EUPHROSYNE: “Keres”

EP

Είδος: Melodic, atmospheric black metal
Εταιρεία: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Νοεμβρίου 2022

Το έτος που αφήσαμε πίσω μας, όπως αποδείχτηκε περίτρανα, ήταν από τα πιο παραγωγικά και προσοδοφόρα για την εγχώρια metal σκηνή. Και μας έφερε ακόμη ένα νέο συγκρότημα, που είναι μεν στα σπάργανα, αλλά δείχνει πάρα πολύ φιλόδοξο. Ο λόγος για το αθηναϊκό μουσικό σχήμα των Euphrosyne και την κυκλοφορία του πρώτου του EP “Keres”.

Το αισθητικά αρτιότατο εξώφυλλο είναι μια ιδανική εισαγωγή στον γεμάτο αντιφάσεις μουσικό κόσμο της μπάντας. Στις τρεις μορφές που βλέπουμε είναι σαν να συγχωνεύονται κατά παράδοξο τρόπο η κλασική αναπαράσταση της Ευφροσύνης (θεότητα της ευθυμίας και της ευτυχίας), πάντα μαζί με τις άλλες δύο Χάριτες, και οι δαιμόνισσες, “σκύλες” του Άδη που οι αρχαίοι αποκαλούσαν “Κήρες”.

Έτσι και η μουσική των Euphrosyne είναι ένα πάντρεμα μαύρων ήχων και σκοτεινών διαθέσεων με πιο φωτεινές και γαλήνιες στιγμές. Στη μισή ώρα που διαρκούν τα επτά μέρη του “Keres”, συνυπάρχουν οι μελαγχολικές ατμόσφαιρες και ένα ύφος ποιητικού ζόφου, με σύγχρονες extreme metal (κυρίως black) ενορχηστρώσεις και ερμηνείες, ενώ έντονη είναι η αίσθηση πως πρόκειται για ένα χωνευτήρι μουσικών επιρροών, απαραίτητο στάδιο μάλλον στον δρόμο προς τη συγκρότηση προσωπικού χαρακτήρα.

Από τη σύντομη, όμορφη, κινηματογραφική εισαγωγή του “Black Opal”, με την Ulver-ικών καταβολών χρήση σαξοφώνου, έως και το αισθαντικό κλείσιμο με το ομότιτλο outro, όπου δεσπόζουν οι εύθραυστες νότες ενός στοιχειωμένου πιάνο, οι Euphrosyne καταθέτουν τέσσερις πλήρεις συνθέσεις με σημείο αναφοράς το ατμοσφαιρικό black metal, αλλά και με post, doom ροπές, ενώ οι προσεκτικές ακροάσεις πιάνουν μερικούς progressive ψιθύρους, ενδεχομένως απόρροια της προϋπηρεσίας κάποιων μελών στους Lunar Cycle.

Μαυρομεταλλικά κιθαριστικά θέματα εναλλάσσονται με ηπιότερα αρπίσματα, ξεσπούν σε blackened death riffs ή πλησιάζουν έναν μοντέρνο extreme metal χαρακτήρα. Το μπάσο συνοδεύει πάντα, χαρίζοντας τον αναγκαίο όγκο, ενώ η minimal προσέγγιση τα τύμπανα έχει την ευελιξία να υποστηρίζει τις υφολογικές μεταπτώσεις. Τη δημιουργία κλίματος υποβοηθούν τα πλήκτρα και η χρήση πνευστών. Αναμφίβολα, πάντως, ο πρώτος ρόλος ανήκει στις τραγουδιστικές ερμηνείες από τη frontwoman Efi Eva, οι οποίες ισορροπούν ανάμεσα σε βίαιες, πνιγηρές κραυγές και καθαρές φωνητικές τοποθετήσεις πάνω σε ευκολομνημόνευτες μελωδικές γραμμές. Το συνολικό αποτέλεσμα κερδίζει πόντους χάρη στην πολύ επαγγελματική επιμέλεια ήχου από τον Ντίνο “Psychon” Πρασσά (Septicflesh).

Δεν θα βιαστώ να χαρακτηρίζω τους Euphrosyne πολλά υποσχόμενο συγκρότημα όσο δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα στη φόρμα του full-length. Όμως, το ευμέγεθες EP “Keres” σηματοδοτεί μια έναρξη σε καλές βάσεις, με όρεξη και με κατεύθυνση. Με στιβαρότερη συνθετική στόχευση, με προσήλωση στον “trim the fat” κανόνα, με αποδέσμευση από τις επιρροές και με πιο φροντισμένη προσήλωση στις ατομικές συνεισφορές κάθε μέλους, μπορούν να μας απασχολήσουν έντονα στο εγγύς μέλλον και –γιατί όχι;– να φτάσουμε να μιλάμε για ένα Cult of Euphrosyne.

Facebook: https://www.facebook.com/euphrosyneproject 
Instagram: https://www.instagram.com/euphrosyne_band/
Bandcamp: https://euphrosyne.bandcamp.com/album/keres

427

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.