ASHENSPIRE: “Hostile Architecture”

ALBUM

Είδος: Post Black metal/Progressive/ Avant Garde
Εταιρεία: Aural Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Ιουλίου 2022

Ως κάτοικος μεγαλούπολης και δη της Αθήνας, ταυτίζομαι σε μέγιστο βαθμό με το concept του δεύτερου album των Σκωτσέζων Ashenspire.

Για να μπορέσει να στεγάζει τις “ορδές” των συμπολιτών μας, στην προσπάθεια τους να βρουν μια καλύτερη ζωή, οι σύγχρονες πολιτείες στοιβάζουν αυτούς σε κτίρια επαίσχυντης αισθητικής που τελικά καταλήγουν να ασφυκτιούν τα ίδια μέσα στην πόλη στην οποία ορθώθηκαν.

Σύμφωνα με τους Ashenspire, το “Hostile Architecture” είναι “η ηχητική εξερεύνηση των μεθόδων που υπόκεινται στον σύγχρονο καπιταλισμό και είναι περιορισμένοι και εν κινήσει μέσω διαφόρων δομών που στηρίζουν τη διαστρωμάτωση και καταπίεση σε αστικά πλαίσια”.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το concept στη σελίδα τους στο bandcamp.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου ένα περιβάλλον αισχρά δυσλειτουργικό και απάνθρωπο, όπως πολλές περιοχές της πρωτεύουσας μας, παράλληλα με την περιγραφή του φιλοσοφικού περιγράμματος του album, νιώθω ακόμη καλύτερα την απόγνωση και την κραυγή αγωνίας που εκπέμπει η μουσική.

H παραγωγή και το παίξιμο είναι σκληρότερα από εκείνα του ντεμπούτου τους “Speak not of the Laudanum Quandary” και ακόμη και τα βιολιά χτυπούν με βία την ανέτοιμη για αυτή τη γνωριμία ψυχή σου. Η σχεδόν spoken word φωνητική προσέγγιση του Alastair Dunn δίνει έμφαση στο όλο εγχείρημα, θέλοντας ενδεχομένως να πείσει τον ακροατή να δώσει σημασία στα λόγια που δεν βρίσκονται εκεί απλά για να συμπληρώνουν την εικόνα.

Ώρες ώρες νιώθω πως απολαμβάνω την ηχογραφημένη εκδοχή μια σύγχρονη τραγωδίας, βασισμένης σε εκείνες των αρχαίων χρόνων, ενώ σε γενικές γραμμές το ύφος των Ashenspire αλλάζει συνεχώς, παραπέμποντας σε πολλά διαφορετικά πράγματα.

Τύμπανα κατά καιρούς ξεσπούν σε blast beats, βιολιά δίνουν μια avant garde πινελιά με αντίστοιχα θεατρικά φωνητικά (συν των οπερετικών στο “How the Mighty have vision”), σαξόφωνα που jazz-ίζουν ευχάριστα, όλα μέσα από ένα “πειραματικό” πρίσμα, με αποτέλεσμα μια εκθαμβωτικά εμπνευσμένη παράσταση που αναγκαστικά χρειάζεται τις κλισέ γενικότητες για να περιγραφεί (post, prog κτλ).

Συγγενής ήχος με εκείνον των A Forest of Stars, ενώ κάποιοι ίσως προσέξουν μικρές ομοιότητες με τους Arcturus της avant garde περιόδου, άλλες με τους δικούς μας Hail Spirit Noir (ως συνολικό όραμα) ή μπάντες που χρησιμοποιούν το σαξόφωνο στα θεμέλια τους (βλ. Five the Hierophant), ενώ στιχουργικά θα μπορούσε να ακουστεί back to back με κάποια δουλειά των Yovel.

Βέβαια θα μπορούσατε άνετα να αγνοήσετε την παραπάνω περιγραφή και να αφεθείτε στην ψυχική δύναμη αυτής της μουσικής. Δύναμη που δύσκολα μετριέται και δύσκολα γίνεται αντιληπτή από πολλούς που θα σπεύσουν να ακυρώσουν τη δεύτερη προσπάθεια των Γλασκοβέζων.

Το “Hostile Architecture” είναι από εκείνους τους δίσκους που σε εκπλήσσει σε όλα του τα σημεία. Από όπου και να το πιάσεις είναι σημαντικό και δυστυχώς κάθε χρόνο λίγοι τέτοιοι μπαίνουν στο ραντάρ μου.

Οι Ashenspire εμπνεόμενοι από το άμεσο περιβάλλον τους με το οποίο μπορούν όλοι όσοι δια μένουν εντός αστικού ιστού, να ταυτιστούν και έχοντας όλες τις Μούσες με το μέρος τους, συνθέτουν και εκτελούν ένα από τα έργα που θα έπρεπε να απασχολήσουν τους φίλους του ακραίου ήχου.

Τους συγχαίρω τόσο για την ενορχήστρωση, όσο και για την παραγωγή, αφού μιλάμε για ένα album στο οποίο εμπλέκονται εννέα άτομα που χρησιμοποιούν διαφορετικής φιλοσοφίας όργανα.
Στο τέλος του album βρίσκω τον εαυτό μου γεμάτο από συναισθήματα. Αγωνία, απόγνωση, απογοήτευση, ανάγκη για επιβίωση, ανάγκη για ξεσηκωμό. Ένα album που δεν απευθύνεται σε όσους θέλουν να ξεφύγουν ονειρευόμενοι έναν νέο κόσμο, αλλά σε εκείνους που αντιλαμβάνονται την ασχήμια του ήδη υπάρχοντος του οποίου είναι μέλη. Αναγκάζομαι να πατήσω την επανάληψη. Ώσπου να φωνάξω με λύσσα πως όσο αναπνέω, θα σκέφτομαι και όσο θα σκέφτομαι, θα πρέπει να φοβούνται. Ποιοι αναρωτιέσαι; Εκείνοι ξέρουν. Θα έπρεπε να ξέρουμε και εμείς.

Bandcamp: https://ashenspire.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Ashenspire/
Twitter: https://www.instagram.com/ashenspire_/
Instagram: https://twitter.com/Ashenspire_

741

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.