον είναι one-man band με μοναδικό μέλος τον Demonaz, έτσι κι αλλιώς co-leader στα παλιά χρόνια με τον Abbath, που έχει αναλάβει τα πάντα.

Εξ αρχής, το “War Against All”, η νέα δουλειά του Demonaz είναι πολύ καλή και ίσως να προσπαθεί να επαναφέρει τις φόρμουλες που ακολούθησε στα solo albums του (στα τέλη ’00s και αρχές ’10s). Και είναι ίσως η πιο προσεγγιστική ματιά προς τα κλασσικά heavy metal πρότυπα. Δεν υπάρχουν βέβαια δραματικές αλλαγές, η μουσική δεν χάνει τον black metal χαρακτήρα της. Ίσα – ίσα που η μελωδικότητα που έχει παρεισφρήσει στο υλικό του Demonaz το καθιστά πολύ ενδιαφέρον, χωρίς να αναλώνεται σε ατέλειωτες σιδηροδρομικές riffοσειρές. Ενίοτε σε κάποιες συνθέσεις θα συναντήσει ο ακροατής και σημάδια από την προοδευτικότητα λόγου χάρη των Emperor (π.χ. στο “Thunders of Darkness”). Και φυσικά (και αναμενόμενα) το πνεύμα του Quorthon εξακολουθεί να πλανάται στο σύνολο του album. Το γενικότερα συναίσθημα που εγείρεται έγκειται στην απολύτως viking / επική διάθεση των συνθέσεων.

Μεγάλο ατού επίσης είναι και η άψογη παραγωγή. Ο ήχος είναι καθαρότατος, απομακρυσμένος από οποιαδήποτε χαοτικά πριμαρίσματα και ρυθμικώς η κατανομή ανάμεσα σε full speed και mid-tempo μέρη είναι σχετικά ίση (με την απαραίτητη blast δόση). Ο Demonaz πέρα από τη συνήθη φωνή του με την cargoyle ερμηνεία του, αποδίδει πολύ καλά στα έγχορδα και παράγει αξιλογότατο, κατά βάση heavy metal, υλικό και ίσως εδώ να βρίσκονται και μια-δυο από τις καλύτερες συνθέσεις που έχει γράψει ποτέ, όπως το κάργα heavy “Wargod” και το εξαιρετικό instrumental “Nordlandihr” (παραβρωμάει Bathory μεν, πολύ gkavlable δε).

Γενικώς ωραία κομμάτια, βαριά, στακάτα και headbanging. Πέρα από τα προαναφερθέντα, τα Bathory-ικά “War Against All”, “Immortal” και “Blashyrkh My Throne” (αναφορά στο στιχουργικό concept του Νορβηγού εδώ και πάρα πολλά χρόνια) είναι πολύ καλά, καλή επίσης στιγμή το “No Sun” που λοξοκοιτάει προς τους Dissection και επικότατο το “Return to Cold”. Καλή ροή χωρίς άσκοπες διακοπές – “κοιλιές” και συνολικά ένα αξιοπρεπέστατο σετάκι black metal κομματιών, όσο primitive αλλά και όσο επαγγελματικό στην παρουσίασή του είναι δυνατό. Δεν εκπλήσσει αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, το “War Against All” είναι άκρως ικανοποιητικό για έναν black metal ακροατή και φέρει με την αξία του το όνομα των Immortal στο εξώφυλλό του.

Facebook: http://www.facebook.com/immortalofficial
Official website: http://www.immortalofficial.com/

589

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.