FREEDOM'S REIGN: “Freedom's Reign”

Ξεκινώντας την ακρόαση του ομότιτλου ντεμπούτου των Freedom’s Reign χρειάστηκε κατ επανάληψη να ελέγξω ότι δεν είχε γίνει λάθος και ότι δεν έπαιζε το καινούργιο Sabbath (το οποίο μέχρι τότε δεν είχα ακόμη ακούσει) ή κάποια solo δουλειά του Ozzy.

Ναι, τόσο πολύ θυμίζει τον αρχιερέα στα φωνητικά του ο Victor Arduini. Και αν σε κάποιους το άκουσμα του ονόματος του κιθαρίστα και τραγουδιστή των Freedom’s Reign χτυπάει στη μνήμη καμπανάκια δεν είναι χωρίς λόγο.

Αν βγάλετε από το ράφι σας τα πρώτα 2 album των θεών Fates Warning θα δείτε το όνομά του να αναγράφεται δίπλα σε εκείνο του Jim Mattheos ως ο έτερος κιθαρίστας τους. Το να έχεις παίξει σε ένα “Night On Brocken” και σε ένα “The Spectre Within” σίγουρα είναι αρκετό για να ενταχθείς στο πάνθεον της ιστορίας του metal, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί εχέγγυο για το τι μπορεί να προσφέρει κάποιος εν έτη 2013, ειδικά στην περίπτωση που έχει εγκαταλείψει τη metal σκηνή από το 1986.

Οι Αμερικάνοι παίζουν power doom με πολλά γκάζια και δύναμη χωρίς όμως ιδιαίτερη φαντασία στις συνθέσεις. Το ηχητικό περιεχόμενο δεν θα αφήσει σε καμιά των περιπτώσεων αδιάφορους τους φίλους του ήχου από μπάντες όπως St. Vitus, Witchfinder General και The Sword. Η παραγωγή του Nick Belmore (Toxic Holocaust/ Hatebreed) παραδίδει στα ηχεία μας τα riff όπως τους αρμόζει να ακούγονται σε έναν παλιομοδίτικο heavy metal δίσκο. Ο Arduini δυστυχώς ακούγεται περισσότερο ως μια προσπάθεια να μιμηθεί τον Ozzy, παρά ως εποικοδομητικά επηρεασμένος. Την υπόλοιπη σύνθεση απαρτίζουν οι Tommy Vumbanck (κιθάρα), Mike Jones (μπάσο) και Chris Judge (drums).

Αν καταφέρουν στην επόμενη δουλειά τους να αποκτήσουν περισσότερο προσωπικό ύφος μπολιάζοντας την ικανότητα με την έμπνευση που δεν τους τρέχει και από τα μπατζάκια, σίγουρα θα καταφέρουν να στρέψουν αρκετά βλέμματα προς τα πάνω τους. Προς το παρόν θα αρκεστούν να ικανοποιήσουν μια πολύ μικρή μερίδα οπαδών που δεν ενοχλείται ιδιαίτερα από αναμασήματα παλιών ιδεών. Σίγουρα όμως αξίζει τουλάχιστον μια ακρόαση από όλους μας.

429