DISTORTED FORCE: “Angelic Bloodshed”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Soman Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Μαΐου 2023

Μια ντουζίνα χρόνια στο δισκογραφικό κουρμπέτι, 5 full lengths και 2 EP η σοδειά τους κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ δημιουργική μπάντα. Ο λόγος για τους Θεσσαλονικείς progsters Distorted Force (τουλάχιστον ετυμολογικά και ως γενικός όρος, το γιατί θα το εξηγήσω παρακάτω) που επανέρχονται πλέον με το νέο τους album.

To “Angelic Bloodshed” λοιπόν δείχνει μια μπάντα που βαδίζει σε ένα υβριδικό μονοπάτι με ισχυρές δόσεις προσωπικότητας και με επιρροές κάθε άλλο παρά συνηθισμένες. Μια από αυτές και κυρίαρχη θα έλεγα ότι είναι οι Psychotic Waltz με το πνεύμα του “A Social Grace” να διαποτίζει συνθετικά το υλικό αλλά και με τον ήχο να επικροτεί αυτή τη θεώρηση. Αυτό το γεγονός το λαμβάνω σαν credit φυσικά γιατί αν και ριψοκίνδυνη η επιλογή του συγκεκριμένου ηχοχρώματος στην παραγωγή, εντούτοις και μόνο η αποφυγή της σύγχρονης “πλαστικούρας” που μαστίζει όλο το metal φάσμα δίνει έξτρα πόντους στην προσπάθεια των Distorted Force. Όλα ακούγονται αρκετά καθαρά αλλά ίσως λίγο στουντιακώς πνιγηρά (με τα σημερινά δεδομένα). Αν και δεν μπορώ να ξέρω τη θεώρηση της μπάντας περί της παραγωγής, πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι λίγο πιο πομπώδης. Από την άλλη βέβαια, με δεδομένο τον πλούτο σε λεπτομέρειες των συνθέσεων, ίσως και να επικρατούσε χαοτισμός και να έχανε το τόπι ο ακροατής, κάτι που δεν συμβαίνει στο “Angelic Bloodshed”, το αξιομνημονευτικό επίπεδο του album είναι υψηλό και υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην τεχνική και στην τραγουδοποιΐα.

Δεδομένα η μπάντα δεν αναλώνεται απλά στο να αναπαράγει τους Psychotic Waltz και μέσα στην μουσική τους αναμειγνύονται ομοιογενώς διάφορα “αρώματα” του prog χώρου αλλά και του death / doom death με τη φωνή του Σπύρου Εμμανουηλίδη να είναι η κύρια συνιστώσα αυτής της πτυχής των κομματιών. Καλό λαρύγγι, στα καθαρά του μου θύμισε άλλες φορές τον Aaron Stainthorpe (My Dying Bride) και τον Jan Lubitzki (Depressive Age) και παράλληλα τα growls του είναι σχετικά καθαρά, μου θύμισε τον Σάκη Τόλη και ίσως να θέλει λίγη (λίγη λέω) προπονησούλα στην προφορά, χωρίς αυτό να αλλοιώνει το αποτέλεσμα. Επαρκέστατος για τις απαιτήσεις των συνθέσεων χωρίς να ακούγεται ούτε μια στιγμή επιτηδευμένος. Μου άρεσαν επίσης τα διάφορα εμβόλιμα γυναικεία φωνητικά σε αρκετά κομμάτια όπως στο “Charge & Slay” (επιρροές από Cynic-ικές μπασογραμμές και πολύ καλά piano θέματα από τον Μάριο Ιωαννίδη) και στο πολύ καλό “Light & Stone” (ένα κομμάτι που μου έφερε στο νου παλαιούς Dark Tranquillity και Paradise Lost, με μια ελληνόφωνη γέφυρα που απαγγέλονται στίχοι από αρχαία τραγωδία αν δεν απατώμαι και υπέροχο τελείωμα). Η ομάδα πίσω του δείχνει ότι είναι απόλυτα καταρτισμένη τεχνικά. Πολύ καλά riffs και εξαιρετικά solos από τον Νίκο Φελέκη (πολλές φορές με γειτνιάζουσα του Dan Rock τεχνοτροπία) και ποικίλοι ρυθμοί από τους Γιάννη Θανόπουλο (μπάσο) και Μάρκο Διαμαντόπουλο (drums).

Πέρα από τα προαναφερθέντα, όλα τα κομμάτια είναι αυτοτελείς οντότητες και με διάρκεια που επιτρέπει το άπλωμα των ιδεών. Μου άρεσε το “Desert” (έφαγα και κάτι φλασιές από τους πάλαι ποτέ ήρωες της underground σκηνής της Θεσσαλονίκης Less Than Human), το πολύ πειραματικό “Achérondas“ (επίσης έξοχος επίλογος), το πολύ καλό (και Maiden-ικό) “Machine”, η Dark Tranquillity αισθητική (τουλάχιστον αρχικά με την keyboard προσέγγιση) στο 14λεπτο “Hellbroth” (πολύ καλό), το piano / guitar instrumental “Clouds” το οποίο λειτουργεί ως soundtrack ενός διαλόγου από ταινία (;) (λογικά τα παιδιά κάποια στιγμή θα μας πουν ποιά) και έξοχο το επιλογικό “Approaching Event Horizon” που κλείνει το πολύ καλό album και μάλλον είναι το ιδανικό tribute κομμάτι προς τους μέντορές τους, τους μέγιστους Psychotic Waltz, αποδεικνύοντας ότι η κληρονομιά τους στο παγκόσμιο metal γίγνεσθαι είναι υπεράνω αποτίμησης.

Το “Angelic Bloodshed” είναι ένας εξαιρετικός δίσκος και σίγουρα τους prog ακροατές θα τους κερδίσει πολύ άνετα. Έξυπνες όσο και οικείες ιδέες, σαφήνεια ως προς τα εξαγόμενα συναισθήματα, άκουσμα με μηδενικά αδιάφορα σημεία και με περίσσειο ενδιαφέρον. Άλλη μια πρόταση από τους Distorted Force που εξίταραν (μαζί με τους θεούληδες Ocean’s Edge και Conspiracy Of Zero πριν λίγο καιρό) τον προοδευτικό παράλληλο εαυτό μου και τον ξύπνησαν για τα καλά. Απολύτως προτεινόμενο για μη αγκυλωμένους εγκεφάλους.

Official website: www.distortedforce.com
Facebook: https://www.facebook.com/DistortedForce

726

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.