DΟΖΕR: “Vultures”

EP

Είδος: Stoner/Fuzz Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Φεβρουαρίου 2021

“ Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά” ή τουλάχιστον κάποια ένδειξη αυτής.

Κάποιες (σχετικά) πρόσφατες ζωντανές τους εμφανίσεις “πυροδότησαν” μια έντονη φημολογία γύρω από την επαναδραστηριοποίησή τους. Η επανακυκλοφορία του δισκογραφικού τους καταλόγου από την Heavy Psych Sounds, λειτούργησε σαν προάγγελος και αναπτέρωσε τις ελπίδες των οπαδών.

Η κυκλοφορία του “Vultures” (EP), είναι γεγονός και ήρθε να βάλει ένα τέλος στα “ιντερνετικά πηγαδάκια” και να επιβεβαιώσει την επιστροφή των Σουηδών stoner πιονέρων. Η χειμερία νάρκη τελείωσε για την μπάντα, η οποία ακολούθησε τα βήματα των συμπατριωτών τους Lowrider, και έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία ξυπνάει από τον λήθαργο και είναι έτοιμη να “κατασπαράξει σαν αρπακτικό” οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο της.

Και τι επιστροφή, με ένα EP, (τύφλα να έχουν οι κανονικές κυκλοφορίες) αποτελούμενο από 7 συνθέσεις, εκ των οποίων η μία εκπληκτική διασκευή στο κλασικό “Vinegar Fly” των Sunride. Το συγκρότημα αναβιώνει τον ήχο των mid ’90s-early ’00s όπως μας το μετέδωσαν οι Μεγάλοι της desert σκηνής της Καλιφόρνιαs, και εννοείται όπως τον καθιέρωσαν και οι ίδιοι στην αντίπερα όχθη και το γαλούχησαν στις νέες γενιές.

Η πληροφορία πέρασε αλλά δεν καταναλώθηκε “αμάσητη”, αλλά αναλώθηκε προς περαιτέρω μελέτη και εξέλιξη. Η μπάντα ασπάστηκε τις διδαχές των Kyuss, Monster Magnet και τις ενσωμάτωσε στο ηχητικό της DNA μαζί με αρκετά ’70s hard rock στοιχεία και μια punk ιδεολογία με αποτέλεσμα μετά από αρκετές συναυλιακές και στουντιακές κλινικές μελέτες να μας παρουσιάσει ένα νέο stoner rock ‘n’ roll μοντέλο, που καλά κρατεί.

Τα κομμάτια που απαρτίζουν το εν λόγω EP δεν είναι καινούρια και ακούγονται σαν να μπορούσαν κάλλιστα να είναι b-sides κάποιας παλιότερης κυκλοφορίας. Για του λόγου το αληθές, αποτελούν demo ηχογραφήσεις τις περιόδου 2004-2005, που έλαβαν χώρα κατά την διαδικασία προ παραγωγής για τον τέταρτο δίσκο που έμελλε να είναι το “Through the Eyes of Heathens”.

“Περσινά ξινά σταφύλια”, θα μπορούσε να πει κάποιος, όμως στην περίπτωση των Dozer κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι έξι, plus one, catchy συνθέσεις είναι “γλυκόπιοτες” και η παραγωγή βοηθάει τα μέγιστα για να “μελώσει” ακόμα περισσότερο την ακρόασή του. Οι όποιες ηχητικά συγγένειες με τους Greenleaf είναι αναπόφευκτες, καθώς τα δύο συγκροτήματα έχουν προϊστορία με διάφορες προσθαφαιρέσεις μελών ανά τα χρόνια. Κάτι το οποίο δεν μας χαλάει καθόλου, τουναντίον μας “φτιάχνει” περισσότερο. Φαντάσου τη σειρά Beverly Hills κάτω από ένα μουσικό θεσμικά πλαίσιο.

Η ρητορική ερώτηση “Τι πίνουν αυτοί οι Σουηδοί”, ταλανίζει διαχρονικά το μυαλό των μουσικόφιλων, και η αλήθεια είναι ότι κάτι παίζει με το νερό της εν λόγω χώρας και της Σκανδιναβίας γενικότερα, καθώς εκτός από ιχνοστοιχεία και βαρέα (death-black-thrash) μεταλλικά στοιχεία…διαθέτει groove, μελωδία, έμπνευση και ταλέντο “σμιλευμένα από κάποιο θεϊκό σφυρί”.

Facebook: https://web.facebook.com/dozerband
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/vultures

617

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...