Universe217, Tardive Dyskinesia, SklerotikZ (21/03/2014) Κύτταρο

Ένα από κοινού live των Universe217 και Tardive Dyskinesia εξυπακούεται πως θα προκαλέσει ένα standard κύμα ενθουσιασμού στους θαμώνες των live clubs, τους υποστηρικτές του τι έχει να προσφέρει η ελληνική σκληρή μουσική κοινότητα, τους αναρίθμητους ακροατές αμφότερων.

Πρώτη εμφάνιση της βραδιάς ήταν οι Sklerotikz, μια instrumental μπάντα από την Θεσσαλονίκη. Κατέχουν τεράστια εμπειρία στις live εμφανίσεις, παίζουν το σανίδι στα δάχτυλα, οπότε και δεν απόρησε κανείς με την παρουσία τους. Παρουσίασαν πολλά πρόσωπα τους ταυτόχρονα, κάτι για το οποίο είναι και γνωστοί: για τον πειραματισμό τους, από όπου αναβλύζουν death metal ήχοι, black εκρήξεις, hardcore παραληρήματα.

Δεν πάει πολύς καιρός από την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου. Μιλάμε φυσικά για το “The Last Generation: Η Γενεά του Σιδήρου”, το οποίο πολλαπλασίασε τους ακροατές του το βράδυ της Παρασκευής. Η μουσική τους ήταν εξαιρετική, η παρουσία τους στον χώρο κάθε άλλο παρά διακριτική και το στίγμα τους έντονο.

Μια άλλη μπάντα γνωστή για την εκρηκτική της live ικανότητα, οι Tardive Dyskinesia, φέρουν έναν περισσότερο σίγουρο αέρα. Στο live της Παρασκευής αυτό ενισχύθηκε από το πεινασμένο κοινό τους, το οποίο είναι φυσικά παντού. Η σπουδαία ελληνική μπάντα έδειξε το χρονικό κενό μεταξύ της κυκλοφορίας του “Static Apathy in Fast Forward” και του νεότερου show της, αποδεικνύοντας ότι η πρόοδος της είναι ασταμάτητη και συνάμα εντυπωσιακή.

Σε μια μακροσκελή εμφάνιση, οι TD εξόντωσαν τους παρευρισκόμενους με την άψογη εκτέλεση κάθε ενός από τα κομμάτια που εκτέλεσε. Για άλλη μια φορά έγινε προφανείς ο λόγος που κάθε μια νέα συναυλία των ίδιων (αλλά και των φίλων τους που ακολούθησαν) είναι απαραίτητη. Εκπληκτική μπάντα, ικανότατοι μουσικοί, τρομερά παιδιά.

Οι Universe217 κατείχαν την φήμη ενός live θηρίου. Αυτό ίσχυε μέχρι και το 2010. Από εκεί και πέρα όσοι δεν τους έχουν παρακολουθήσει, έχουν πιθανότατα κάνει dibs σε κάποια σκοτεινή και με υγρασία σπηλιά. Κάπως έτσι η φήμη έγινε κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα, η οποία κάθε φορά γίνεται όλο και καλύτερη, όλο και πιο δύσκολα πιστευτή.

Ένα από τα καλύτερα εγχώρια group, με τρείς πανέμορφους δίσκους, με συνθέσεις-πανδαισίες και ανοιχτά μυαλά, οι Universe217 στέκονται καλύτεροι από ποτέ μπροστά από ένα κοινό που μαγεύεται ξανά και ξανά. Το βράδυ λοιπόν της Παρασκευής δεν υπήρξε η εξαίρεση, ούτε κάποια δυσάρεστη έκπληξη. Η μοναδικότητα της εξωπραγματικής φωνής της Τάνιας, το ιδανικό παίξιμο των τριών υπερ-ταλαντούχων μουσικών που την πλαισιώνουν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αποκλειστικής μεθυστικής ατμόσφαιρας του συγκροτήματος, καθώς και το πιστό κοινό δημιούργησαν μαζί ένα αρχαίο, απόκοσμο down tempo εκκλησίασμα.

Συναυλίες-shows σαν και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ο λόγος να στηριχτεί η ελληνική σκηνή. Όχι μόνο επειδή το ζητάμε, έτσι, επειδή πρέπει να φανούμε πατριώτες σε μουσική “underground” που μόνο underground δεν είναι.

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

441