EMBARGO

INTERVIEW

Όπως είχαμε γράψει στο review που είχαμε κάνει στην τελευταία κυκλοφορία των Embargo: “High Seas” (μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ) , το συγκρότημα είχε καταφέρει να σηκώσει αρκετή σκόνη πριν καλά-καλά έρθει στα χέρια μας το album.

Αρκετούς μήνες μετά την κυκλοφορία του δίσκου, αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα στην Ελλάδα και να τον παρουσιάσουν, με την Αθήνα να βρίσκεται η τρίτη πόλη που θα επισκεφθούν στις 10/12 στο Bad Tooth (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Προφανώς και βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το σχήμα για το καινούργιο album αλλά και την μπάντα γενικότερα.

-Καλησπέρα παιδιά, με λένε Βαγγέλη Γιαννακόπουλο και σας καλωσορίζω στις σελίδες του Rockway.gr. To “High Seas” κυκλοφόρησε στις 11 Μαΐου και έφτασε Δεκέμβρης για να τον χαρούμε live. Τι μεσολάβησε και δεν βγήκατε σε κάποιο μικρό tour το καλοκαίρι;
Καλησπέρα Βαγγέλη! Η αλλαγή στον ήχο μας ήταν μεγάλη και προτιμήσαμε να αφήσουμε τον δίσκο να ακουστεί κάποιους μήνες, ώστε να δώσουμε το χώρο να αφομοιωθεί το νέο ύφος από το κοινό μας.

Πώς θα περιγράφατε τον νέο σας δίσκο “High Seas” σε κάποιον που δεν τον έχει ακούσει;
Το “High Seas” είναι ο δίσκος που θέλαμε πάντα, αλλά δεν είχαμε την μουσική ωριμότητα να γράψουμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός είναι και ένας απο τους λόγους που αργήσαμε πολύ να τον κυκλοφορήσουμε. Σε αυτό τον δίσκο αποτυπώνονται οι ιδέες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μαζεύτηκαν το διάστημα μέχρι την κυκλοφορία του.

-Στο “High Seas” κατάφερα να διακρίνω επιρροές από συγκροτήματα όπως Karma to Burn, Tool, Pearl Jam. Εσείς ποιες θα λέγατε ότι είναι οι επιρροές σας;
Οι Karma To Burn και οι Tool, σίγουρα είναι από τις βασικές επιρροές μας, αλλά καθώς μεταξύ μας έχουμε αρκετά διαφορετικά ακούσματα, ο καθένας με τον τρόπο του φέρνει κάτι ξεχωριστό στο τραπέζι.

-Οι Embargo θέλουν να περάσουν κάποιο μήνυμα “High Seas”;
Σίγουρα όταν πλέεις σε “High Seas” τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θέλουμε να περάσουμε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα “High Seas”, αλλά σίγουρα αυτά που θέλαμε να πούμε φαίνονται μέσα στα τραγούδια του.

-Ποιος είχε την ιδέα του τίτλου και γιατί “High Seas”;
Το “High Seas” υπάρχει ως τίτλος κομματιού μας από το 2018. Την περίοδο που σκεφτόμασταν τίτλο για τον δίσκο, το βρήκαμε μπροστά μας και μας άρεσε καθώς περιέγραφε και λίγο το τοπίο της κατάστασης που βρισκόμασταν.

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης πίσω από το artwork και πως καταλήξατε σε αυτό;
Το artwork είναι έργο της Anastasias Yiann. Βλέποντας διάφορα έργα της στα social media, πέσαμε πάνω σε κάποιο που μας κίνησε το ενδιαφέρον κατευθείαν. Σε επικοινωνία μαζί της συμφώνησε να κάνει ένα καινούριο έργο, έχοντας ακούσει τον δίσκο. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε!

-Ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή από την δημιουργία του δίσκου;

Όταν ετοιμάζεις κάτι για τόσο πολύ καιρό, με τις υποχρεώσεις να μην σταματάνε ποτέ και ένα μόνιμο άγχος να επικρατεί, η στιγμή που δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο και μπορείς απλά να το απολαύσεις, είναι το κάτι άλλο.

