MYSTERY: "One Among The Living"

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε στη διάθεσή σας μια μηχανή του χρόνου και ξέρατε ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να μπείτε μέσα και να εξαφανιστείτε στο παρελθόν, στο μέλλον ή σε μια άλλη διάσταση;

Σας ακούγεται ενδιαφέρον; Θα σας πω ένα μυστικό, μεταξύ μας… αυτό είναι τ’ όνειρό μου! Εφόσον όμως ξέρω, όπως κι εσείς άλλωστε, ότι κάτι τέτοιο έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα -τουλάχιστον στην παρούσα ζωή- έχω ανακαλύψει εδώ και χρόνια ένα άλλο, ασφαλέστερο, υποκατάστατο μέσο για να “ταξιδεύω” και να πηγαίνω όπου, όπως και όποτε θέλω εγώ. Το μέσο αυτό λέγεται progressive μουσική και είναι μία από τις μουσικές μου… αδυναμίες. Θα μου πείτε, γιατί η prog μουσική; Γιατί όχι και το AOR, ή το southern rocktempo της, στην εναλλαγή ήχων, εικόνων, γεύσεων, εμπειριών… Αλλά ας αφήσουμε για λίγο τα φιλοσοφικά και να περάσουμε στο ψητό.

Οι MYSTERY για μένα ήταν πραγματικά ένα μυστήριο (για την ακρίβεια ένα κοινό μυστικό, όμως πολύ καλά κρυμμένο) μέχρι πρόσφατα (το ξέρω, ντροπή μου (!) αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ) που τους ανακάλυψα, όταν ένας φίλος (cheers Mattias!) μού έδωσε ν’ ακούσω την καινούργια τους κυκλοφορία “One Among The Living”. Έκτοτε έψαξα και βρήκα (Homer, you rock!) όλη τους τη δισκογραφία (να σημειώσω εδώ ότι τα πρώτα δύο cd τους έγερναν πιο πολύ προς το AOR, ενώ το τρίτο ήταν μια μίξη AOR και neo-prog) και μπορώ μετά βεβαιότητας πλέον να σας πω ότι αξίζει να την αγοράσετε ολόκληρη! Και να ξέρετε ότι κάτι τέτοιο δεν το συστήνω συχνά, για ευνόητους λόγους! Θα μου πείτε τώρα, τι μας λες, ρε φιλενάδα; Ξέρεις ότι πλέον μας λείπουν 99 ευρώ για να βάλουμε στην άκρη ένα 100στάρικο; Ναι, παιδιά, σύμφωνοι. Ξέρω όμως επίσης ότι το 80% των ανθρώπων που διαβάζουν αυτό το blog και το αδελφάκι του, rockway.gr, ξέρουν καλά ότι η πνευματική τροφή είναι πιο σημαντική από τη σωματική, ή μήπως κάνω λάθος; Και σ’ αυτούς τους ανθρώπους απευθύνομαι. Οι υπόλοιποι δεν με αφορούν!

Και μετά από αυτή τη σημαντική παρένθεση να πω και για τους σχολαστικούς ότι η παραγωγή του εν λόγω cd είναι άψογη, ότι όλα τα μέλη του συγκροτήματος δίνουν ρέστα και ιδιαίτερα ο κύριος Benoît David (ο οποίος περιόδευε μέχρι πρόσφατα στο πλευρό των τεράστιων YES) που φροντίζει να μας “οδηγεί” με τη φωνή του σε μονοπάτια γεμάτα εναλλασσόμενα συναισθήματα και εκπλήξεις αλλά και μονοπάτια που οδηγούν σε τόσο γνώριμα “τοπία”, όπως στο υπέροχο “Wolf” που χωρίς να ξέρεις λεπτομέρειες σου ακούγεται τόσο οικείο: “It’s such a waste of time, why do I always have to run to you to save my life? Moonlit night, howling wolves are running after me not far behind“. (όχι, δεν πρόκειται για ερωτικό τραγούδι!) ή στο ανελέητα ρεαλιστικό “Until The Truth Comes Out“: “The more you learn the less you know, you think you understand, until the truth is coming out.”

Αν λοιπόν αγαπάτε τη μουσική των STYX, YES, RUSH και εννοείται είστε και ταξιδιάρα ψυχή θα λατρέψετε τη μουσική των MYSTERY! Στοίχημα ό,τι θέλετε!!!

Σοφία Ρεντούμη

435