Bastard Sword, Breeding the Shadows (06/05/2023) Nomads

To Σάββατο 6 Μαΐου η “10/10 Productions” διοργάνωσε την δεύτερη γιορτή της, βάζοντας στον ρόλο του οικοδεσπότη τους Bastard Sword και τους Breeding the Shadows.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκμεταλλευτώ το βήμα που μου δίνει το Rockway, για να καταγγείλω την προσπάθεια δωροδοκίας των συντακτών και της φωτογράφου του περιοδικού από την εταιρεία παραγωγής και να τους ενημερώσουμε ότι είμαστε αδέκαστοι. Προφανώς και κάνω πλάκα! Σύσσωμη η ομάδα του Rockway βρέθηκε στο Nomads καθώς η στήριξή μας σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δεδομένη.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να φτάνει αρκετά νωρίς στο Nomads και μέχρι να τελειώσει το soundcheck των σχημάτων, κάποιοι απολάμβαναν την μπύρα τους στο bar ενώ κάποιοι άλλοι έστηναν πηγαδάκια στο πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί. Όταν τελείωσε το soundcheck τότε κατηφορίσαμε στο χώρο της συναυλίας.

Δίπλα από την είσοδο, μας έδωσαν ένα hard copy αναμνηστικό το οποίο πριν λίγο καιρό κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι για εμάς που αγαπάμε τόσο πολύ τις συναυλίες. Πήρα ένα κουτί από το πατρικό μου, στο οποίο είχα διάφορα αναμνηστικά και μέσα σε αυτά ήταν και εισιτήρια από συναυλίες που είχα πάει στην εφηβεία μου και λίγο αργότερα. Κάθε εισιτήριο που έβλεπα, έφερνε μπροστά μου την συναυλία, την αγωνία να δούμε την μπάντα, τις σκληρές οικονομίες για να καταφέρουμε να αγοράσουμε το εισιτήριο και γενικότερα όλη την ατμόσφαιρα της εποχής.

Δεν πέρασε πολύ ώρα και ο χώρος άρχισε γεμίζει. Οι αγκαλιές και τα χαμόγελα είχαν την τιμητική τους. Καινούργιες γνωριμίες, συζητήσεις μπροστά στο merch και η μπύρα να ρέει άφθονη. Σε αυτό το κλίμα, οι Breeding the Shadows ανέβηκαν στη σκηνή και ξεκίνησαν αμέσως να εξαπολύουν τον πολύ ιδιαίτερο ήχο τους.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στην κουβέντα που είχαμε μαζί τους (ΕΔΩ). To συγκρότημα δεν κλείνει τον ήχο του σε στεγανά, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι το σκοτάδι ή μάλλον η σκιά. Σε όλη την διάρκεια του set, ακόμα και όταν ανέβαιναν οι ρυθμοί ή πειραματίζονταν και σε πιο up-tempo στυλ, μας έκαναν ξεκάθαρο ότι το συγκρότημα κάνει ένα ταξίδι σε σκοτεινές σκέψεις και συναισθήματα.

Η Alice (τραγουδίστρια του σχήματος) όντας μπροστά στην σκηνή είχε αναπόφευκτα τα φώτα στραμμένα πάνω της (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) και κατάφερνε me growls, λαρυγγισμούς, χαλαρά φωνητικά αλλά και συγκρατημένη θεατρικότητα, να μας βάζει στο κλίμα του κάθε κομματιού.

Κάτι άλλο που παρατήρησα στο live των Breeding the Shadows είναι ότι τα μέλη της μπάντας είναι πολύ καλοί μουσικοί με φοβερές ικανότητες, οι οποίες όμως δεν βγαίνουν στον δίσκο γιατί δεν έχουν καμία διάθεση για υπερβολή η ματαιοδοξία. Πέρα από το υλικό του δίσκου τους, το συγκρότημα διασκεύασε Paradise Lost και έπαιξε και 2 καινούργια κομμάτια, τα οποία προφανώς ήταν καλοδεχούμενα,

Δεν είχα καταφέρει να δω τους Breeding the Shadows ζωντανά μέχρι το live στο Nomads και τελικά ήταν ακριβώς όπως το περίμενα. Black Metal χωρίς να είναι Black Metal.

Στην συνέχεια ήρθε η σειρά των Bastard Sword. Όσοι διαβάζουν τις στήλες μας, ξέρουν πόσο μας αρέσει το σχήμα τόσο δισκογραφικά (ΚΡΙΤΙΚΗ BASTARD SWORD I), όσο και live (LIVE REVIEW SIDE EFFECTS). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, ο δίσκος τους φιγουράρει στην λίστα μου για τα 5 album που μου έκαναν εντύπωση το πρώτο τετράμηνο του 2023 (μπορείτε να δείτε το πρώτο μέρος από τις λίστες μας ΕΔΩ).

Με το που ανέβηκαν πάνω στην σκηνή ξεκίνησε η αλληλεπίδραση με το κοινό, κάτι το οποίο δεν το είχαμε στο Gagarin γιατί η σκηνή είναι αρκετά ψηλά. Στο Nomads το συγκρότημα είναι σαν να βρίσκεται ανάμεσα στον κόσμο και οι Bastard Sword έδειξαν να το απολαμβάνουν, με ατάκες φωτιά, λογοπαίγνια και πειράγματα.

Έχοντας γίνει όλοι μια παρέα, επιδοθήκαμε σε ένα διαρκές headbanging, με το συγκρότημα να έχει φοβερό κέφι κι εμείς να χορεύουμε στους ρυθμούς του Sabbathικού τους doom. Ακόμα και όταν ο μπασίστας δεν άκουγε δεν πτοήθηκε και κατάφερε να βρει τον ρυθμό του κοιτώντας τα drums, πάντα με το μεγαλύτερο χαμόγελο. Όσοι δεν είχαν δει τους Bastard Sword, πείστηκαν ότι το σχήμα θα μας απασχολεί συνεχώς στο μέλλον και τα live τους είναι ευκαιρία για γιορτή.

Το set των Bastard Sword τελείωσε με μια ιπτάμενη κιθάρα και σχεδόν όλο το μαγαζί έμεινε κάτω να συζητά για όλο αυτό που διαδραματίστηκε μπροστά του. Όταν τα παιδιά του Nomads κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να φύγουμε, μας παρακάλεσαν πολύ ευγενικά να πάμε πάνω γιατί ήθελαν να καθαρίσουν. Έτσι καταλαβαίνεις ότι πήγε καλά ένα live.

Ευχαριστούμε τα παιδιά της “10/10 Productions” για τις βραδιές που έχει φτιάξει, καθώς κάνουν τικ σε όλα τα κουτάκια ενός μουσικόφιλου που ψυχαγωγείται σε συναυλίες. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια κι εμείς θα είμαστε κάπου εκεί γύρω. Όπως μας είχαν πει οι Breeding the Shadows στη συνέντευξη που μας είχαν δώσει, η μουσική είναι η πιο κοινωνική μορφή τέχνης και όλοι συμμετέχουμε σε αυτό και σε κάτι τέτοιες βραδιές γίνεται ξεκάθαρο σε όλους.

photos: Έφη Γαλιατσάτου

620

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 130 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.