ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΤΣΙΟΣ/ ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (THE METAL CHAPTERS PROJECT)

INTERVIEW

Μόλις πριν λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε ένα μικρό αφιέρωμα στο πρώτο βιβλίο της σειράς “The Metal Chapters” (μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο ΕΔΩ). Η επικοινωνία του Γιάννη Φράγκου με τους συγγραφείς του project σχετικά με την κυκλοφορία του β’ μέρους έφερε ως αποτέλεσμα αυτή εδώ τη συνέντευξη την οποία έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε σήμερα. Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για τα The Metal Chapters δια στόματος Γιώργου Δάμτσιου και Μάριου Δημητριάδη

Καλησπέρα, χαίρομαι ιδιαίτερα που σας φιλοξενώ στις ψηφιακές μας σελίδες. Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτότυπη προσπάθεια που έχετε υλοποιήσει στα 2 βιβλία σας. Την στιγμή αυτή που γίνεται η συνέντευξη δεν έχω παραλάβει ακόμη στα χέρια μου τον δεύτερο τόμο, αλλά η εμπειρία του πρώτου θεωρώ θα βοηθήσει αρκετά στην συνομιλία μας…
Γιώργος Δάμτσιος (Γ.Δ.) Καλησπέρα, Γιάννη. Είναι χαρά και τιμή μας αυτή η κουβέντα με το Rockway.gr!
Μάριος Δημητριάδης (Μ.Δ.) Καλησπέρα, Γιάννη και σ’ ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία.

Ας ξεκινήσω από τα «εύκολα», πείτε στους αναγνώστες μας τι ακριβώς είναι το The Metal Chapters και αν μέχρι σήμερα υπάρχει κάποια άλλη αντίστοιχη προσπάθεια, σε παγκόσμια φυσικά κλίμακα…
Γ.Δ. Το Metal Chapters είναι ένα πρότζεκτ το οποίο ενώνει τις δύο μεγαλύτερες αγάπες μας, τη metal μουσική και τη λογοτεχνία. Θυμόμαστε και οι δύο τους εαυτούς μας από πιτσιρικάδες να ξεψαχνίζουμε τους στίχους των αγαπημένων μας συγκροτημάτων, ψάχνοντας «τις ιστορίες πίσω από τους στίχους». Κάποια στιγμή λοιπόν αποφασίσαμε να το κάνουμε πράξη όλο αυτό. Απευθυνθήκαμε σε δέκα γνωστές ελληνικές metal μπάντες (στον πρώτο τόμο) και σε δέκα γνωστές ξένες metal μπάντες (στον δεύτερο τόμο) και τους ζητήσαμε την άδεια έτσι ώστε να γράψουμε την ιστορία που φανταζόμαστε ότι υπάρχει πίσω από κάποιο τραγούδι τους που μας έκανε το «κλικ». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε νέο τραγούδι που μπαίνει στο πρότζεκτ μας δημιουργείται και από ένα νέο “chapter”. Οπότε, στις σελίδες του βιβλίου συναντά κανείς πρώτα τους στίχους του τραγουδιού –πάντα με την επίσημη άδεια του εκάστοτε συγκροτήματος ή του αντίστοιχου ατζέντη– και αμέσως μετά το διήγημα που έχει γραφτεί για αυτό.

Μ.Δ. Το project μας έχει πράγματι μια παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για μας, μιας και πλέον είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο. Αρχικά πιστεύαμε ότι όλο και κάπου, σε κάποια χώρα θα έχει γίνει κάτι παρόμοιο αλλά όσο και να το ψάξαμε δεν βρήκαμε κάτι.

Μιλήστε μου λίγο για το πως πρωτοξεκίνησε όλο αυτό, ποιος είχε πρώτος την ιδέα, ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις σας να περάσει από τα χαρτιά στα χέρια των αναγνωστών σας;
Μ.Δ. Η αρχική ιδέα ήταν δική μου η οποία όμως ήταν αρκετά διαφορετική από τη μορφή που απέκτησε στην πορεία. Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν να δημιουργηθεί ένα βιβλίο με διηγήματα πάνω στα οποία να γραφτούν τραγούδια από διάφορες Metal μπάντες. Μετά από πολλή κουβέντα και μελέτη με τον Γιώργο και αφού αλλάξαμε πολλές απόψεις καταλήξαμε στο να απευθυνθούμε σε ελληνικά Metal συγκροτήματα και σε συνεργασία με αυτά να γράψουμε διηγήματα βασισμένα σε τραγούδια τους. Η αρχή έγινε με τους Rotting Christ όπου ο Σάκης Τόλης είδε πολύ θετικά το όλο project και μας έκανε την τιμή να συμμετέχει, κίνηση η οποία απογείωσε το εγχείρημά μας. Ο ενθουσιασμός μας ανέβηκε και καταλήξαμε να έχουμε δέκα αγαπημένες μπάντες και δέκα αντίστοιχες ιστορίες.

