SOLSTICE: “Death Crown Is Victory” EP

Οι Solstice είναι μια μπάντα από την Μεγάλη Βρετανία η οποία το 1998 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ ορόσημο για το επικό doom metal το οποίο είχε τον τίτλο “New Dark Age”.

Έκτοτε δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από μερικά split, demo και συλλογές. Με τον Paul Kearns να έχει αντικαταστήσει τον Morris Ingram που τραγουδούσε το ‘98 (ενώ στο μεσοδιάστημα παρέλασε σχεδόν μια στρατιά τραγουδιστών πίσω από το μικρόφωνο), οι Solstice επιστρέφουν με ένα ep 4 κομματιών από τα οποία τα μισά είναι instrumental.

Δεν είναι μόνο ο Kearns όμως νέος στην μπάντα, αντιθέτως ο χαρισματικός Richard Walker είναι το μοναδικό ιδρυτικό μέλος με τους Andy Whittaker (κιθάρα), Ian Buxton (μπάσο) και James Ashbey (τύμπανα) να τον πλαισιώνουν.

16 ολόκληρα χρόνια αναμονής δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση την κυκλοφορία ενός ep κι όχι μιας κανονικής δισκογραφικής δουλειάς. Τα δυο κομμάτια που ακούμε είναι τα “I Am The Hunter” και το ομότιτλο. Κι όσο κι αν μας στεναχώρησε ο Walker με το ep, αυτό είναι το τελευταίο παράπονο που θα ακούσετε από εμένα σχετικά με την δουλειά του, άντε και η κάπως φτηνιάρικη παραγωγή. Τα κομμάτια όμως είναι εξαιρετικά δείγματα καλοπαιγμένου επικού doom metal.

O Kearns μετά από μια δυο ακροάσεις σε κερδίζει ολοκληρωτικά με το επιβλητικό και άκρως ταιριαστό στο σύνολο των συνθέσεων ύφος του. Τα riff του Walker όλα τα λεφτά καθώς και όλη η φοβερή κιθαριστική δουλειά που έχει κάνει. Απλά και συμπαγή σε μέτριο tempo αποτελούν το υπόβαθρο που χτίζεται η σύνθεση κυρίως επάνω στην φωνή. Manowar-ικές επιρροές διάχυτες στα 26 λεπτά που διαρκεί το ep. Αν και τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ, που λογικά ακολουθεί, έχουν αυτό το επίπεδο τότε θα μιλάει πάλι ολόκληρη η underground (κι όχι μόνο ελπίζω) σκηνή για δαύτους. 

473