ELECTRIC LITANY: “Sonder” EP

EP

Είδος: experimental, post rock
Εταιρεία: Inner Ear Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30 Σεπτεμβρίου 2022

Τα νέα για μια καινούργια δουλειά των δικών μας –έστω κατά το ήμισυ– Electric Litany δεν μπορούν παρά να είναι κάθε μα κάθε φορά καλά νέα. Τρία χρόνια μετά το τρίτο και τελευταίο τους έως τώρα full-length “Under a Common Sky” και αφού συμπεριέλαβαν παλιότερες αλλά ακυκλοφόρητες συνθέσεις τους στο “The Amniotic Tranquility of Being Indoors During a Thunderstorm” (2020), είχαν ανακοινώσει ότι δούλευαν πάνω σε ένα EP υπό τον προσωρινό τίτλο “Music for Sleep”.

Τελικά, τα σχέδια του συγκροτήματος τροποποιήθηκαν, και φτάνουμε στο φετινό φθινόπωρο για να ακούσουμε μεν το EP, εκ νέου βαπτισμένο δε, ως “Sonder”, ενώ το concept της «μουσικής για ύπνο» μεταλλάχθηκε σε μουσική αποτύπωση κάποιων ιδεών που απαντούν στο έργο “The Dictionary of Obscure Sorrows” του John Koenig, στο οποίο καταγράφει νεολογισμούς για μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων που δύσκολα εκφράζονται, στο μέτρο που δεν έχουν (ή δεν είχαν μέχρι πρότινος) γλωσσικό αντίστοιχο.

Το ομώνυμο τραγούδι, ας πούμε, που ονοματοδοτεί το EP, αφορά το αίσθημα που γεννά η συνειδητοποίηση ότι όλοι εκείνοι οι άγνωστοι άνθρωποι με τους οποίους διασταυρώνονται οι δρόμοι μας καθημερινά ζουν επίσης δραστήριες και περίπλοκες ζωές, γεμάτες όνειρα, φιλοδοξίες, βάσανα, έγνοιες και ό,τι άλλο είναι ίδιον της ανθρώπινης κατάστασης, παρότι εμείς μπορεί ποτέ να μην έχουμε πλήρη επίγνωση ή εμπειρία του γεγονότος αυτού.

Οι συνθέσεις του “Sonder” είναι πέντε αισθαντικές, πράες και ράθυμες εκτελέσεις. Με κεντρικό πυλώνα τις νότες από ένα πιάνο, ηχούν ενορχηστρωτικά απογυμνωμένες και αποπνέουν ήπια αυτοσχεδιαστική αύρα. Ρέοντας απρόσκοπτα, πιο πολύ μοιάζουν με απόπειρα δημιουργίας ενός ατμοσφαιρικού εναγκαλισμού που μπορεί να συνοδέψει στιγμές τρυφερής εσωτερικότητας και χαλαρού αναστοχασμού. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως το μεγάλο συν του “Sonder”, καθότι το κάνει ιδιαιτέρως επιτυχημένα, αλλά ίσως είναι και το μεγάλο του μείον ταυτόχρονα, αφού πολύ εύκολα η ακρόασή του διολισθαίνει προς ένα όμορφο αλλά επίπεδο βίωμα που αργοσβήνει στο φόντο.

Μολονότι το “Sonder” με πήρε με το μέρος του σχεδόν ακαριαία, κάθε φορά που το άκουγα πάλι, η επίδρασή του πάνω μου (ή μέσα μου) έφθινε. Και τότε θυμήθηκα ότι στο ίδιο έργο του Koenig που ενέπνευσε τους Electric Litany, υπάρχει ένας ακόμη νεολογισμός, που περιέγραφε αρκετά εύστοχα αυτό που ένιωθα. Η λέξη “hiybbprqag” αφορά την αίσθηση ότι όλα έχουν ξαναγίνει, πως δεν υπάρχει κάτι πρωτότυπο, και πλέον αναμασάμε τα ίδια προϊόντα της κουλτούρας μας, παίζοντας με κλισέ σε σημείο που αυτό μας προκαλεί θλίψη. Εν τέλει, βέβαια, δεν πειράζει· κρατάω από το “Sonder” ό,τι αξίζει και διατηρώ τη βεβαιότητα ότι η επόμενη, ολοκληρωμένη δουλειά των Electric Litany θα έρθει για να αποκαταστήσει την ισορροπία.

Official Site: https://electriclitany.com/
Facebook: https://www.facebook.com/ElectricLitany/
Instagram: https://www.instagram.com/electric_litany/ 

472

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.