THE VINTAGE CARAVAN: “Voyage”

Παρά την αρχική μου προκατάληψη λόγω παντελούς έλλειψης πρωτοτυπίας όσον αφορά το όνομα του σχήματος, τον τίτλο του δίσκου και το εξώφυλλο, το δεύτερο album των 20άρηδων Ισλανδών The Vintage Caravan μου έχει κρατήσει πολύ καλή παρέα τις τελευταίες βδομάδες.

Το “Voyage” πρωτοκυκλοφόρησε το 2012 με διαφορετικό, καλύτερο κατά την άποψή μου, εξώφυλλο κι ενώ τότε δεν κατάφερε να ταράξει τα νερά της σύγχρονης, 70’s-influenced heavy rock σκηνής, τώρα επιστρέφει μέσω της Nuclear Blast για να διεκδικήσει τα όσα του στερήθηκαν όλον αυτό τον καιρό.

Το μουσικό μίγμα των Ισλανδών πιτσιρικάδων είναι σπινθηροβόλο και η σπίθα του έχει κάτι από Spiritual Beggars (Spice περιόδου), The Mushroom River Band και The Quill, καθώς και μια ιδέα από Rush των δύο πρώτων δίσκων. Το σχήμα αποτελείται από τρείς πολύ ταλαντούχους μουσικούς, οι οποίοι παρά την περιορισμένη λόγω ηλικίας πείρα τους, καταφέρνουν να μετουσιώσουν το νεανικό τους ενθουσιασμό σε εξαιρετικά grooves και τζαμαριστά μέρη που σφύζουν ενέργειας.

Κομμάτια όπως το εναρκτήριο “Craving”, το instant hit “Expand Your Mind”, το ταξιδιάρικο “Winterland” με το “χορευτικό” μεσαίο μέρος του και περισσότερο απ’ όλα το 12λεπτο, ψυχεδελικό heavy rock -στα όρια του prog- έπος “The King’s Voyage” που κλείνει το δίσκο, έχουν τα κότσια να πείσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς οπαδούς του είδους και δείχνουν πως οι Vintage Caravan το κατέχουν το άθλημα.

Μπορεί, λοιπόν, να συνεχίζω ακόμη να έχω τις ίδιες ενστάσεις για ονόματα, τίτλους και εξώφυλλα, μπορεί κάποιοι σχεδόν αφελείς στίχοι τους να με κάνουν να χαμογελάω αμήχανα, στην τελική όμως οι Vintage Caravan αξίζουν της προσοχής μας κι απ’ όσο φαίνεται το μέλλον τους ανήκει!

739