HYPOCRISY: “Worship”

ALBUM

Είδος: Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Νοεμβρίου 2021

Αυτή κι αν είναι “πολυαναμενόμενη επαναφορά”. Ο λόγος; Οι σπουδαίοι Σουηδοί deathsters Hypocrisy, το πνευματικό παιδί του “εξωγήινου” κιθαρίστα / συνθέτη / παραγωγού Peter Tägtgren οι οποίοι φέρουν στο φως άλλο ένα λιθαράκι μιας σπουδαίας δισκογραφικής καριέρας, μετά από οχτώ χρόνια σιωπής από το τελευταίο τους LP “End of Disclosure”.

Τα 30 χρόνια καριέρας επισφραγίζονται με άλλο ένα πολύ καλό album, το ολόφρεσκο “Worship”. Αν περιμένεις αλλαγή πλεύσεως ή κάποια “καινοτομία” στο ύφος τους, αδίκως περιμένεις φίλε αναγνώστη. Οι Hypocrisy εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σαν την επιτομή, την ένωση των υποσυνόλων doom και death metal με υλικό που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα που πρεσβεύει. Συνθετικά σε καλή φόρμα ο Tägtgren αποδεικνύει riffολογικώς την κλάση του (με έναν έξοχο συνοδό όπως ο session κιθαρίστας Thomas Elofsson). Από πίσω του μια τρομερά πεπειραμένη ομάδα, συμπαγέστατη ρυθμικά με τον παντοτινό συνοδοιπόρο του μπασίστα Mikael Hedlund και τον “νέο” (εδώ και 17 χρόνια παρακαλώ) όσο και φημισμενο Horgh των Immortal που ακούγονται κατεδαφιστικοί μιας και οι mid tempo συνθέσεις είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή τα πάντα να ακούγονται βαριά και με παρομοιώδη όγκο. Ο δε leader φωνητικώς ξέρει καλά εδώ και χρόνια τι θα πει “death metal performance” και απελευθερώνει με άριστο τρόπο έκφρασης τους δαίμονές του, ιδανικός και σ’ αυτό το ρόλο.

Είναι περιττό να πούμε ότι ο ήχος είναι τέλειος μιας και ο Tägtgren αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της elite των guru των παραγωγών / μηχανικών ήχου, πλήρως καταρτισμένος στην σύγχρονη τεχνολογία μιας παραγωγής και ο ήχος που φτάνει στα αυτιά του ακροατή είναι καθαρότατος, κρυστάλλινος και τον βοηθά να μπει άμεσα στο πνεύμα κάθε κομματιού τα οποία σαν αυτοτελείς οντότητες έχει το καθένα να δώσει το δικό του ενδιαφέρον.

Γρήγορα κομμάτια όπως το φουριόζικο ομότιτλο track “Worship” και το φοβερό “Another Day”, τα “Chemical Whore”, “Greedy Bastards” και “Children Of The Gray” (έπος) ηχούν σαν ερπυστριοφόρα, βαρύτατα και σε παρόμοια φύση με κομμάτια όπως το “Roswell 47” ή το “Eraser”, πολύ καλό το επικό “They Will Arrive” και καταπληκτικό το “Bug In The Net” που αποτελεί τον ορισμό του όρου “doom / death metal”.

Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από άλλον έναν αξιοπρεπέστατο δίσκο από μια μπαντάρα με αποδεδειγμένη την κατάληξη “-ρα”, κόντρα στα σημεία των καιρών που θέλουν να βαφτίζεται έτσι κάθε “παντόφλα” λόγω ονόματος και μόνο. Οι Hypocrisy δεν έχουν κανένα λόγο να προσδοκούν σε “τελευταία συντάξιμα ένσημα” και σε κυκλοφορίες για την διατήρηση του πανύψηλου ήδη status τους σε μια αιμοβόρα βιομηχανία των καιρών της ψηφιακής απομυθοποίησης και αισθητικής ισοπέδωσης. Το “Worship” θα ικανοποιήσει πλήρως τους οπαδούς της μπάντας αλλά και όποιον metaller θα θελήσει να το γευτεί. Συγκρίσιμο album με έπη όπως τα “Abducted”, “The Arrival” και “The Fourth Dimension”, ο Πετράκης και η παρέα του επαναφέρουν λίγη από την αίγλη του “έντεχνου”, λατρεμένου 90’s death metal.

Facebook: https://www.facebook.com/hypocrisy
Official page: https://www.hypocrisyband.com/

1263

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1192 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.