Ποιο είναι το λοιπό συγγραφικό έργο του καθένα σας και ποιες οι βαθύτερες επιρροές που έχετε ως συγγραφείς;
Γ.Δ. Μαζί με τα metal chapters έχω εκδώσει συνολικά οχτώ βιβλία και έχω συμμετάσχει σε δώδεκα συλλογές διηγημάτων. Και, δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά τα βιβλία μου έχουν αλλάξει πολλά συγγραφικά είδη καθώς θέλω να πειραματίζομαι συνεχώς. Για να καταλάβεις, τα πρώτα μου βιβλία είχαν όλα σχέση με το μεταφυσικό, και ας πούμε ότι χοντρικά κυμαίνονταν κάπου ανάμεσα στο μυστήριο, το θρίλερ και τον τρόμο. Τα τελευταία δύο, όμως, όπως και αυτό που έρχεται τον Σεπτέμβριο, είναι από τον ευρύτερο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Όποιος θέλει να δει πάντως πόσο… αναποφάσιστος συγγραφέας είμαι, η ιστοσελίδα μου (georgedamtsios.com) τα επεξηγεί όλα αναλυτικά.

Μ.Δ. Εγώ κινούμαι στο είδος του μεταφυσικού τρόμου και όλες μου οι συγγραφικές δουλειές κινούνται γύρω από αυτό. Έχω εκδώσει συνολικά επτά βιβλία και συμμετέχω σε δώδεκα συλλογές διηγημάτων, ωστόσο έχω αρκετό υλικό το οποίο θα εκδοθεί εν καιρώ. Οι επιρροές μου είναι το metal, τα βιβλία και οι ταινίες τρόμου καθώς και συγκεκριμένα videogames.

Graham Masterton

Στο τέλος του πρώτου βιβλίου υπάρχει μια «μικρή έκπληξη». Πως έγινε η επαφή με τον Graham Masterton; Σας έχει πει την γνώμη του για τα διηγήματά σας και για το όλο concept;
Γ.Δ. Ο Μάριος κι εγώ ήμασταν δημιουργοί και συνδιοργανωτές του Fantasmagoria, ενός φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2017 στη Θεσσαλονίκη και σχετίζεται με το φανταστικό σε όλες του τις εκφάνσεις. Να σημειώσω εδώ ότι το φεστιβάλ συνεχίζει να υφίσταται και να μεγαλώνει, ωστόσο εμείς αποχωρήσαμε καθώς ήταν αδύνατον να το χωρέσουμε κι αυτό στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Η ουσία πάντως είναι ότι το 2018 σκεφτήκαμε να προτείνουμε στον Masterton να παρευρεθεί ως επίτιμος καλεσμένος. Οπότε τυπικά η γνωριμία μαζί του είχε ήδη γίνει και είχαμε μιλήσει κάποιες φορές. Μάριε, νομίζω ότι για τις επαφές μαζί του σχετικά με το chapters πρέπει να τα πεις εσύ.

Μ.Δ. Ο Graham Masterton είναι απίστευτα ευγενικός και απλόχερος άνθρωπος οπότε όταν του ζητήσαμε να μας δώσει μια ιστορία του για το βιβλίο μας, η απάντηση του ήταν άμεση και θετική. Σαφώς και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε μια ιστορία του αλλά κι εμείς φροντίσαμε να του το ανταποδώσουμε φτιάχνοντας ένα τραγούδι γι’ αυτήν, με το οποίο ενθουσιάστηκε.

Φαντάζομαι πως για να προχωρήσατε και στην έκδοση του δευτέρου βιβλίου θα υπήρξε κάποια ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο. Πως αντικατοπτρίζεται αυτό τόσο στις πωλήσεις, όσο και στις μεταφράσεις για κυκλοφορία στο εξωτερικό, αλλά και στα σχόλια όσων αναγνωστών σας έρχονται σε επαφή μαζί σας;
Μ.Δ. Περιμέναμε ότι θα υπήρχε ανταπόκριση αλλά αυτό που είδαμε ήταν μοναδικό. Μπορεί το μεταλλικό κοινό στη χώρα μας να μην είναι τόσο μεγάλο όσο αυτό του εξωτερικού αλλά είναι τόσο παθιασμένο που φάνηκε και στις αντιδράσεις του project μας. Είμαστε τόσο χαρούμενοι με το feedback, που ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το vol. 2 με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, πράγμα το οποίο πιστεύω φαίνεται και στο αποτέλεσμα.

