Chewing Gun (08/04/2014) Six D.O.G.S

Το βράδυ της Τρίτης παρευρεθήκαμε με την αγαπητή Βασιλική στο live για την κυκλοφορία του νέου δίσκου του πειραματικού κουιντέτου Chewing Gun, με το λιτό τίτλο “Volume”.

Τα παλικάρια ανέβηκαν στη σκηνή περί τις δέκα παρά μπροστά σε ένα, περιέργως για την ημέρα και τον καιρό, γεμάτο Six D.O.G.S και σίγουρα με αρκετούς φωτογράφους να απαθανατίζουν την εμφάνιση των Gun, πράγμα που σημαίνει ότι είτε είναι πολύ καλή μπάντα είτε έχουν πολύ καλά PR… Αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω…

Δεδομένης της μουσικής (παιδείας) του γκρουπ, που είναι κατά κύριο λόγο ορχηστρική, το οπτικό στοιχείο παίζει έναν αρκετά ουσιώδη ρόλο στη ζωντανή εμφάνιση του. Οπότε, όπως είναι αναμενόμενο, τα οπτικά εφέ είχαν την τιμητική τους στο εν λόγω live, και οι Gun λουσμένοι στο χρώμα και την εικόνα αποδίδουν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού το προοδευτικό και πειραματικό υλικό τους. Μπορώ μάλιστα να πω μετά βεβαιότητας ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπω παρτιτούρα πάνω σε drums.

Ο ήχος τείνει κυρίως προς το funk και το fusion (θα σκεφτώ και άλλες λέξεις από f…) με αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία να τον εμπλουτίζουν, και χωρίς βέβαια να λείπουν και κάποια ελάχιστα rock ξεσπάσματα. Θα μπορούσα να πω ότι είναι το οργανικό αντίστοιχο ηλεκτρονικού ήχου, τύπου Amon Tobin , με ζωντανά όργανα.

Ενίοτε ανεβοκατεβαίνει στη σκηνή ο Τάκης Μάρκου (φωνή/ κιθάρα) για την προσθήκη κάποιων φωνητικών στη μίξη  και κάποιων εμβόλιμων λόγων. Η μπάντα παίζει κυρίως υλικό από το νέο “Volume”, αν όχι όλο, αλλά τιμάει και την προηγούμενη κυκλοφορία τους, “Industrial Chewing Machine”, με αρκετά κομμάτια. Περί τις δώδεκα παρά, κατόπιν κάποιων προπόσεων και ενός σύντομου encore, οι Chewing Gun αποχωρούν.

Το γκρουπ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς τη ζωντανή του εμφάνιση, αλλά (πάντα υπάρχει ένα “αλλά”) περίμενα να είναι πιο έντονο το ηλεκτρονικό στοιχείο και τα samplers στο live τους, παρά οι ξεροί αυτοσχεδιασμοί των ζωντανών οργάνων. Κατά τα άλλα ήταν μια χαλαρή βραδιά με καλή ζωντανή μουσική.

photos: Βασιλική Παναγοπούλου

438