GREY GALLOWS: “Garden of Lies”

ALBUM

Είδος: Darkwave/ Coldwave/ Gothic rock
Δισκογραφική: Cold Transmission Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Μαρτίου 2021

Η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας να έχει μπει «στον πάγο». Φυσικό επακόλουθο των ανωτέρω είναι να μην μπορούμε να εκτελέσουμε ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων που μας ευχαριστούν και μας δίνουν ευεξία. Το συγκεκριμένο πλάνο βέβαια έχει αντίστροφο αποτέλεσμα για τους Grey Gallows. Οι οποίοι κατορθώνουν για ακόμη μια φορά, και σε σύντομο διάστημα, να μας εκπλήξουν ευχάριστα και να παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το “Garden of Lies” είναι η τρίτη δισκογραφική τους απόπειρα και πραγματικά είναι το επιστέγασμα της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνει ο άνθρωπος, ο οποίος καλείται να μείνει ακέραιος μέσα από τα αποκαΐδια της σύγχρονης κοινωνίας.

Πλέον ανήκουν σε μια νέα εταιρία (Cold Transmission Music), και οι Grey Gallows είναι ώριμοι και αποφασισμένοι να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα που βασανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Η προσέγγισή τους σε φόντο κλειστοφοβικό και δυστοπικό, αναλύουν τα πάντα διεξοδικά με την προσωπική τους ερεβώδη εκδοχή. Ήδη από την προηγουμένη τους δουλειά “Shades” είχε γίνει ξεκάθαρο το τοπίο. Ο πόνος και η θλίψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το “Garden of Lies” σε ένα βαλς κατεστραμμένων ψύχων, έτοιμα προς πάσα κατανάλωση.

Οι βασικές επιρροές των Grey Gallows παραμένουν σταθερές μα και συνάμα πειραματικές, οι Sisters Of Mercy με τους Frozen Autumn και τους Lebanon Hanover έχουν αναμειχθεί στο «χωνευτήρι των σκοτεινών συνθέσεων» γεμάτα ένταση, ενώ επιβλητικά ρυθμικές κιθάρες συνδυάζονται με dark- synth. Το μπάσο ξεδιπλώνει το «πέπλο» σκιάς και μυστηρίου, όλα «βουτηγμένα» μέσα σε μελωδίες που ξεπηδούν από τα βαθιά ’80s και ’90s, ακολουθώντας μια σύγχρονη προσέγγιση των πραγμάτων.

Εξαιρετική η δουλειά που έχει συντελεστεί από το συγκρότημα σε όλο το φάσμα των συνθέσεων και της παραγωγής που αναδεικνύει τα τραγούδια, ενώ η φωνή του Κώστα είναι για μια φορά ακόμη επιβλητική και απόκοσμη, βαδίζοντας στα χνάρια των μεγάλων σχημάτων του χώρου, αν και πλέον έχει την δική του χαρακτηριστική χροιά και “υπογραφή” ώστε να είναι το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Σίγουρα δεν θα πρέπει να λησμονήσω και την εξαιρετική φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου, που έχει επιμεληθεί η Μαρίλια Φωτοπούλου σε συνεργασία με την Infrared Media.

Εκτιμώ πως οτιδήποτε και αν προσπαθήσω να περιγράψω για το “Garden of Lies”, θα είναι λίγο. Το σύνολο των τραγουδιών είναι άρτιο και υψηλού επιπέδου, είναι μια δουλειά που πρέπει να ακουστεί στο σύνολό της από τους φίλους του «σκοτεινού» ήχου. Aν έπρεπε να διαλέξω σίγουρα θα ξεχώριζα το “Don’ t Bring Flowers” με την Sister-ική επιβλητικότητα ενός darkwave ύμνου, που είναι το απόλυτο dance-hit του δίσκου. Το “Dissociation” με την Cleopatra Kaido (Meat Injection) στα φωνητικά προσδίδει μια αύρα ευαισθησίας με τα ευάλωτα φωνητικά της, επουλώνοντας τα τραύματα της αποξένωσης και της αποστασιοποίησης, σε ένα ονειρικό και σκιώδες περιβάλλον. Από κοντά και το ομώνυμο “Garden of Lies” ως ένα alter ego του “Alice”, αποδίδουν το δέοντα σεβασμό στους πρωτομάστορες του «σκοτεινού» ήχου (Sisters Of Mercy). Ο πειραματισμός ενδεικτικός και στο τραγούδι “All Men” που είναι εφάμιλλο της new wave αισθητικής που διαποτίζει τους Grey Gallows, με Kraftwerk-ικές «πινελιές» να είναι διάχυτες στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ μας «κλείνει το μάτι» στις νέες οδούς που ενδεχομένως θα εξερευνηθούν στο μέλλον. Όλα τα τραγούδια δεν έχουν τυχαία ύπαρξη, όλα έχουν επιλεχθεί ως ένα δηλωμένο μανιφέστο υπαρξιακής αναζήτησης προς τον βαθύτερο εσωτερικό μας κόσμο.

Εν κατακλείδι, το μεγάλο άλμα συντελέστηκε και πλέον οι Grey Gallows δικαιωματικά μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεγάλο όνομα στην εγχώρια darkwave σκηνή, με το μέλλον απλόχερα να ατενίζει μπροστά τους. Αφιερωμένο λοιπόν σε όλες τις «σκοτεινές» και βασανισμένες ψυχές. Απολαύστε το μουσικό ταξίδι και αφεθείτε στα «γκρίζα χνάρια» του αριστουργηματικού “Garden of Lies”. Δεν θα σας απογοητεύσει σε καμία στιγμή.

Tracklist :
Garden of lies
Love moan
The fall
At the crack of the dawn
Dissociation
Don’ t bring flowers
Cold hearts
Grey is our colour
Peels of time
All men

Line-up:
Konstantinos: Vocals/Keyboards
Dionisis: Guitars/Programming

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100053636354364
Instagram: https://www.instagram.com/grey_gallows_gr/
Bandcamp: https://greygallowsgreece.bandcamp.com/

933

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».