Γ.Δ. Είδαμε τη μεταλλική κοινότητα να αγκαλιάζει την προσπάθειά μας και δεν σου κρύβω ότι χαρήκαμε πολύ για αυτό. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κάπου μέσα μας ότι το περιμέναμε κιόλας, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα μόνο ένας οπαδός του metal –και κυρίως αυτός που πηγαίνει συχνά σε συναυλίες. Υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ των μεταλλάδων και κατά μία έννοια τον είδαμε να ενσαρκώνεται. Σου το λέω και συγκριτικά με τα όσα βλέπουμε στις υπόλοιπες λογοτεχνικές μας κυκλοφορίες. Εκεί δεν θα δεις εύκολα έναν αναγνώστη σου να περνάει από τον πάγκο κάποιου φεστιβάλ που παρευρίσκεσαι και να σου λέει εντελώς χύμα «μεγάλε, αυτό που κάνατε ξεσκίζει! Είναι και γαμώ τις πρωτοτυπίες!»

Πριν πάμε στο νέο βιβλίο, μιλήστε μου λίγο για τις συνεργασίες με τα συγκροτήματα με τα οποία συνεργαστήκατε στο αρχικό…
Μ.Δ. Όλα τα συγκροτήματα με τα οποία συνεργαστήκαμε ήταν άψογα. Η επικοινωνία και η συνεννόηση που είχαμε ήταν άριστη, φτάνοντας να έχουμε ιστορίες επάνω στους στίχους και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Έχω να πω ότι η ελληνική σκηνή είναι πολύ σημαντική στην παγκόσμια κοινότητα του Metal και έχει να επιδείξει άριστες δουλειές. Χαίρομαι πραγματικά που όλοι τους μας έκαναν την τιμή να βρίσκονται στο project μας και φυσικά αν είχαμε το περιθώριο θα συμπεριλαμβάναμε κι άλλες πολλές σημαντικές μπάντες.

Οι Rotting Christ δεν συμμετείχαν απλά, έγραψαν ολόκληρο κομμάτι για το project…
Μ.Δ. Όπως είπα και πριν, ο Σάκης δέχτηκε να συμμετέχει στο Project μας ως το πρώτο συγκρότημα αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όταν μας είπε ότι θα γράψει ένα τραγούδι αποκλειστικά για μας. Είναι τεράστια τιμή για μας ένα τόσο καταξιωμένο συγκρότημα να συνθέτει ένα τραγούδι για το project μας και θεωρώ ότι θα θυμόμαστε για πάντα την πρώτη αντίδρασή μας όταν μας το ανακοίνωσε. Το Fire and Flame γράφτηκε λοιπόν επάνω σε ένα διήγημα του Γιώργου και ήταν το καλύτερο ποδαρικό του Metal Chapters.

Γ.Δ. Ο Σάκης πραγματικά απέδειξε για πολλοστή φορά για ποιον λόγο σημαίνει τόσο πολλά για την Ελληνική metal σκηνή. Όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, τον θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέει: «τι λέτε να βάλουμε ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι μέσα; Δεν μου στέλνετε ένα διήγημα για να δω περίπου πώς κινείται το πρότζεκτ;» Κατευθείαν φυσικά η προσπάθειά μας τέθηκε υπό νέες βάσεις, πολύ υψηλότερες.

Όμως κι εσείς οι ίδιοι ασχολείστε με την μουσική, παίξατε κιόλας σε ένα κομμάτι του cd… Ποιες οι επιρροές σας, ως μουσικοί αυτή τη φορά…
Μ.Δ. Ασχολούμαι με την κιθάρα εδώ και είκοσι χρόνια σχεδόν και όλα αυτά τα χρόνια έχω γράψει αρκετό υλικό. Οι δικές μου επιρροές είναι πολλές αλλά κυρίως από τον χώρο του death metal. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα βρήκα την ευκαιρία και δημιούργησα με ένα καλό φίλο μια death metal μπάντα τους Asfodelos με τους οποίους έχουμε κυκλοφορήσει ήδη ένα demo. Ευελπιστούμε μέσα στο 2021 να κυκλοφορήσουμε την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά.

