132- Radio Gaga

Τώρα πια που το μεγάλο “μπαμ” πέρασε, ήρθε ο καιρός να γράψω και εγώ μερικές αράδες για τη Lady Gaga (ναι, ξέρω, αυτό περιμένατε και δε κοιμόσασταν τα βράδια).

Ο λόγος που δεν είχα μπει καν στον κόπο να αναφερθώ σε αυτήν είναι πολύ απλός: ήθελα να ξεκαθαρίσω εάν όντως πρόκειται για μια “μόδα” (aka κάτι το παροδικό) ή κάτι το οποίο θα έχει διάρκεια σε ότι αφορά την pop κουλτούρα.

Για να πάρουμε κάποια πράγματα από την αρχή, θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Lady Gaga γράφει μόνη της τραγούδια, όπως επίσης το ότι το όλο ύφος της είναι εν γένει rock. Αρκετές συνθέσεις της θα μπορούσαν να βρεθούν σε album γνωστών rock σχημάτων, εάν είχαν περισσότερες κιθάρες.

Για του λόγου το αληθές το “The Edge of Glory”, εάν συγκαταλεγόταν στο δίσκο κάποιας glam/ hard rock μπάντας, θα γράφονταν ελεγείες για αυτό.

Anyway, για το είδος τέλος πάντων μια χαρά είναι και το ότι άνοιξε το δρόμο για μια non- bimbo προοπτική στο αμερικάνικο star system μπορώ να πω πως είναι θετικό (ασχέτως εάν δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τραγουδίστριες- bimbos, αρκεί να είναι στο mute η τηλεόραση). Ε, και από φωνή, ούτε κρύο, ούτε ζέστη, αλλά ποτέ δεν ήταν αυτό το ζητούμενο στην pop μουσική.

Περνώντας όμως οι μήνες και ακούγοντας τα εκάστοτε νέα της κομμάτια (ολίγον τι ετεροχρονισμένα οφείλω να πω, αλλά συμπαθάτε με, μιας και δε δηλώνω fan) έφτασα στο συμπέρασμα πως την επιτυχία που γνώρισε το ντεμπούτο της, δεν πρόκειται να την ξαναφτάσει.

Επίσης, το όλο attitude “I was born this way” (που είχε από τον προηγούμενο δίσκο και μετά) και τα συναφή, έχει μεν μια θετική απήχηση στα αμερικανάκια, έτσι ώστε να μη νιώθουν άσχημα με τους εαυτούς τους, αλλά πάνω από όλα είναι ένα διαφημιστικό τρικ που σε πάει στο άλλο άκρο!

Πλέον τα χαζά κοριτσάκια της Αμερικής προσπαθούν να δείχνουν όσο πιο “κουλά” γίνεται, προκειμένου να αποδείξουν πως είναι πιστοί ακόλουθοι της Gaga. Είτε δηλαδή είναι όμορφα, είτε όχι, το ζητούμενο είναι να μοιάσουν με παρίες! Σπουδαία επιρροή λοιπόν!

Τα κόμπλεξ, είτε ακούς Gaga, είτε όχι, θα παραμείνουν και όποιος νομίζει πως η ζωή του θα καλυτερεύσει επειδή το λέει ένας καλλιτέχνης, τότε έχει μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει από το πώς δείχνει στον καθρέφτη! Και ναι, θεωρώ ανόητο όποιον έχαψε το εν λόγω παραμύθι που τόσο περίτεχνα προωθούν οι μανατζαρέοι της Gaga.

Ναι, οι νότες και οι στίχοι γενικά έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις ζωές όλων μας, αλλά καλό είναι να κοιτάμε καμιά φορά το κατά πόσο αληθινά είναι κάποια πράγματα και κατά πόσο παρασκευασμένα, προτού τα αφήσουμε να μας συνεπάρουν…

Βλέποντας δε και τα video clip της, αρχίζω να πιστεύω πως πάλιωσε το έργο. Η όποια αισθητική είχε η εκκεντρικότητά της στην αρχή, έχει απαλειφθεί και τα τραγούδια της στην tv μοιάζουν με ανούσιες ταινίες μικρού μήκους με δήθεν ποιητικό περιεχόμενο. Ε, εγώ ο μπουρτζόβλαχος βαριέμαι να βλέπω ένα video clip που έχει τριπλάσια διάρκεια από το κανονικό κομμάτι! Και όσο καινοτόμο φάνταζε στην αρχή, κατάντησε κουραστικό.

Όσο για το όλο στήσιμο και τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις, τι να πω ρε παιδιά… Υπάρχει περίπτωση να μην καταλαβαίνει κάποιος πως όλα (μα όλα) αυτά έχουν ως μοναδικό σκοπό την πρόκληση και την έμμεση διαφήμισή της; Εκτός και εάν θεωρείτε πως κάνει φασίνα στο σπίτι της φορώντας τρίμετρες μπότες, τουαλέτα φτιαγμένη από νεκρά αρgoodάκια και καπέλο δορυφόρο…

Εξακολουθώ να θεωρώ πως στον τομέα της (μουσικά) είναι πολύ καλή. Αυτό δεν αμφισβητείται εύκολα. Τα τρικ όμως της μουσικής βιομηχανίας έκαναν τη Lady Gaga αυτό ακριβώς που πολεμάει: μια celebrity της σειράς! Διότι δεν έχει σημασία το τι φοράει, το τι λέει ή το πόσο βυζί δείξει στα video clip της. Από τη στιγμή που όλα αυτά κατευθύνονται με γνώμονα τις πωλήσεις, το ύφος του “εναλλακτικού” καλλιτέχνη δεν είναι παρά ένα προσωπείο!

Προσωπικά, θεωρώ πως θα βγουν τα επόμενα χρόνια αρκετές που θα μιμηθούν τη Gaga και το όλο “φαινόμενο” θα πάρει εμετικές διαστάσεις. Επειδή όμως ότι ανεβαίνει, καταβαίνει, το σίγουρο είναι πως κάτι καινούριο θα έρθει στην επιφάνεια, εξίσου επαναστατικό (και συνάμα παροδικό), το οποίο θα αντικαταστήσει την τρέχουσα μουσική συγκυρία. Άλλωστε, “μόδα” είναι, θα περάσει…

678

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1401 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.