ARKONA: “Decade of Glory”

Οι Arkona είναι μια μπάντα από την Ρωσία η οποία παίζει παγανιστικό metal, τραγουδισμένο στην μητρική τους γλώσσα.

Με θεματολογία από τη Ρωσική παράδοση και τη Σλαβική μυθολογία και με χρήση διαφόρων παραδοσιακών μουσικών οργάνων δε θα μπορούσαν παρά να είναι τουλάχιστον πρωτότυποι. Το όνομα της μπάντας από την Μόσχα σημαίνει πόλη-κάστρο και πολλά από τα παραπάνω στοιχεία οφείλονται στην τραγουδίστρια, καθώς και ιστορικό και συνθέτη Maria Arkhipova.

Υπάρχουν από τα τέλη του 2002 και πήραν την απόφαση να στιγματίσουν τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας ύπαρξής τους με το περυσινό επετειακό live και την κυκλοφορία αυτού εδώ του album που φέρει τον τίτλο “Decade Of Glory”. Τα κύρια στοιχεία του είναι τα 31 κομμάτια που περιλαμβάνει αλλά και η πεντακάθαρη και με υψηλή ποιότητα μεταφορά της ηχογράφησης και του κλίματος της εν λόγο εμφάνισης.

Η επιλογή των κομματιών καθιστά την κυκλοφορία αυτή ένα best of της μπάντας και μολονότι αποφεύγω πάντα να ξεκινώ την γνωριμία μου με κάποιο γκρουπ από live δουλειές τους, σε αυτήν εδώ την περίπτωση θα το συνιστούσα κιόλας. Ακόμη κι αν δεν είστε φίλοι του ιδιώματος (ούτε εγώ κόβω φλέβες) δώστε του μια ευκαιρία, καθώς το ύφος τους ξεφεύγει από τα στάνταρ του χώρου αφού περικλείει δαιδαλώδεις και πομπώδεις συνθέσεις προσφέροντας αδιαμφισβήτητη ηχητική πανδαισία που ενισχύεται με τη χρήση πρωτότυπων οργάνων.

Από αυτό που δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν είναι το ξένισμα του ακροατή από τη γλώσσα τους, κάτι βέβαια που μετά από λίγα λεπτά δείχνει να ενοχλεί όλο και λιγότερο χάρη στο ειδικό βάρος και το εκτόπισμα της μουσικής. Αν και αρκετά πρωτότυπο στα σημεία, το album χάνει την μάχη με την κόπωση του ακροατή (μετά από συνεχόμενες ακροάσεις). Λίγο η γλώσσα/ προφορά που προανέφερα, λίγο το “φόρτωμα” στην μουσική τους, λίγο το ότι δε σου μένει εύκολα κάτι από τα κομμάτια, δύσκολα το χεράκι θα το ξανατραβήξει έξω από το ράφι, ειδικά με τέτοιο σκληρό ανταγωνισμό που διακρίνει τη μουσική μας.

528