BOSTON

Όταν ο μηχανικός ήχου Tom Scholtz (γεννημένος τον Μάρτιο του 1947) έφτιαχνε μικρούς ενισχυτές κιθάρας δεν φανταζόταν ότι η μπάντα που θα σχημάτιζε μερικά χρόνια αργότερα θα ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα ρόκ σύνολα της υφηλίου.


Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων για το παρθενικό album των BOSTON ήταν το υπόγειο του σπιτιού του κιθαρίστα και ηγέτη του group Tom Scholtz.

Στην πρώιμη περίοδο του συγκροτήματος, καθοριστική ήταν η βοήθεια του χαρισματικού τραγουδιστή Brad Delp, του δεύτερου κιθαρίστα Barry Goudreau, του ντράμμερ Sid Hashian και του μπασίστα Fran Sheehan.

Το ομώνυμο album των BOSTON κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1976 παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν με τους υπεύθυνους της δισκογραφικής τους εταιρίας για την παραγωγή και τον τρόπο ηχογράφησης του δίσκου.

Η επιτυχία ήταν τεράστια και το τραγούδι “More than a feeling” έμεινε στην ιστορία και μπήκε κατευθείαν στο top-ten με πωλήσεις του σίνγκλ που έφτασαν στα 8 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ το βασικό ριφ του τραγουδιού, το “δανείστηκαν” μετέπειτα οι φοβεροί NIRVANA.

Οι πωλήσεις του album ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια αντίτυπα, τα τραγούδια “Long Time” και “Peace of Mind” “ανέβασαν” κι άλλο τον δίσκο και οι BOSTON έγιναν οι νέοι ροκ ήρωες εκείνης της εποχής.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε το κοινό ήταν ο μοναδικός και ευφυής ήχος της κιθάρας του Tom Scholtz, τα δυναμικά ρεφραίν και οι εμπνευσμένες μελωδίες του γκρουπ.

Το 1978 ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος “Dont look back” όπου το συγκρότημα κατόρθωσε να εδραιώσει την φήμη του και να κερδίσει το σεβασμό όλων, φυσικά η εμπορική επιτυχία του δίσκου δεν έφτασε τα επίπεδα του προηγούμενου album όμως έφτασε στην κορυφή των αμερικάνικων τσαρτ συνοδευόμενη με μια άκρως πετυχημένη περιοδεία.

Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε το συγκρότημα ήρθε σε σύγκρουση με την δισκογραφική του εταιρία με αποτέλεσμα οι BOSTON να μπουν σε αδράνεια για αρκετά χρόνια.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου και συγκεκριμένα το 1984 ο δεύτερος κιθαρίστας του γκρουπ Barry Goudreau είχε αποχωρήσει και συνεργάστηκε με τον εξαιρετικό τραγουδιστή Frank Cosmo, ονόμασαν το σχήμα ORION και κυκλοφόρησαν τον πολύ καλό δίσκο με τίτλο “Hunter“. Είχε προηγηθεί το 1980 ένας προσωπικός δίσκος του B.Goudreau με τίτλο “POTRAIT“.

Οι οπαδοί του συγκροτήματος αγωνιούσαν για τη νέα δισκογραφική παρουσία των BOSTON και το 1986 κυκλοφορεί το άψογο “Third Stage“, οι κριτικές ήταν διθυραμβικές και το τραγούδι “Amanda” έφτασε στην κορυφή του αμερικάνικου καταλόγου επιτυχιών.

Οι συναυλίες του συγκροτήματος ήταν σχεδόν όλες sold out ενώ ο δίσκος έφτασε ως το Νο 3 των τσαρτ.

Όμως τα νομικά προβλήματα που ακολούθησαν διέκοψαν την ανοδική πορεία του γκρουπ με συνέπεια το 1991 οι B.Delp και B.Goudreau να ιδρύσουν τους RTZ και να κυκλοφορήσουν το δίσκο “Return to zero” που σημείωσε κάποια επιτυχία.

Οι RTZ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κυκλοφορήσει άλλα δύο albums το Lost (1999) και το Found in America (2005).

Τα επόμενα χρόνια ο ηγέτης των BOSTON κέρδισε την δικαστική διαμάχη που είχε με την δισκογραφική του εταιρία με συνέπεια απαλλαγμένος από δεσμεύσεις και συμβόλαια να κυκλοφορήσει το μέτριο “Walk on” που όμως κατάφερε να γνωρίσει επιτυχία και να φτάσει ως το Νο 5 του αμερικάνικου τοπ-τεν.

Το 2002 το γκρουπ κυκλοφορεί το “Corporate America” αρχικά μόνο στο διαδίκτυο το οποίο ήταν πρώτο στο downloading εκείνη την περίοδο. Οι συναυλίες που ακολούθησαν ήταν επιτυχημένες ενώ το γκρουπ καταφέρνει και περιοδεύει μέχρι και σήμερα και κάποια στιγμή ίσως κυκλοφορήσει και νέο album.

Επίσης σπουδαίοι μουσικοί έχουν συμμετέχει στους BOSTON όπως ο Gary Pihl, o Jim Masdea, o David Sikes, o Doug Huffman, o Frank Cosmo, o Tommy Funderburk και άλλοι πολλοί.

Το 2007 σημαδεύτηκε με μια σημαντική απώλεια για τους BOSTON αφού ο τραγουδιστής Brad Delp αυτοκτόνησε.


694