BEYOND THE SHORE: “Ghostwatcher”

Είναι γεγονός, ότι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού παρατηρείται ένας οργασμός δημιουργίας στο χώρο της ηλεκτροδοτούμενης ακραίας μουσικής έκφρασης.

Πάρα πολλά νέα ονόματα, από εν βρασμώ  πιτσιρικάδες που αρπάζουν τα όργανα τους και ξεσπούν αυτά…  Άλλωστε στο χώρο του hardcore ( είτε old-school είτε new/nu wave) και στα συναφή παρακλάδια του (metal-, math-, death- core και τα σχετικά), η σκηνή στις Η.Π.Α. ήταν πάντα ιδιαίτερα ακμάζουσα. Βέβαια, όπως σε όλες τις τάσεις, ο υπερπληθυσμός χτύπησε και εδώ έχοντας σαν συνέπεια, να είναι πολύ δύσκολο πλέον να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι μέσα στον όγκο όλων αυτών των κυκλοφοριών.

Από το Kentucky μας έρχονται και οι Βeyond The Shore, μια νέα πενταμελής μπάντα που κινείται στον χώρο του deathcore. Η πρώτη τους κυκλοφορία, το EP “The Arctic Front” του 2009, βοήθησε τη μπάντα να δημιουργήσει έναν σχετικό θόρυβο στο διαδίκτυο, η οποία μετά από μια σειρά προωθητικών live μαζί με group όπως Born Of Osiris, Shai Hulud και After The Burial, εντοπίστηκε από τους υπεύθυνους της Metal Blade, μέσω της οποίας μας παρουσιάζουν την debut full-length δουλειά τους, με τον τίτλο “Ghostwatcher”.

Αν είσαι φίλος του μουσικού αυτού είδους, το “Ghostwatcher” θα σε πείσει. Από την αρχή. Ολοκάθαρος ήχος, με μελωδικά riff, εκτεταμένη χρήση δίκασης στους ρυθμούς, συνήθη breakdowns που χαρακτηρίζει και το είδος άλλωστε και τα ευρείας γκάμας φωνητικά, άλλες φορές καθαρά και άλλοτε βορβορώδη, του Andrew Loucks.

Οι σκοποί της μπάντας γίνονται αμέσως αντιληπτοί, πράγμα που υποδηλώνει ότι τα μέλη του σχήματος είναι απολύτως συνειδητοποιημένα ως προς αυτό που κάνουν, χωρίς να αποπροσανατολίζουν  εν ονόματι της διαφορετικότητας, αν και χρησιμοποιούν σε σημεία πιάνο, ακουστικές κιθάρες, παράγοντας ατμόσφαιρες εκτός συμβατικών, για το είδος, πλαισίων.

Στο “Ghostwatcher” δεν θα βρεις κόλπα που αποσκοπούν σε εμπορική και μόνο επιτυχία. Πατώντας πάνω σε αξιώματα ήδη αναγνωρισμένων σχημάτων, όπως Killswitch Engage, August Burns Red, Trivium (ίσως η πιο heavy επιρροή του album…) δημιουργούν ένα αυθόρμητο album, πλήρες, ποικίλο και κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές. Στριφνές συνθέσεις, απαιτούν  αρκετές ακροάσεις για να μπεις στο πνεύμα τους, πολλές όμορφες  μελωδίες και ακουστικά ιντερλούδια. Οι ταχύτητες είναι ως επί το πλείστον mid tempo με δυο -τρία ξεσπάσματα καθαρού, brutal death metal.

Η παραγωγή του Kevin Newland (Buried By Oceans, Greyson Falls) είναι πολύ καλή. Καθαρές κιθάρες, αφηνιασμένα αλλά δομημένα τύμπανα που συνοδεύονται από έναν συνεπέστατο μπασίστα και η πολύ καλή φωνή του Loucks να κραυγάζει με δύναμη στίχους που αναφέρονται μάλλον σε ότι απασχολεί την σημερινή Αμερικανική νεολαία.

Τραγούδια που ξεχώρισα, από τα 10 που έχει το “Ghostwatcher”, είναι το εισαγωγικό “Dividers” με το “Half Lived” που ακολουθεί, το “Homewrecker”, το ακουστικό ιντερλούδιο “Milestone” και το ομώνυμο, αν και δεν θα χαρακτήριζα με τίποτα το album άνισο.

Συνολικά, οι Beyond The Shore με το “Ghostwatcher” δίνουν μια πολύ καλή δόση deathcore που υπολείπεται ελάχιστα σε σύγκριση με τρανταχτά ονόματα του χώρου. Αν είσαι φίλος του ιδιώματος, άκουσε το σίγουρα. Αν είσαι “παλιακός”, ίσως να βρεθείς αντιμέτωπος με κάτι που δύσκολα θα αντιπαθήσεις, τουλάχιστον τόοοοσο πολύ.

477

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.