Γ.Δ. Σε αντίθεση με τον Μάριο, εγώ είμαι πολύ πιο νέος μουσικός. Όλο κάτι συνέβαινε στη ζωή μου που εξαιτίας του δεν έπιανα κάποιο μουσικό όργανο. Τελικά το έκανα μόλις το 2018 και όταν γνώρισα τον Roger Rovento, για τον οποίο λογικά θα σου πω περισσότερα όταν περάσουμε στο Metal Chapters 2. Για την ώρα κράτα ότι είναι φοβερός δάσκαλος μουσικής. Μέσα σε 2 χρόνια μπορώ και παίζω ένα σωρό διαφορετικά μουσικά είδη –του metal πάντα– στο μπάσο. Έχω βγει σε live και έχω μπει σε συγκρότημα, (τους Silent Vortex τους οποίους και θα ανακοινώσουμε επίσημα σύντομα). Δεν θα μπορούσα να ζητήσω περισσότερα. Όσο για τις επιρροές μου, είναι κυρίως το κλασικό heavy metal και το power.

Τί θα βρούμε στο νέο σας δεύτερο βιβλίο; Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές;
Γ.Δ. Βασικότερη προσθήκη είναι του Roger Rovento, τον οποίο και μόλις προανέφερα. Είχε συμμετάσχει και στον πρώτο τόμο, με τους Xelyruth –ήταν μία από τις 10 μπάντες για τις οποίες γράψαμε διήγημα. Συνέβαλλε επίσης συνθετικά και στο τραγούδι που γράψαμε για τον Masterton. Στον δεύτερο τόμο, όμως, αποφασίσαμε να καλέσουμε πέντε συγγραφείς έτσι ώστε να γράψουμε τραγούδια πάνω σε ιστορίες τους. Αυτό ήταν κάτι που ο Μάριος κι εγώ δεν μπορούσαμε να το εντάξουμε στο ήδη γεμάτο πρόγραμμά μας. Οπότε ζητήσαμε από τον Roger να το αναλάβει πλήρως με τους Xelyruth, κάτι που έκανε τελικά με μεγάλη επιτυχία. Οπότε πλέον είναι ένα βασικό μέλος του πρότζεκτ.

Πέραν του Roger, έχουμε πλέον σταθερή συνεργασία και με δύο κυρίες. Αναφέρομαι στη συγγραφέα Γεωργία Καλαμαρά, η οποία βοήθησε καθοριστικά, κάνοντας επιμέλεια στα κείμενά μας τη στιγμή που το χρειαζόμασταν, και στη Γιώτα Δάμτσιου, η οποία μετέφρασε στα ελληνικά τα διηγήματα των πέντε γκεστ συγγραφέων, ενώ μας βοήθησε με αναρίθμητες ακόμη μεταφράσεις κειμένων, συμβολαίων, ερωτημάτων και οτιδήποτε άλλο ζήτησαν οι μπάντες και οι συγγραφείς για να μας δώσουν άδεια –και πίστεψέ με ήταν πάρα πολλά!

Επίσης, η Βάγια Ψευτάκη και η Δήμητρα Νικολαΐδου από το Tales of the Wyrd έκαναν τις –εξαιρετικές– μεταφράσεις των δικών μας διηγημάτων στα Αγγλικά.

Νομίζω ότι δεν ξεχνάω κάποιον που να έχει σχέση με το λογοτεχνικό σκέλος, αν ναι ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη!

Αυτή τη φορά διαβάζω πως παρότι οι υπάρχει πάλι το concept πληθώρας ιστοριών στηριγμένων σε στίχους κομματιών (και μάλιστα μερικών εκ των μεγαλυτέρων σε παγκόσμιο επίπεδο), το συνοδευτικό cd θα περιλαμβάνει 5 κομμάτια, περιγράψτε μας πως ακριβώς το έχετε υλοποιήσει; Φαντάζομαι έχει να κάνει με το κόστος, τα πνευματικά δικαιώματα κλπ…
Μ.Δ. Ακριβώς! Τα συγκροτήματα πλέον είναι πολύ μεγάλα και σε όλα αυτά μπλέκονται τεράστιες δισκογραφικές. Το να συμπεριλαμβάναμε τα τραγούδια τους σε cd στο project μας ήταν από δύσκολο έως αδύνατο. Οπότε, επειδή δεν γινόταν να λείπει το μουσικό κομμάτι, μιας και είναι βασικό μέρος του, αποφασίσαμε να βάλουμε στην ομάδα μας τον Roger Rovento ο οποίος βασίστηκε στα διηγήματα των πέντε καλεσμένων συγγραφέων και δημιούργησε πέντε αντίστοιχα κομμάτια. Η δουλειά που έκανε ήταν καταπληκτική και κινήθηκε σε δύο επίπεδα. Τα πρώτο ήταν ότι βασίστηκε φυσικά στην ιστορία και έγραψε τους ανάλογους στίχους και το δεύτερο ήταν ότι το μουσικό ύφος κάθε τραγουδιού έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει στην ατμόσφαιρά του.

