VIETCONG PORNSURFERS: “We Spread Diseases”

ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ! Αρρώστιες παντού! Και κάγκελα, αλλά κυρίως αρρώστιες!

Βέβαια κάποιες είναι καλύτερες από άλλες, π.χ. αυτές που ισχυρίζονται πως εξαπλώνουν οι Vietcong Pornsurfers με το νέο album τους “We Spread Diseases”. Τα κρούσματα ξεκίνησαν στη Σουηδία από τέσσερις νεαρούς με μεγάλη έμπνευση. Και τι να πρωτοπείς, μάλλον υπάρχει θεός (και άγγελοι αν κρίνουμε από τον τραγουδιστή τους Tom K).

Ας σηκώσουν, λοιπόν, το χέρι όσοι είχαν έναν πόθο διακαή για λίγο καλό Oldschool sleaze-punko-garage-somethin-rock. Και όσοι θελαν κάτι μεταξύ Ramones και Hanoi Rocks, ή κάπως The Hellacopters ρε παιδί μου. Και φυσικά όσοι στους καλούς ήχους από Σκανδιναβία μεριά τρέφουν αδυναμία .Σε αυτό το σημείο σκάνε σαν ρουκέτα οι Vietcong Pornsürfers και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Φρέσκα πρόσωπα και oldschool μουσική, υπέροχη δουλειά . Αλλά στο δια ταύτα…

Το πρώτο κομμάτι στο “We Spread Diseases” ονόματι “Marcel” πρόκειται για μια όχι εκτενής χρονικά μουσική δημιουργία καθώς δεν ξεπερνάει το 1 λεπτό και 45 δευτερόλεπτα αλλά από τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα δίνει να καταλάβουμε με τι έχουμε να κάνουμε . Λίγο έτσι ορμητικά που πέφτουν η κιθάρα και τα drums, λίγο που παραπέμπει πολύ σε Gluecifer, λίγο η garage ατμόσφαιρα, πολύ θέλει; Σε εισάγει άψογα στο album.

Το δεύτερο κομμάτι στο album και μάλλον αγαπημένο μου, “Dead Τrack”, αρχίζει με τον στίχο: “Rock and roll was dead long before I was born, all that’s left is the crack and the roses thorns” και μπορώ να πω πως είναι η τελεία απόπειρα για να το επαναφέρουν στη ζωή. Υπάρχει και το videoclip, αλλά αντικειμενικά τώρα, ποιος περίμενε αυτό το πλάσμα να βγάζει τόσο μπάσα-σκληρή φωνάρα; Μου φτιάξανε τη μέρα.

Ακολουθεί το “The best song”, εγώ άλλο νομίζω πως είναι το καλύτερο, αλλά ο τρόπος που μπαίνει η κιθάρα και παραπέμπει σε The Hellacopters θα μπορούσε να δικαιώσει τον τίτλο του. Τέταρτο το “Selfdestructive”, υπέροχα φωνητικά, όμορφα riff και τύμπανα, ένταση, τέχνη, ενστάσεις πολύ ελάχιστες.

Ύστερα, “make you hate”, “first high”, “I hate you band” και “just another crime” (για να μην επαναλαμβανόμαστε ) συνεχίζουν να κρατάνε τον πήχη του album ψηλά και να δίνουν ελπίδες για το εύρος του rock γενικότερα. Τα δυο επόμενα τους “don’t look back” και “diseases” με τα φωνητικά του Tom πραγματικά να ξεχωρίζουν προσθέτουν λόγους να ακούσεις το album αρκετές φορές.

Τέλος, με τα δυο τελευταία κομμάτια “Αdd” και “We gotta burn” οι Vietcong Pornsurfers  κλείνουν το album όπως το άνοιξαν: δυναμικά και επιδέξια. Πολύ το χάρηκα (σε περίπτωση που μέχρι τώρα δεν ήταν αρκετά προφανές). Bravo bravo!

Να κάνω bookmark; Όποιος είχε διαβάσει την κριτική για το “Gamble Shot” που εδώ έλεγε “καλύτερα σε κάτι άλλο”, αυτό εννοούσα με “το κάτι άλλο.Με άλλα λόγια: ναι.

Να αγοράσω το cd; ΑΜΕ (απλά και περιεκτικά)

Καλές ακροάσεις amigos!

460