BALOTHIZER: “Cretan Smash”

ALBUM

Είδος: Punk Rock / Metal
Δισκογραφική: Louvana Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Νοεμβρίου 2020

Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη τους ωστόσο το όνομά τους μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ο λόγος για τους κρητικούς punk rockers Balothizer οι οποίοι έχουν ήδη ένα album και αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στο ενεργητικό τους και επιστρέφουν με μια νέα δημιουργία, το “Cretan Smash”.

Βέβαια τον όρο “punk rock” θα έπρεπε ο αναγνώστης να τον λάβει σε ελεύθερη μετάφραση, μιας και στο μίγμα της μουσικής τους, οι Balothizer αναμιγνύουν την κρητική παράδοση και tribal βαλκανικές μουσικές (με ευρύτατη χρήση οργάνων όπως ηλεκτρικό λαούτο και βιολί) και ισχυρές δόσεις U.S. metal κατ’ ευθείαν από τα mid ’80s.

Αν και ετερόκλητες οι επιρροές τους, το “Cretan Smash” είναι ενδιαφέρον και σου προξενεί περιέργεια η απρόβλεπτη ροή που σε σημεία όπως στα “Ponente & Levante” (ωραίες μπασογραμμές) και “Anathema” αγγίζει το prog.

Οι κιθαριστικές δομές δεν διακρίνονται για την τεχνικότητα και η noise οπτική κάνει την εμφάνισή της συχνά-πυκνά ενώ η παραγωγή είναι αμιγώς punk αισθητικής, ακούγεται σκληροτράχηλη αν και ίσως τα φωνητικά του μπασίστα Παύλου Μαυροματάκη να είναι αρκετά πιο πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα.

Το “Jegaman” μου θύμισε τους μεγάλους Kultur Shock, μια αναγωγή βαλκανικής μουσικής σε metal πλαίσια, στο “Aleppo” λες και ακούς τους Sanctuary μετά από μια νταμιτζάνα ρακί ενώ “Foustalieris 2” είναι το καθαρά “νησιώτικο” κομμάτι.

Γενικώς αν θέλεις να περάσεις ένα καφροσπρέπει (δεν είναι ορθογραφικό, δοκιμάζω νέους όρους) ημίωρο, τσέκαρέ τους. Ίσως σε κερδίσει η τρέλα τους αλλά δεν μπορώ να μην πω πως πρέπει να βελτιωθεί ο τεχνολογικός τομέας αν θέλουν να έχουν ελπίδες για μεγαλύτερη αναγνώριση. Από την άλλη, ίσως αυτή είναι η παραγωγή που θέλουν τα μέλη της μπάντας οπότε πάω πάσο, ως punk μπάντα είναι δικαιολογημένη. Στις επόμενες δουλειές τους θαρρώ ότι θα δείξουν την πραγματική δυναμική τους. Ίδωμεν, προς το παρόν θετικό πρόσημο.

Facebook: https://www.facebook.com/Balothizer

662

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.