Anathema (30/08/2014) Stage Volume 1

Οι Anathema επέστρεψαν στην ελληνική γη ύστερα από αποχή λιγότερη του ενός ολόκληρου χρόνου, αυτή την φορά μετά την κυκλοφορία ενός ακόμα δίσκου.

Το “Distant Satellites” δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αμφιβολίας ως προς την μουσική ύπαρξη του βρετανικού συγκροτήματος στην παρούσα φάση, η οποία έχει εγκατασταθεί ανεπιστρεπτί. Κάπως έτσι όμως λειτουργούσαν πάντα οι Cavanaghs, εξαντλούσαν τα αποθέματα της δημιουργικότητας τους σε έναν μουσικό καμβά πριν προβούν στον επόμενο, ο οποίος θα είναι πάντα διαφορετικός.

Ο τρόπος διαμόρφωσης του νέου Anathema setlist φλερτάρει έντονα με την εν λόγω νέα εποχή του group, περιλαμβάνοντας (για το πρώτο μέρος του show) κομμάτια μόνο από αυτή. Οι εκκινήσεις των νέων τους συναυλιών γίνονται με τα δύο Lost Songs και τα δύο Untouchables πριν συνεχίσουν με το “Thin Air” του “We’re Here Because We’re Here” (ο δίσκος-εναρκτήριο λάκτισμα των νέων Anathema).

Ο κόσμος του συγκροτήματος, όπως ήταν αναμενόμενο, ασπάστηκε αυτή την επιλογή μιας και η νέα του μουσική εποχή έχει αφομοιωθεί για τα καλά. Εκτός αυτού όμως, οι Anathema πάντα διατηρούν την μοναδική ικανότητα να μεταμορφώνουν τα shows τους σε κάτι πολύ ανώτερο ατμοσφαιρικά και αισθητικά, σε σημείο να μην μπορεί κανείς να τους αντισταθεί.

Ο ήχος τους ήταν εξαιρετικός και ζωντάνεψε κυριολεκτικά τα κομμάτια των Anathema, με προφανή highlights τα “A Simple Mistake”, “A Natural Disaster” και την χρυσή πεντάδα του finale: “Are you There?” (ακουστική εκτέλεση από τον Danny), “Parisienne Moonlight”, “Deep”, “One Last Goodbye” και -τι άλλο- “Fragile Dreams”.

Η φωνή του Vincent σε κάθε κομμάτι βρισκόταν στα γνώριμα και αγαπημένα standards, με την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή της Lee Douglas να συνεπαίρνει το κοινό σε σημείο ανατριχίλας. Γεγονός προφανώς ευτυχές, μιας  και η καταπληκτική φωνή της είναι ένα μεγάλο χαρτί για το συγκρότημα.

Με την… εμπλοκή που έστησαν οι μεταγενέστερες δουλειές της μπάντας στα κομμάτια που παρουσιάστηκαν υπήρξαν πολλές ελλείψεις, σε μέγεθος που να μπορούμε εύκολα να θεωρήσουμε ότι όσοι δεν τους έχουν ξαναδεί, δεν έχουν πλήρη εμπειρία στα lives τους. Από την άλλη, μιλάμε για live των Anathema όντας Έλληνες, κάτι που σημαίνει ότι η υπέρογκη πλειοψηφία των οπαδών τους έχουν ακολουθήσει τα συναυλιακά βήματα τους περισσότερες -ίσως- και από δύο φορές.

Και αν και οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι το live που έκλεισε τον Αύγουστο του 2014 για την Αθήνα δεν ήταν το καλύτερο τους μέχρι σήμερα, θα συμφωνούσαν και στο ότι ήταν παρόλα αυτά μοναδικό, όπως πάντα.

Anathema setlist
The Lost Song, Part 1
The Lost Song, Part 2
Untouchable, Part 1
Untouchable, Part 2
Thin Air
Ariel
The Lost Song, Part 3
Anathema
The Storm Before the Calm
A Simple Mistake
Universal
Closer
A Natural Disaster
Distant Satellites
Are You There?
Parisienne Moonlight
Deep
One Last Goodbye
Fragile Dreams

photos: Βασιλική Παναγοπούλου

487