-Πώς νοιώσατε όταν επιτέλους κυκλοφόρησε;
Ακούγοντας τα ίδια δέκα τραγούδια, για τρία χρόνια, με τα ίδια πέντε άτομα, η μέρα που μπορείς να τα μοιραστείς με τον κόσμο σου, σου δίνει ένα συναίσθημα πληρότητας το οποίο δεν περιγράφεται με λέξεις. Σε κάνει να νιώθεις πως έχεις αφήσει και εσύ κάτι σε αυτό τον κόσμο.

-Ξεκινήσατε ως ένα instrumental σχήμα. Πως αποφασίσατε τελικά να βάλετε φωνητικά;
Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της μπάντας ποτέ δεν ψάχναμε ή θέλαμε φωνητικά και λέγαμε ότι αν είναι να γίνει μια τέτοια αλλαγή, θα ερχόταν φυσικά. Όπως και έγινε, όταν πλέον για αυτά που είχαμε να πούμε δεν αρκούσε μόνο η μουσική για να τα εκφράσει.

-Τι διαφορές έχει το “Mighty Killer Ant” με το “High Seas” και που μοιάζει;
Πέρα από την προφανή διαφορά στα φωνητικά, υπάρχουν διαφορές κυρίως στο πως γράφαμε να τραγούδια. Στο “Mighty Killer Ant” αρχίζαμε με την βασική ιδέα και την είχαμε σαν οδηγό για το υπόλοιπο τραγούδι, ενώ στο “High Seas” σκεφτόμασταν πιο πολύ το κάθε μέρος ξεχωριστά. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάθε τραγούδι ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του και όχι απλά να έχουμε πέντε κομμάτια-πέντε “riff” όπως συνέβαινε στο “Mighty Killer Ant”.

-Η εμπειρία του Schoolwave βοήθησε την μπάντα;
Σίγουρα βοήθησε για την φάση που βρισκόταν η μπάντα εκείνη την περίοδο. Πήραμε μια πρώτη ιδέα του πως είναι να παίζεις σε μεγάλο stage, με μεγάλο κοινό και σίγουρα άνοιξε ένας καινούργιος κύκλος και κάναμε γνωριμίες που μας βοήθησαν σε μετέπειτα βήματα.

-Αν έρθει μια παρέα 15χρονων τώρα και σας πουν: “Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μπάντα”, τι θα τους συμβουλεύατε;
Να μην το πολυσκέφτονται και να κάνουν πάντα αυτό που θέλουν και νιώθουν, με το νου τους πάντα στην μουσική και όχι στην “μπίζνα”.

Πώς γράφετε τους στίχους σας και από πού αντλείτε έμπνευση για αυτούς;
Η έμπνευση προέρχεται από γεγονότα και στιγμές που μας προβληματίζουν, έγνοιες που έχουμε και ίσως δεν συζητάμε, εμπειρίες που έχουμε ζήσει, αλλά και πράγματα που έχουμε διαβάσει, δει και ακούσει.

-Ποια είναι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν να αγγίξετε με τους στίχους σας;
Δεν περιοριζόμαστε σε συγκεκριμένη θεματολογία ή καταστάσεις. Προσπαθούμε να γράφουμε για πράγματα που νιώθουμε και έχουμε όντως άποψη. Δεν θεωρούμε σωστό να μιλήσουμε για πράγματα που δεν έχουμε βιώσει ή δεν μπορούμε να ταυτιστούμε.

-Πώς πιστεύετε ότι οι στίχοι σας επηρεάζουν τους ακροατές σας;
Ελπίζουμε στην ταύτιση. Αν ένας στίχος κάνει τον ακροατή να νιώσει ότι μιλάει για τον ίδιο, για μια κατάσταση που έχει βρεθεί ή ακόμα καλύτερα να τον βοηθήσει με κάποιο πρόβλημα του ή έστω να τον κάνει να ξεχαστεί, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας,

-Για το τέλος θα θέλαμε να μας πείτε 5 δίσκους που θα παίρνατε μαζί σας σε ένα απομονωμένο μέρος.

Σίγουρα δεν είναι μόνο πέντε, αλλά θα πούμε:
• Tool – Lateralus
• Kyuss – Welcome to The Sky Valley
• Queens of the Stone Age – Songs for the Deaf
• Led Zeppelin- II
• Karma To Burn – Wild Wonderful Purgatory

-Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Θα τα πούμε στο Bad Tooth
Εμείς Ευχαριστούμε, Cheers!

1415
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 188 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.