Γ.Δ. Τα υπόλοιπα τραγούδια πάντως υπάρχουν «επίσημα» στο κανάλι μας στο YouTube. Το «επίσημα» το αναφέρω επειδή ενημερώσαμε τις μπάντες για αυτή μας την κίνηση και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όσο για τους στίχους, υπάρχουν κανονικά στο βιβλίο μας, επίσης κατόπι νόμιμης άδειας.

George Damtsios

Υποθέτω πως η συγκυρία του Covid19 θα σας δημιούργησε συνθήκες «επεισοδιακού» λανσαρίσματος του βιβλίου…
Γ.Δ. Ξεκάθαρα, ναι. Καταρχάς τον Μάρτιο ήμασταν έτοιμοι για το τυπογραφείο. Μόνο που όταν ήρθε η σειρά μας να μπούμε σε αυτό, ήρθε το lockdown δημιουργώντας προβλήματα –όχι μόνο σε μας αλλά σε όλους προφανώς. Στη συνέχεια και όταν το βιβλίο τυπώθηκε, ο εκδοτικός το κρατούσε –ορθώς– σε αναμονή μέχρι να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία και οι διανομείς. Για να καταλάβεις, ακόμα και τώρα υπάρχουν μιρκοπροβλήματα επάνω στο κομμάτι της διανομής, αν και πλέον είναι σχεδόν αμελητέα. Εξαίρεση φυσικά είναι το ότι η Αγγλική έκδοση που είναι να ανέβει στο Amazon παίρνει συνεχώς αναβολές μέχρι να δρομολογηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα μεταξύ εκδοτικού και πλατφόρμας –πάλι λόγω της πανδημίας, εννοώ. Ελπίζουμε σύντομα να λυθούν κι αυτά.

Υπάρχουν άλλες ιδέες στα σκαριά τις οποίες ίσως δούμε στο μέλλον να ευδοκιμούν;
Μ.Δ. Για την ώρα έχουμε τις προσωπικές μας συγγραφικές δουλειές και ως ομαδικό project, το metal chapters το οποίο έχουμε και σκοπό να συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει κάποια άλλη ιδέα για την ώρα αλλά ποτέ δεν λέμε όχι σε νέες προκλήσεις. Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε αρκετή όρεξη για νέα πράγματα, ό,τι και να είναι αυτά.

Marios Dimitriadis

Σας καλεί για γεύμα στην έπαυλή του ο Graham Masterton (to know us better φάση…) κι εκεί ανακαλύπτετε πως στην πραγματικότητα είναι όντως ένας αρχαίος δαίμονας ο οποίος αποσκοπεί στον προσηλυτισμό σας στο τάγμα του ή την οριστική εξόντωσή σας… ολοκληρώστε την συνέντευξη με το τέλος που θα δίνατε στο σενάριο αυτό…
Γ.Δ. Πιάνουμε στην άκρη τον δαίμονα και του προτείνουμε να μας αφήσει να φύγουμε από εκεί έτσι ώστε να δημιουργήσουμε έναν νέο τόμο του Metal Chapters στον οποίο θα γράψουμε ιστορίες και τραγούδια βασισμένα στην αέναη πορεία του στον χρόνο. Αυτός πείθεται, και στην αρχή όλα φαίνονται να λειτουργούν άψογα, αλλά τα προβλήματα αρχίζουν όταν το βιβλίο φτάνει σε 3000 σελίδες εμπειριών του καθώς οι εκδοτικοί δυσκολεύονται να το εκδώσουν. Τελικά το κάνει ένας αρχαίος αιγυπτιακός εκδοτικός που χρησιμοποιεί ακόμα πάπυρους και το βιβλίο γίνεται παγκόσμιο best-seller!

Facebook: https://www.facebook.com/themetalchapters/?ref=page_internal
Official page: https://themetalchapters.weebly.com/

957