CHAT PILE: “God’s Country”

ALBUM

Είδος: Noise rock / sludge / alternative metal
Εταιρεία: The Flenser
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Ιουλίου 2022

Χωρίς να χάνω χρόνο, ξεκινάω δηλώνοντας ότι φέτος αυτό το album θα κάνει ντόρο, θα αγαπηθεί και θα απασχολήσει μεγάλο κομμάτι του σχετικού μουσικού Τύπου και του κοινού, ακόμα κι αν στη χώρα μας δεν συμβεί ακριβώς έτσι. Είναι το ντεμπούτο των Αμερικανών Chat Pile, το οποίο έρχεται να βουλώσει πολλά «κενά» στη σκληρή μουσική των ημερών μας. Οι λόγοι για τους οποίους θα συμβούν τα παραπάνω –αν δεν συμβαίνουν ήδη– προκύπτουν αβίαστα από την πρώτη ακρόασή του, και έτσι θα έπρεπε να είναι. Οπότε, εδώ θα ασχοληθώ με την παρουσίασή του και μόνο.

Το τετραμελές μουσικό σχήμα από τη μαγευτική (#not) Οκλαχόμα είχε ήδη κάνει αίσθηση στο underground, έχοντας στο ενεργητικό του δύο EP και το soundtrack ενός δράματος με horror αισθητική (“Tenkiller”), αλλά μόλις φέτος κυκλοφόρησε την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά. Και είναι μεστή σε τέτοιον βαθμό, που δύσκολα περνάει για ντεμπούτο, αν σου διαφεύγει αυτή η πληροφορία.

Το “God’s Country” είναι μια πολυσυλλεκτικά μινιμαλιστική αποτύπωση των συνθετικών δεξιοτήτων και των επιρροών των Chat Pile. Κατά βάση, οικοδομείται πάνω σε noise rock και alt metal θεμέλια. Παράλληλα, τα πιο βαριά του μέρη –και είναι πολλά– δανείζονται τη γλώσσα του sludge, αφού όμως πρώτα μπολιαστεί με εμφανή nu metal, grunge και post punk γνωρίσματα.

Στα στοιχεία που ξεχωρίζουν συγκαταλέγονται τα φωνητικά του Raygun Busch, ο οποίος κινείται ευέλικτα ανάμεσα σε γυμνές από μουσικότητα, παραληρηματικές ερμηνείες, ουρλιαχτά ενός ψυχολογικά ασταθούς ατόμου και απελπιστικά οργισμένες κραυγές στριμωγμένου ζώου. Δεύτερον, δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος ο εξαιρετικός τόνος του μπασίστα Stin, με έναν σαρωτικό όγκο που μόνο με αυτόν του Fieldy μπορεί να συγκριθεί.

Εξαιρετικό είναι, επίσης, το δέσιμο του μπάσου με την κιθαριστική δουλειά του Luther Manhole, ο οποίος έχει τεράστιο ταλέντο στη σύνθεση riffs που συμπυκνώνουν σε όσο το δυνατόν λιγότερες νότες έναν αξιοζήλευτα πλούσιο, υφολογικό φόρο τιμής του σκληρού ηλεκτρικού ήχου των τελευταίων δεκαετιών. Την εικόνα συμπληρώνει ιδανικά η απόδοση του Captain Ron στα τύμπανα, ο οποίος επινοεί λιτούς αλλά ευρηματικούς τρόπους για να στήσει τη ραχοκοκαλιά κάθε τραγουδιού με τον χαρακτηριστικό ήχο του e-kit του.
Ένα επιπλέον ενδιαφέρον έχει το στιχουργικό πλασάρισμα του συγκροτήματος. Το όνομα της μπάντας και μόνο προδίδει το αισθητικο-ιδεολογικό στίγμα της. Chat piles είναι οι τοξικοί, δηλητηριώδεις λόφοι όπου στοιβάχτηκαν τα κατάλοιπα ετών και ετών εξόρυξης μολύβδου και ψευδαργύρου στο Πίτσερ της Οκλαχόμα. Μια πρακτική αλόγιστης εκμετάλλευσης της γης, με στόχο την άνευ ορίων κερδοφορία, που κατέστησε αβίωτη τη ζωή των κατοίκων και, ουσιαστικά, τους εκτόπισε από τα σπίτια τους.

Οι Chat Pile έχουν έναν θυμωμένο, άμεσο και καταγγελτικό τόνο για την κατάντια της «Χώρας του Θεού», όπου κάθε βασικό δικαίωμα ή ακόμα και η ίδια η ανθρώπινη ζωή υποχωρούν μπροστά στην ανάγκη του κεφαλαίου να αναπαραγάγει και να επαυξήσει τον εαυτό του με τον πλέον μηδενιστικό τρόπο ως προς την ηθική πλευρά του ζητήματος. Με shock tactics στιχουργία, λοιπόν, σαν βγαλμένη από άρρωστη ταινία τρόμου ή αποτρόπαια είδηση σε εφημερίδα, οι Chat Pile ξύνουν μέχρι να ματώσουν θεματικές όπως η απαξία της ζωής ανθρώπων και ζώων, η βίαιη εκμετάλλευση και κακοποίηση, η αστεγία, η ψυχική νόσος, η οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Όλα δείχνουν πως το “God’s Country” είναι σε τροχιά για να αποτελέσει το φετινό must για όλα τα παιδιά με σοβαρά, σκληρά μουσικά γούστα, την απρόσμενη έκπληξη που έσκασε από το πουθενά, προσφέροντας κάτι ιντριγκαδόρικα διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της χρονιάς, το album που μπορεί να μεταφέρει ισχυρές δόσεις από το κοχλάζον underground προς τα ήρεμα ύδατα της πιο ευρείας και μαζικής ψυχαγωγίας. Και πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι γεννά προσδοκίες για το μέλλον. Ας το απολαύσουμε.

Facebook: https://www.facebook.com/chatpileband 
Instagram: https://www.instagram.com/chatpileband/ 
Bandcamp: https://chatpile.bandcamp.com/album/gods-country 
Spotify: https://open.spotify.com/album/38hr6lK2Up3QabqUEUEhKx?si=kanpk-PxRLC95oX3AY3GMQ 

684

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.