MONKEY3

Το “The 5th Sun” των Monkey3 είναι ένας τόσο καλογραμμένος δίσκος ορχηστρικής, γκρουβάτης και προοδευτικής ψυχεδέλειας, που κέρδισε επάξια μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα της χρονιάς και έκανε τη μουσική των Ελβετών γνωστή σε νέο ακροατήριό. Με το υλικό του άλμπουμ να ηχεί ακόμη φρέσκο και τα επικείμενα lives σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχουν βάλει φωτιά στα μπατζάκια μας, η ανάγκη για μια συνέντευξη με τον Boris, τον κιθαρίστα των Monkey3, ήταν επιτακτική.

Καλή χρονιά και καλωσήρθες στο Rockway.gr! Απ’ όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούμε μια συνέντευξη των Monkey3 στις σελίδες μας, οπότε ας αρχίσουμε με μερικά λόγια για το σχηματισμό της μπάντας και την πορεία της μέχρι τώρα.
Καλησπέρα! Είμαστε απ’ το Lausanne της Ελβετίας και ξεκινήσαμε το 2001 σαν μια κοινότητα τζαμαρίσματος (“jam community”, είπε χαρακτηριστικά). Έχουμε κυκλοφορήσει πέντε δίσκους, εκ των οποίων ο πρώτος βγήκε το 2003, και περιοδεύουμε ανά την Ευρώπη από τότε.

Το όνομα Monkey3 φαίνεται λίγο παράξενο αρχικά όμως για κάποιο λόγο δείχνει να ταιριάζει απόλυτα με τη μουσική σας. Τί σας έκανε να επιλέξετε ένα τόσο ασύνηθες όνομα;
Είναι το όνομα που χρησιμοποιούσαμε σαν κοινότητα τζαμαρίσματος κι όταν πλέον γίναμε κανονικό συγκρότημα κρατήσαμε το όνομα, ώστε να διατηρήσουμε το ίδιο πνεύμα και διάθεση!

Η μουσική των Monkey3 είναι ταξιδιάρικη, νοσταλγική κι έχει την ικανότητα να γεννά εικόνες στο κεφάλι του ακροατή, χωρίς να εξαρτάται απ’ την εκτενή χρήση φωνητικών. Τί σας έκανε να προχωρήσετε σε αυτή τη δουλειά χωρίς τραγουδιστή;
Αρχικά ψάχναμε για τραγουδιστή ενώ παράλληλα και μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο, συνεχίζαμε να παίζουμε ορχηστρικά. Τελικά μας άρεσε να παίζουμε έτσι κι αποφασίσαμε να το κυνηγήσουμε!

Έχετε παίξει πολλές φορές μαζί με άλλα psychedelic/stoner σχήματα με τραγουδιστές ανά τα χρόνια. Θα έλεγες πως υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ίδιο κοινό, μπροστά σε ένα σχήμα με παραδοσιακό line-up κι ένα instrumental σχήμα σαν τους Monkey3;
Δεν θα έλεγα πως υπάρχουν πραγματικές διαφορές αφού η μουσική είναι μουσική όπως και να ‘χει και το μόνο που αλλάζει είναι το μέσο έκφρασης που χρησιμοποιεί κανείς. Άλλοι χρησιμοποιούν λέξεις, άλλοι νότες και το κοινό αντιδρά στον ήχο, την ενέργεια και την ατμόσφαιρα που έχει κάθε show.

Υπάρχουν κάποιες βασικές πηγές έμπνευσης για εσάς όταν τζαμάρετε σε νέο υλικό; Πώς αποφασίζετε για το αν ένα riff, ένας ρυθμός ή κι ένα ολόκληρο κομμάτι θα μπει τελικά στο δίσκο;
Τζαμάρουμε χωρίς να σκεφτόμαστε πάρα πολύ. Αν κατά τη διάρκεια του τζαμαρίσματος προκύψει κάποια καλή ιδέα, τη δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι που να είναι ικανοποιητικό, ταξιδιάρικο και να έχει πλάκα για όλη τη μπάντα όταν το αποδίδει. 

Αρκετά istrumental psychedelic/stoner rock σχήματα ακούγονται αρκετά παρωχημένα και κοινότυπα στ’ αυτιά μου, ενώ εσείς καταφέρνετε να κρατάτε το ενδιαφέρον της μουσικής σας σε υψηλά επίπεδα. Ποιά είναι τα διαφορετικά στοιχεία που κάθε ένας από εσάς φέρνει στο σχήμα και τελικά δημιουργείται ο χαρακτηριστικός ήχος των Monkey3;
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω… Προσπαθούμε να παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει με τον πιο ειλικρινή τρόπο που μπορούμε, βάζοντας τα συναισθήματά μας μέσα της.

Ήδη περιοδεύετε στη Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό, κάνοντας σταθερά το όνομα και τη μουσική σας γνωστά σε νέα ακροατήρια. Πώς δέχθηκαν οι fans το τελευταίο σας album “The 5th Sun” και τί ανταπόκριση συναντήσατε στις τελευταίες σας ζωντανές εμφανίσεις;
Φαίνεται πως το κοινό γουστάρει το νέο album, η ανταπόκριση είναι αρκετά καλή  και τα νέα κομμάτια λειτουργούν πολύ καλά σε ζωντανές συνθήκες.

Είστε ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα συνεργασία σας με την Napalm Records;
Ναι, είμαστε πολύ χαρούμενοι που δουλεύουμε μαζί τους και είναι μια καλή συνεργασία!

Πολύ σύντομα (στις 24 και 26 Ιανουαρίου για την ακρίβεια) θα βρίσκεστε στην Ελλάδα για δύο shows. Πώς είναι, αν υπάρχει, μια τυπική ζωντανή εμφάνιση των Monkey3 και τι να περιμένουν οι Έλληνες φίλοι σας;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα επισκεφτούμε την Ελλάδα, θα είναι η πρώτη μας φορά εκεί. Να περιμένετε ένα ταξιδιάρικο, ψυχωτικό και δυνατό show!

Ποιά είναι τα σχέδια των Monkey3 για το μέλλον; Μάλλον είναι ακόμη νωρίς, υπάρχουν όμως ιδέες για νέο υλικό;
Το σχέδιό μας είναι να περιοδεύσουμε όλο το χρόνο κι έπειτα να ξεκινήσουμε τη δουλειά πάνω στο επόμενο album.

Ποιούς πέντε δίσκους άκουσες περισσότερο μέσα στο 2013;
Black Sabbath-13, Black Sabbath-Sabotage, Black Sabbath-Volume 4, Black Sabbath-Master Of Reality, Black Sabbath-Heaven And Hell.

Boris, στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες fans των Monkey3 και κλείσε τη συνέντευξη όπως νομίζεις. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου, τα λέμε σύντομα κι από κοντά!
Δεν μπορώ να περιμένω μέχρι να παίξω στην Ελλάδα και να σας συναντήσω όλους στα show μας! CHEERS!

226